Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Yogastudio i kris efter återbetalningskrav

Yogastudio i kris efter återbetalningskrav

Företagaren Irini Dougias Andersson har drabbats hårt av krav på återbetalning av permitteringsstöd. Foto: Henrik Gustafsson Nicander.

Pandemin förbytte Yogansas fullbokade dans- och yogaklasser till en verksamhet i kris. Det krisstöd som gav hopp ska nu betalas tillbaka. Anledningen? De anställdas oregelbundna arbetstider gör att stödets regelverk inte kunnat tillämpas. I september tömde Kronofogden bankkontot och hotade med utmätning.

I drygt ett och ett halvt år har Irini Dougias Andersson åkt på en ekonomisk och känslomässig bergochdalbana. Den oro som växte när pandemin höll kunderna hemma byttes mot hopp när krisstödet kom. För att sedan växa till en ännu större kris när återbetalningskravet kom några månader senare. Trots månader av obetalt arbete, frivilliga krafter och privata ekonomiska tillskott är konkursen nära – även om aktiviteterna nu börjar bli lika fullbokade som före pandemin. Just nu hänger verksamhetens framtid på utslaget i förvaltningsrätten.

– Med det stöd vi blivit lovade har vi gjort allt för att hålla öppet och fokuserat på att våra anställda skulle behålla jobb och lön. Och på att kunderna skulle känna sig trygga med flexibla medlemskap, corona-anpassade klasser och onlinekurser. Det gör att jag känner mig extra sviken av ett fyrkantigt stödsystem som gjort att vi till slut inte kunnat betala varken löner, arbetsgivaravgifter eller andra räkningar, säger Irini Dougias Andersson.

”Jag känner mig sviken av ett fyrkantigt stödsystem”

Sett i backspegeln tycker hon att det varit bättre om de inte fått något stöd alls.

– Då hade vi i stället dragit ner på verksamheten direkt och vår ekonomi hade sett helt annorlunda ut i dag, säger hon.

Men först en tillbakablick: I januari 2020 strömmade kunderna till dansklasser och yogapass för barn och för vuxna. Yogansas lokaler på Kungsholmen i centrala Stockholm var fyllda av liv och skaparglädje. Irini själv hade nyligen fått en son, och ersättare hade tagit över hennes klasser under mammaledigheten.

Totalt jobbade närmare 40 personer med verksamheten, på hel- eller deltid, eller timvis på frilansbasis. Vissa jobbade administrativt, andra hade kontrakterats för schemalagda klasser ett antal timmar i veckan. Verksamheten slog rekord. Över 3 000 besökare i veckan, och under januari och februari låg omsättningen på över 500 000 kronor per månad. Sedan blev det mars och corona förändrade allt.

– Vi stängde och avvaktade. När staten snabbt gick ut och sa att det skulle finnas stöd att få för småföretagare som mig kom hoppet tillbaka, säger Irini Dougias Andersson.

Yogansa beviljades ett preliminärt permitteringsstöd på 235 000 kronor.

– Själv kunde jag inte permitteras eftersom jag varit mammaledig och inte jobbat månaderna före pandemin, men det betydde att mina anställda kunde få lön, säger hon.

En annan ljusglimt i coronamörkret var att hyresvärden reducerade hyran de första månaderna. Trots att omsättningen sjunkit till knappa 70 000 kr i månaden kunde verksamheten rulla på.

– Vi var ett team som jobbade nästan gratis och med hjälp av våra stammisar och ideella krafter lyckades vi på något sätt hålla studion öppen, säger hon.

Sen kom den första smällen. Vid Tillväxtverkets avstämning kom beskedet att ett för stort permitteringsstöd betalats ut. Yogansa var återbetalningsskyldigt.

– Anledningen var att våra anställda jobbar för oregelbundet för att stödets regelverk ska kunna tillämpas. Dessutom skulle jag ha använt december som jämförelsemånad, men det är den månad då vi har stängt större delen av tiden så jag använde februari som var den ”normala” månad som låg närmast i tiden, säger hon.

”Blir det avslag är jag inte säker på att jag orkar längre”

Ärendet ligger nu i förvaltningsrätten och senaste besked är att Yogansas ärende ska vara klart före årsskiftet.

– Antingen får vi rätt till det utbetalade permitteringsstödet, och då dessutom det omställningsstöd vi tidigare sökt på 91 000 kronor, eller så blir vi återbetalningsskyldiga på cirka 150 000 kronor. Om det blir avslag så är det helt sjukt att man förväntas betala tillbaka ett stöd som gått direkt till anställda i en bransch som så uppenbart drabbats av pandemin.

Att beskedet från förvaltningsdom dröjt är inte enda huvudvärken. Bristen på intäkter har gjort att de ligger efter med hyran och med de sociala avgifterna, som måste betalas – med eller utan permitteringsstöd.

– Ett litet företag som vårt har ingen buffert när det värsta händer. Vi har prioriterat att betala de akuta driftskostnaderna för att hålla studion öppen, och i juli kom beskedet att underskottet på skattekontot gått vidare till Kronofogden.Vi fick tre veckor på oss, vilket var en omöjlighet, säger Irini Dougias Andersson.

I september tömde Kronofogden bankkontot och Yogansa fick besked om att utmätning kommer ske inom kort.

– Den som är på obestånd får inga lån, och kan inte söka om nya stöd. Men sedan restriktionerna släppt går verksamheten inte längre back och vi börjar komma på fötter igen. Och med hjälp av crowdfunding har vi fått lite mer ekonomiskt stöd. Vinner vi i förvaltningsrätten kan vi klara detta. Men, blir det avslag är jag faktiskt inte säker på att jag orkar kämpa längre, säger Irini Dougias Andersson.

Text: Susanna Lindgren.