Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Zenbook 14X är en ambitiös dator med lysande oled-skärm

Zenbook 14X är en ambitiös dator med lysande oled-skärm

Testad produkt: Asus ZenBook 14X OLED
Pris: 16 999 kr på Power

Asus storsatsning på oled-skärmar i sina bärbara datorer fortsätter. Vi har sett både lyxig och dyr proffsdator och mer vardaglig laptop för mobilt jobbande och surf till fördelaktigt pris. Nya Zenbook 14X hamnar någonstans mitt emellan dem, en snäppet mer påkostad laptop med fler egenskaper för professionellt mediaskapande, men inte en fullfjädrad bärbar arbetsstation.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Zenbook 14X har en grymt snygg, högupplöst och högfrekvent oled-skärm. Och den håller stabilt bra prestanda för kontorsjobb och lättare mediajobb. Men frågan är vem den är till för. Den är inte slimmad, lätt och smidig nog för riktig mobilitet, och skulle behöva mer fokus för riktig proffsanvändning. När skärmen dessutom äter extra batteri blir vi tveksamma, och föredrar Zenbook 13 Oled som kom i våras istället.

Positivt

  • Lysande oled-skärm
  • Mycket ljud för en liten laptop
  • Bra kontorsprestanda

Negativt

  • Kantig design och inte särskilt tunn och lätt
  • Kylning kan bli högljudd
  • Ingen vidare batteritid

Fulla namnet på datorn är Zenbook 14X Oled, men vi kan inte se att det finns några 14X-modeller med annan skärmtyp. Däremot finns det fler varianter av datorn än den som säljs i Sverige. Dels med Asus speciella musplatta med inbyggd extraskärm, dels med AMD Ryzen-processor. De två modeller som åtminstone i skrivande stund säljs i Sverige har Intel-processor och en enklare musplatta.

Du kan med långtryck i ena hörnet av musplattan få fram en bakbelyst touchpanel för sifferknappsats, vilket fungerar riktigt smidigt. Den har till och med ställbar ljusstyrka på bakbelysningen. Men utöver det är det en helt vanlig matt och grå pekyta.

Den ger god precision, men om du inte vill använda den har du även pekfunktion i skärmen som även den håller rätt kvalitet. Hur mycket du vill kladda ner den snygga skärmytan med fingeravtryck får du dock avgöra själv. På en mörk skärm blir de snabbt påtagliga.

Zenbook 14X
Snygga oled-skärmen är det bästa med Zenbook 14X. Den är dessutom ljusstark nog och rätt ytbehandlad så reflexer inte är något stort problem. De syns, men stör mycket sällan.

Bekvämt men skramligt

Datorn har ett väl tilltaget tangentbord som utnyttjar hela datorns bredd. Det är bra respons i knapparna, om än med ett visst skramligt ljud som kan störa folk runt omkring på till exempel ett bibliotek. I övre högra hörnet sitter en på-knapp som dessutom har inbyggd fingeravtrycksläsare. Den skiljer sig mekaniskt från övriga tangenter, så risken att trycka ner den av misstag är inte så stor, men vi hade ändå gärna hellre sett den på annan plats.

Du får en bra uppsättning anslutningar. Dubbla thunderbolt 4 och en hdmi-port på ena sidan, usb 3-port samt hörlursuttag på den andra. Saknar du fast nätverk så ska det enligt uppgift medfölja en adapter för det, men den saknade vårt testexemplar.

Två modeller av datorn säljs i butiker, den vi testat här med Intel Core i7-processor och 16 gigabyte ram-minne med prislappen 16 999 kronor, och en med Core i5 och 8 gigabyte ram-minne för 13 999 kronor. Utöver processor och minne ser de ut att vara identiska, så behöver du inte extra datorkraft så kan du tryggt spara några tusenlappar. I bägge fallen får du en 512 gigabyte ssd, en som är övertygande snabb både att läsa och skriva till, vilket bidrar till en pigg upplevelse.

Kantig design som kunde rymma mer

Med denna uppsättning hårdvara får vi respektabla, men inte direkt bländande prestanda. 11:e generationens mobila Intel Core i7 är vad som sitter i de flesta bättre nya kontorsdatorer. Du får fullgod kraft till mycket, och du kan utan problem köra tunga kreativa program på datorn, men det sista extra saknas.

För verklig proffsprestanda i program som Adobe Photoshop och Premiere Pro hade vi uppskattat extra grafik också, till exempel Nvidia Geforce MX450 eller till och med RTX 3050. Det hade vi betalat extra för.

Zenbook 14X sida
Bakkanten av datorn lyfts upp när du fäller upp skärmen, som sedan kan fällas 180 grader bakåt. 

Det känns också som om Zenbook 14X är byggd för det, men att Asus glömt stoppa in det. På bredden är Zenbook 14X mer som en 13-tummare i måtten, men tack vare tunna kanter och 16:10-format på skärmen istället för vanligare 16:9 är skärmytan snäppet större. Men utöver det är den allt annat än nätt.

Det här är inte en särskilt slimmad och lätt laptop för att vara modern 14-tummare. Den väger 1,4 kilo och är knappt 1,8 centimeter tjock, med stadig design och rätt så vassa kanter runtom som kan göra den obekväm att bära runt på. På kortsidorna trängs externa uttag med kylningsgaller, och fler stora hål för luftflöde sitter på undersidan och i skärmgångjärnet.

Intill kylningshålen på undersidan sitter också ett par riktigt välljudande högtalare. De levererar kraftfullt och rent ljud på egen hand, och med ljudförbättringsrutiner signerade DTS får vi extra tryck och dessutom manuell equalizer. Tillsammans med en bra skärm går det att få en fin upplevelse om du vill strömma film.

Briljant oled-skärm

Och det är skärmen som framför allt är datorns dragplåster. Den är inte bara en oled-panel, utan också en extra skarp sådan, med upplösning någonstans mitt emellan 1440p och 4k, 2 880 x 1 800 bildpunkter för att vara exakt. Med god ljusstyrka, oled-panelens hundraprocentiga kontrast, och färgomfång som mer eller mindre matchar dci-p3 (och som ligger nära AdobeRGB, men Asus utlovar inte specifik matchning mot det) är det inte mycket att klaga på.

Du får pålitlig färgkorrekthet direkt ur boxen tack vare Pantone-validerad kalibrering från fabrik. Det vi saknar ur ett mediaproffsperspektiv här är möjlighet att ställa skärmen i srgb eller p3-läge och få exakt dessa färgomfång. I programmet MyAsus som även hanterar allt från batterihantering, kylning och supportfunktioner, kan du växa mellan ”Normal” och ”Vivid” färgintensitet, men exakt vad de innebär framgår inte. Du kan också justera färgtemperatur manuellt.

Skärmen har även 90 Hz bildfrekvens. Det är lite ovanligt bland datorskärmar, som ofta antingen ligger kvar på 60 Hz för jobbdatorer och 120 Hz eller mer för gaming-inriktade datorer. Här är den extra frekvensen främst till för att förhöja upplevelsen i gränssnittet, scrollande webbsidor och dokument.

Zenbook 14X musplatta
Extra sifferknappar när du behöver det. Det är en kul bonus, men kan inte ersätta en riktig sifferknappsats på sidan.

Batteritid i underkant

Och det gör den bra, men frågan är till vilket pris. Oled med hög upplösning, hög ljusstyrka, pekfunktion i skärmen och högre bildfrekvens bidrar alla till ökad strömförbrukning, och batteritiden i Zenbook 14X är inte direkt övertygande. Efter drygt en och en halv timma intensivt jobbande blir det dags att uppsöka vägguttag. Snålkör vi datorn med nästan obrukbart låg ljusstyrka och inte gör något intensivare än jobbar i Microsoft Word så kan den räcka en arbetsdag, men det är inte garanterat.

Zenbook 14X säljs som en Asus Pure-dator, det innebär att förutom hårdvaruspecifika program och Asus egna MyAsus-app har den ingen extra onödig mjukvara. Det uppskattar vi alltid. Istället får du i MyAsus-appen en del intressanta mervärden, som rabatt på Adobe Creative Cloud, två olika vpn-tjänster och en handfull andra erbjudanden.

Det är inga uppenbara fel på Zenbook 14X, Asus lyckas till och med denna gång att stoppa in en anständig webbkamera, något som de ofta trampat i klaveret med i Zenbook-modeller. Men det känns som om datorn försöker sitta på för många stolar samtidigt.

Zenbook 14X skärmlock
Asus klassiska cirkelslipade design i skärmlocket.

Den vill vara en slimmad mobil notebook, men har inte rätta designen och låga vikten för det, och framför allt inte batteritiden. Den vill vara en proffsig skapar-laptop, men saknar det lilla extra i grafikprestanda och skärmkontroll. Och vad de extra bildrutorna per sekund ger, förutom lite trevlig lyxkänsla i surfscrollning, har vi svårt att se. Det datorn är bäst på, att spela upp media, får ingen glädje av det. Och även då blir vi till och från störda av rätt så påtaglig fläktkylning.

Specifikationer

Produktnamn: Zenbook 14X OLED UX5401EA-PURE4X
Testad: Oktober 2021
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i7-1165G7, 1,2-2,8 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum blank oled, 2880×1800 bildpunkter, 16:10, 90 Hz, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, usb 3 gen 2 typ a, hdmi 2.0b, headset
Trådlöst: wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, siffertangentbord i musplattan
Ljudnivå: 0-39 dBa
Batteritid: 1 tim 40 min (hög belastning), 9 tim 20 min (låg belastning)
Storlek: 31,1 x 22,1 x 1,6 cm
Vikt: 1,4 kg
Rek. pris: 16 999 kr
Aktuellt pris: 16 999 kr på Power

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 5 362 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 465 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 994 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 532 poäng
Geekbench 5, grafik: 19 298 poäng
Disk, läsning: upp till 5 287,04 MB/s
Disk, skrivning: upp till 5 055,19 MB/s