Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Viktigt att tänka på när du handlar billiga teknikprylar

Viktigt att tänka på när du handlar billiga teknikprylar

Vi på PC för Alla, M3 och Macworld testar hundratals produkter varje år, och då mestadels de senaste modellerna som precis lanserats. Ofta missar vi dock en viktig produktkategori när vi fokuserar på produkter med mest nyhetsvärde och innovationer. Det billiga alternativet.

Anledningen till att vi sällan testar de där allra billigaste tv-apparaterna, datorerna eller mobiltelefonerna som du ser i butik eller på nätet är flera. Det handlar bland annat om logistiken. Tillverkarna vill helt enkelt inte att vi ska fokusera på produkter med lägre specar (och mindre marginal), därför är det betydligt svårare att få låna in dessa produkter än den där senaste oled-tv:n för 50 000 kronor. Vilket gör det svårare för oss att lösa rent praktiskt.

Nu har vi dock valt att prioritera detta område och lansera undersajten Budgetvalet där vi dagligen kommer att publicera tester, prylsvep, tips och annat för dig som letar just efter billiga alternativ. Som inte behöver de senaste funktionerna eller den där glassiga designen som vann pris på någon mässa. Samtidigt är det en del saker du bör tänka på innan du shoppar loss i det här segmentet.

Tänk på elsäkerheten

Det kan vara lockande att köpa den där superbilliga teknikprylen från Wish, men hur är det med elsäkerheten? Om du köper en vara direkt från Kina är det du som är importör, och således ansvarig för att produkten uppfyller kraven myndigheterna i Sverige ställer.

När det gäller elektronik ska produkten vara CE-märkt, annars kan det bli en dyr historia om du kopplar in den där billiga laddaren och orsakar en brand. Eller om det blir kortslutning eller jordfel i någon produkt och dina prylar blir strömförande. Det här är allvarliga saker så det gäller att du har koll på vad det är du köper. För att krångla till det så har falsk CE-märkning förekomit. En sådan produkt behöver inte ha genomgått några av de tester som krävs för att bli certifierad med en riktig CE-logga.

Läs mer här på elsäkerhetsverkets hemsida

En annan sak är garantin, och eventuella supportvillkor. Gäller den verkligen i Sverige om produkten direktimporteras av dig, och i så fall – hur dyrt blir det om du behöver skicka tillbaka en produkt? För att inte tala om leveranstider?

När vi pratar billiga alternativ och Budgetvalet kommer vi att sikta in oss dels på produktgrupper vi normalt inte brukar testa, dels billigare och enklare alternativ till prylarna vi annars handskas med dagligen. Även när det innebär att vi får köpa in produkterna eftersom tillverkarna själva inte vill låna ut dem till oss.

Har du tips på billiga produkter du vill att vi ska testa? Maila mig gärna och berätta!