Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Urholka inte pensionerna

Urholka inte pensionerna

Socialdemokraternas pensionstillägg riskerar att bidra till lägre pensioner i förlängningen.

För att finansiera det hårt kritiserade bidraget – pensionstillägget – måste Socialdemokraterna höja skatten för landets arbetsgivare. Men med utökade bidrag och högre skatter på arbete riskerar det i stället att i förlängningen leda till lägre pensioner.

– Det bästa sättet att höja pensionerna är genom att fler kommer i arbete. När omkring 800 000 människor i Sverige saknar självförsörjning och vi har några av världens högsta skatter på arbete måste kostnaderna för arbetsgivare sänkas – inte höjas, säger Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg.

Minska den allmänna löneavgiften

Den allmänna löneavgiften har utökats av flera regeringar och utgör i dag den största delen i arbetsgivaravgiften. Att arbetsgivaravgiftens rena skattedel ökat de senaste decennierna beror huvudsakligen på detta. Denna trend, med urholkning av försäkringsmässigheten i socialförsäkringssystemen, och samtidig överbeskattning av svenska löntagare och företagare, behöver vändas. Det bör därför vara en politisk prioritering med en gradvis minskning av den allmänna löneavgiften, vilket Företagarna efterlyst sedan tidigare.

Enligt Pensionsmyndigheten motsvarar en höjning av ålderspensionsavgiften med 1,29 procentenheter (från 10,21 till 11,50 procent), omkring 21 miljarder kronor.

– Tre av fem företagare som vill nyanställa och expandera uppger att höga arbetsgivaravgifter är det största hindret för tillväxt. Att då, som Socialdemokraterna föreslår, höja denna kostnad ytterligare – samtidigt som 44 procent av de redan inbetalda arbetsgivaravgifterna är ren skatt – är direkt omdömeslöst och riskerar att leda till lägre skatteinbetalningar och lägre pensioner, säger Erik Ageberg.

Befäster utanförskap

Förslaget leder till att befästa utanförskapet och den höga arbetslösheten. Det i sin tur leder till lägre tillväxt och hämmar utvecklingen i svenska småföretag.  Samtidigt tycks socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och Socialdemokraterna vara fast beslutna om att upplösa pensionsgruppen, utan att själva våga ta steget fullt ut. De tycks vilja göra sig omöjliga så att de andra partierna ska till slut lämna gruppen.

–Socialdemokraternas senaste vallöfte följer mönstret att lova miljarder till väljarna men helt utan detaljer för hur det ska gå till.  Återigen riskerar väljarna att bli besvikna, säger Erik Ageberg.