Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Zbook Create G7: Välbyggd laptop – men priset svider

Zbook Create G7: Välbyggd laptop – men priset svider

Zbook är HP:s serie av bärbara datorer som främst är riktade till produktiva yrkesproffs. De har dock även blivit mer och mer populära på senare tid även bland ambitiösa ”prosumers”.

Här är drifts- och datasäkerhet lite extra prioriterat, vilket bland annat märks på en utökad garanti på tre år med alert service som ingår. Det har du glädje av även som frilansare eller småföretagare även om det främst är riktat mot större företag.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Zbook är en välbyggd och snygg laptop som inte riktigt kan vara med och konkurrera som prestandamonster, men som i gengäld gör ett par saker som inte andra tungviktare klarar av: dels hålla sig lugn i kylningen, dels ge dig lång batteritid. Men med sin höga prislapp får den dock svårt att konkurrera på allvar.

Positivt

  • Utmärkt ergonomi för långa arbetspass.
  • Överraskande bra batteritid.
  • Utmärkt ljud.
  • Extra garanti.

Negativt

  • Ligger efter i prestanda.
  • Begränsande bildskärm.
  • Dyr för vad man får.

Testad produkt: HP ZBook Create G7
Pris: 32 490 kr på Komplett.

Zbook Create G7 lanserades hösten 2020 och är en stabil 15-tummare med tunna skärmkanter och kompakta mått. Särskilt lätt är den dock inte, och med HP:s lite vassa kanter i designen kan den bli obekväm att använda om du vill vara extra mobil. Men det är snyggt, stryktåligt och onekligen med en lyxkänsla i alla detaljer, från inramningen av skärmen som är extra stadig, till det nedsänkta tangentbordet med perfekt avvägd bakbelysning i knapparna och lika hög mekanisk kvalitetskänsla.

Datorn finns i en mängd olika kombinationer av processor, minne, lagring och grafikkort. Vår testade modell med en prislapp på 32 490 kronor har Intel Core i7-processor, 32 gigabyte ram-minne, 512 gigabyte ssd och Geforce RTX-grafik. Den hör, trots det, till de billigare bland Zbook-datorer, som även finns med Core i9, mer ram och lagring, och olika sorters Quadro-grafikkort.

Det gör vår modell till ett mer lämpat val för en privatskapare, då den har en mer varierad användarprofil. Du kan utan problem ta en paus i jobbandet och spela spel, om du skulle vilja det – även om det absolut inte är huvudsyftet med datorn.

Det här är inte den mest högpresterande dator vi testat i klassen, men kombinationen av bra grafik med RTX Studio-drivrutiner och tionde generationens Intel Core i7 med sex kärnor går inte av för hackor. Speciellt för långa och intensiva jobbsessioner.

Skärm med begränsningar

Bildskärmen är en 15,6 tums ips-panel på ”bara” 1920×1080 bildpunkter. Det är i många sammanhang tillräckligt bra, men för vissa tillämpningar som cad, modellering och fotoredigering hade ett steg upp i punkttäthet varit välkommet. Ljusstyrkan på cirka 400 cd/m2 och bra svärta för att vara en ips-skärm gör att den får stort kontrastomfång.

Färgmässigt utlovas srgb-matchning till 100 %. Återigen i underkant för en del tillämpningar, speciellt om du vill jobba med foton. Men den levererar närmast perfekt färgmatchning och mycket fin kontrast som ger nästan oled-känsla. Det finns också en 4k-modell med dci p3-färgomfång. Ska du ändå satsa så här mycket pengar på en dator så kan det finnas god orsak att uppgradera till det.

HP ZBook Create G7

En del konfigurationer av datorn har också HP:s Sureview-funktion för insynsskydd. Just det är inte så smart att ha i en datorn som du ska jobba med foton och video i eftersom det påverkar kontrasten rätt mycket. Så slår du till på en HP Zbook så var noga med vilken skärmtyp det är du köper. Vi kan inte se att det finns möjlighet att justera skärmbilden utöver ljusstyrka eller möjligheten att välja mellan olika bildprofiler.

Datorn har överraskande få externa anslutningar. Bara tre usb-portar varav två är av typ c och har thunderbolt 3-stöd. Utöver det får du fast nätverksport och en mini displayport. Just det känns onödigt då du redan har displayport ut på thunderbolt-portarna. Fler sådana, en extra usb typ a eller en hdmi hade därför varit välkommet. Datorn har också sd-kortläsare på sidan.

Rätta ljudet alla lägen

Ljudmässigt är det hög kvalitet på datorn. Som alltid kör HP sitt laptop-ljud i samarbete med Bang & Olufsen och här innebär det extra bra inbyggda högtalare, både uppåtriktade ovanför tangentbordet och sidoriktade på undersidan i framkant. De medföljer bra ljudförbättringsprogram och utmärkt manuell kontroll med equalizer. Du får även rundgångs- och brus-skydd för mikrofonen. Det är kraftfullt och fylligt med distinkt bas, utmärkt detaljåtergivning och lätt att ställa in för olika typer av innehåll, som fokus på röst i möten, musik eller annan media.

Datorn är inte heller särskilt högljudd att jobba på, så du kan för det mesta avnjuta ljudet ostört. Visst går fläktar igång, men för det mesta håller de sig till dämpat sus, och även när de går upp i varv för mer intensiv kylning så håller de sig på måttlig ljudnivå. I alla fall i jämförelse med en del konkurrenter. Det finns tystare, men också betydligt mer flåsande alternativ.

Batteritiden är bra för att vara en prestandalaptop. Vårt batteritidstest utmanar dock inte grafikkortet, så det går att tömma snabbare. Men vid riktig snålkörning på låg skärmljusstyrka håller den överraskande länge. Det är något vi inte räknar med i en tung jobb-laptop med prestandafokus, så det är ett klart plus. Skärmen avgör mycket. På 50% ljusstyrka halveras batteritiden från upp till 18-20 timmar ner till nio.

HP ZBook Create G7
Sd-kortläsare, mini display-port och dubbla usb c.

Extra trygghet med smarta verktyg

En sak du får med en företagsinriktad HP-dator är extra mycket säkerhetstänk. Du får både ir-kamera och fingeravtrycksläsare för biometrisk inloggning och som tidigare nämnt även intrångsskydd för skärmen som tillval. Det finns också en svit egna program, som en extra säker webbläsare och förstärkning av Windows virusskydd.

Förutom dessa och en handfull andra HP-appar för support, systeminformation och batterikontroll så ser det ut att vara helt fritt från bloatware. Det uppskattas.

Slutligen har datorn en liten bonusfunktion. En extra knapp i tangentbordet, som du kan programmera till att starta valfri app, fil, webbplats eller mapp, och fler med Skift-, Alt– och Ctrl-kombination.

Trots många kvaliteter har vi svårt att få grepp om HP Zbook Create G7. I alla fall just den testade modellen. Den har en bit upp till prestandatoppen, och den har inte skärm som räcker till för de allra mest krävande kreativa sysslorna. För det behöver du uppgradera till en ännu dyrare modell.

Det känns mest som en extra trimmad kontors-laptop, och har också just kvalitetersom passar för mobilt vardagsjobbande, som tyst drift och lång batteritid. Det du får här som du inte får med andra modeller är det extra trygghet, både med inbyggda funktioner och mjukvara för datasäkerhet och dess generösa garanti.

Specifikationer

Produktnamn: HP ZBook Create G7 1J3X3EA#UUW
Testad: Juni 2021
Tillverkare: www.hp.se
Processor: Intel Core i7-10750H, 2,6 GHz hexa core
Grafik: GeForce RTX 2070, 8 GB
Minne: 32 GB ddr4
Lagring: 512 GB, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, usb 3 gen 1 typ a, mini Displayport 1.4, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, tre års garanti
Ljudnivå: 0-40 dBa
Batteritid: 3h (hög belastning), 20h 20min (låg belastning)
Storlek: 35,4 x 23,5 x 1,8 cm
Vikt: 2,02 kg
Rek. pris: 32 490 kr
Aktuellt pris: 32 490 kr på Komplett

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 7 640 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 293 poäng
Geekbench 5, cpu: 6 450 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 291 poäng
Geekbench 5, grafik: 94 328 poäng
Disk, läsning: 3 415,74 MB/s
Disk, skrivning: 2 712,32 MB/s