Säkerhet är a och o för Windows 11 och en av anledningarna till att det bryter mot traditionen att stödja äldre hårdvara, vilket i princip innebär att alla datorer tillverkade före 2017 inte kan uppgraderas.
Mer Windows 11
Varför? Orsakerna spänner över spektrumet från stabilitet till säkerhet och prestanda. Men hur mycket prestanda kommer du att gå miste om med säkerhetsfunktionerna i Windows 11? Beroende på vilken generation din processor är kan det vara mycket. Våra test avslöjar en av anledningarna till att Microsoft inte låter äldre datorer köra Windows 11.
Eftersom vi inte hade den slutliga koden för Windows 11 gjorde vi det näst bästa genom att aktivera en nu obligatorisk Windows 11-funktion, som har funnits tillgänglig i Windows 10 under en tid: Virtualiseringsbaserad säkerhet (VBS). Du kan göra detta genom att trycka på Windows-knappen, och skriva Device Security och klicka på alternativet Core Isolation (om din hårdvara stöder det). Därifrån kan du slå på Memory Integrity, vilket aktiverar eller inaktiverar VBS. Om du slår på Memory Integrity kommer Windows att kontrollera om drivrutinen överensstämmer och låta dig veta vilka drivrutiner som hindrar dig från att slå på den.
Läs även: Förstör Windows 11 spelprestanda? Vi sätter påståendet på prov
VBS äter prestanda – särskilt på äldre maskiner – därför ville vi specifikt ta reda på vilka effekter det har på äldre hårdvara som inte stöder Mode Based Execution Control, som är en av de viktigaste hårdvaruelementen.
För våra tester använde vi en bärbar dator med en äldre femte generationens Skylake Core i7-6500U, för att slå på och stänga av minnesintegriteten. Våra första tester använder de populära testen Geekbench 5 och Cinebench R20. Cinebench är ett renderingstest som belastar processorn. Geekbench 5 gör i princip samma sak, men den testar mer än ett dussin olika prestandaområden för processorn. Resultatet överraskade – de var förvånansvärt jämna med Memory Integrity på eller av.
Vi förväntade oss att resultaten från Cinebench R20 skulle förbli i stort sett statiska, men vi trodde att Geekbench och stora urval av tester tydligare skulle visa effekten av att aktivera VBS. Det gjorde det inte. Vilket är bra, eftersom vi nu snubblade över något som tydligt visar hur prestanda minskar: genom att slå på VBS: Principled Technologies WebXPRT 3. Det här är ett webbaserat test som du kan testa själv. Som du kan se från resultaten nedan såg vi en minskning av WebXPRT 3-prestanda med 7 till 15 procent med VBS på. Det spelade ingen roll vilken webbläsare vi använde, även om vi såg mindre prestandaminskning med Firefox, som är baserad på en annan renderingsmotor än Edge och och Chrome.

Det är inte bara när vi surfar som vi ser hur prestanda minskar på femte generationens Skylake-processor. Vi körde också PCMark 10 Applications test. Den använder Microsoft Word, Excel, Powerpoint och Edge för att köra skriptade uppgifter.
Vi har haft problem med att få ett totalt betyg från PCMark 10, eftersom det ofta misslyckas under Edge-delen av testet. Men som du kan se lider sjätte generationens Skylake-chipp också när VBS är aktiverat. Att aktivera VBS läget kostar en hel del prestanda. Powerpoint minskade med 16,4 procent, Excel nästan 11 procent och Word ser en prestandanedgång med 14 procent.
Även om 15 procent inte låter mycket, måste du komma ihåg att vi pratar om processorer som används i bärbara datorer från 2015, som inte är särskilt snabbt med dagens mått mätt.

Du undrar förmodligen hur stor skillnaden blir när du slår på VBS/Core Isolation/Memory Isolation på andra generationer av Intel- och AMD-processorer. Vi valde att inte köra PCMark 10, eftersom det tar betydligt mer tid, men vi testade allt från Intels senaste 11:e generationens Tiger Lake-arkitektur ända tillbaka till 10:e, 8:e, 7:e, 6:e och 4:e generationen i WebXprt 3, samt en AMD: Ryzen 5800U-processor.
Intel implementerade ursprungligen Mode Based Execution Control i sjunde generationens Kaby Lake-processorer, medan AMD erbjuder motsvarande i Zen 2 (Ryzen 2000) och uppåt. Även om MBEC och motsvarande inte är den hårdvarukomponent som krävs av VBS, verkar den vara av betydelse för hur VBS presterar. Du kan se det i våra resultat, där prestanda nästan ligger inom felmarginalen på 2-3 procent för sjunde generationens processorer och uppåt. Det blir värre för sjätte generationens Skylake-processor och ännu värre på de äldre fjärde generationens processorer.
Läs även: Därför kan du lugnt vänta med att uppgradera till Windows 11
En minskning på 15 till 10 procent kan tyckas obetydlig, men så är inte fallet. Visst, datorerna är fortfarande användbara, men kom ihåg att äldre bärbara datorer inte precis hänger med idag, som du kan se från WebXprt 3-poängen nedan. Även i vad vi skulle betrakta som ett lätt, webbläsarbaserat test ger sjätte generationens Core Core i7 Skylake halva prestandan jämfört med en modern 11:e generationens Core i7 Tiger Lake eller Ryzen 5000. De här nyare datorerna verkar inte heller påverkas när VBS är aktiverat.

Påverkar VBS äldre bärbara datorer så pass mycket att de går från att vara slöa till hopplöst långsamma? Det är upp till den enskilda användaren, men vi kan förstå att Microsoft har problem med att erbjuda Windows 11 till en dator från 2015.

Elefanten i rummet är uppenbarligen Intels sjunde generationens Kaby Lake-processorer, som i våra tester i princip inte saktas ned mer än en åttonde generationens Kaby Lake R. Om åttonde generationens Kaby Lake R får köra Windows 11 och VBS, varför inte den sjunde generationens Kaby Lake-processorer? Vi vet inte, men vi vet att Microsoft har sagt att stöd för drivrutiner och systemstabilitet också spelar roll – inte bara prestanda.
Om du har en sjätte generationens eller äldre processor, vill du förmodligen inte köra Windows 11 och alla dess säkerhetsfunktioner.
Även om det totala prestandafallet inte är stort för sjätte generationen och äldre, är dessa processorer redan långsamma jämfört med nyare. Bärbara datorer som använder Intel sjätte generation och äldre är nog redan rätt långsamma jämfört med nya bärbara datorer, det kanske är lika bra att de inte kommer att kunna köra Windows 11.

Mer Windows 11
Originalartikel av Gordon Ung
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt