Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Wifi 7 är redan på väg – så påverkas framtidens nätverk

Wifi 7 är redan på väg – så påverkas framtidens nätverk

Flytt på sig, Wifi 6E! Chippmakarna, med Qualcomm i spetsen, har redan börjat berätta om sina planer för nästa generations wifi-teknologi. Under årets MWC-mässa berättade Qualcomm att Wifi 7-chippet Fastconnect 8700 ämnar bli först ut när det lanseras som en del i Qualcomms Snapdragon Connect-specifikation i slutet av året.

Wifi 7-specifikationen, som också går under det tungvrickande namnet 802.11be Extremely High Throughput, är dock långt ifrån färdig. Teknikinstitutet IEEE räknar med att standarden kan slutföras någon gång under 2024, men precis som med tidigare generationer är det knappast något som hindrar världens tillverkare från att börja skissa på kompatibiliteten.

Ja, Wifi 7 kommer naturligtvis att bli snabbare, bland annat på grund av ökad kanalbredd. Men den största förbättringen med Wifi 7 är hur smart standarden kommer att bygga på det som tidigare wifi-versioner redan introducerat.

Vad är Wifi 7? Det korta svaret:

Wifi 7 kommer att utöka bandbredden markant. Exakt hur mycket vet vi inte, men enligt IEEE kan den maximala genomströmningen hamna på 46 Gbit/s. Det är 4,8 gånger snabbare än Wifi 6 och något snabbare än de 40 Gbit/s som kan levereras av Thunderbolt 3/4.

I praktiken kommer resultaten som vanligt att vara sämre. Enligt Qualcomm-chefen Mike Roberts väntas Fastconnect 7800 nå hastigheter på omkring 5,8 Gbit/s, vilket bara det är 60 procent snabbare än tidigare generation. Den genomsnittliga latensen kommer å sin tur att ligga på mindre än 2 millisekunder, vilket också det är en förbättring med 60 procent. Mediatek, som också börjat hajpa upp Wifi 7, menar dock att Wifi 7 inledningsvis “bara” kommer att vara 2,4 gånger snabbare än Wifi 6.

Snabbare, smartare och mindre laggigt

Wifi 6 optimerades för prylträngsel och trådlös effektivitet, något som lät våra routrar kommunicera med långt fler enheter än tidigare. Wifi 6E byggde på detta med ett dedikerat 6 GHz-frekvensband vilket medförde fler kanaler för enheter med hög bandbredd, som meshroutrar, för att ge dem en separat yta för kommunikation. Om vi tänker på trådlös kommunikation som filer på en motorväg kan vi illustrera det med att Wifi 6E fick en bussfil.

I verkligheten kan bilar på motorvägen byta fil eller väg för att undvika trafikstockning. Fram till nu har wifi-tekniken inte gett samma möjlighet. En Wifi 6-router kan kommunicera data på både 2,4, 5 och 6-GHz-kanalerna samtidigt, men de fungerar alla oberoende av varandra.

Wifi 7

Wifi 7:s största “vinst” är att tekniken ger routrar förutsättningen att bli något helt annat än vad de är idag. Flera fysiska enheter kan idag kommunicera via radiovågor, på separata frekvenser, men Wifi 7 binder ihop dem under ett och samma MAC-interface så att en Xbox eller smart högtalare helt enkelt bara ser en enda enhet. En Wifi 7-router kan fördela datapaket över den frekvens som för tillfället är minst belastad eftersom den inte bryr sig om vilken frekvens som används.

Frekvenshoppande

Eller ja, för att förenkla det kan man säga att du i framtiden inte kommer att behöva ange vilken frekvens en specifik enhet ska anslutas till. Wifi 7 kommer att välja bäst frekvens baserat på trängsel och skicka datan över den kanalen. Qualcomm kallar detta för “alternating multi-link”, ett koncept som går på att enheter ständigt hoppar mellan frekvensbanden. Detta sägs också medföra energibesparingar.

I det fall en Wifi 7-router bara “pratar” med en annan enhet kan ytterligare en teknologi komma att användas. Den benämns av Qualcomm som “High band simultaneous multi-link” och går ut på att alla frekvensband nyttjas samtidigt för att skicka en signal. Det är en sanning med modifikation eftersom 2,4 GHz-bandet även fortsättningsvis reserveras för långsammare iot-prylar. Qualcomm pratar snarare om att använda 5- och 6-GHz-banden samtidigt, åtminstone i kommande Fastconnect 7800. Då i form av fyra strömmar totalt.

Den ökade kanalbredden vi skrev om tidigare i artikeln går från 160 till 320 MHz. Även om 320-MHz-kanalen inte skulle finnas tillgänglig kommer Wifi 7 att kunna kombinera två 160 MHz-kanaler i de högre 5- och 6-GHz-frekvenserna för att åstadkomma i stort sett samma sak.

Wifi 7, eller mer specifikt Qualcomm Fastconnect 7800, kommer att bli en del av tillverkarens Snapdragon Connect-satsning. Här ryms all “premium-teknologi” som Qualcomm pumpar ur sig och enheter som anammar standarden ska levereras med bästa tänkbara wifi- 5g- och bluetooth-specifikationer. Här återfinns bland annat Snapdragon X70, ett splitter nytt 5g-modem som också avtäcktes under MWC-mässan i Barcelona.

Översättning och bearbetning: Billy Ekblom