Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Unika datorn med två skärmar i extra påkostad modell

Unika datorn med två skärmar i extra påkostad modell

Ända sedan den första Zenbook Duo kom har den varit en av de mest spektakulära bärbara datorerna på marknaden. Den utmärks av sin extra pekskärm som upptar bakre halvan av datorns nederdel, tangentbordet alldeles i framkant, och musplatta på sidan där en sifferknappsats annars hade suttit. När vi fäller upp datorn lyfts hela datorn dels upp i bakkant, dels fälls andraskärmen upp några extra centimeter så att marginalen mellan den och huvudskärmen ska bli minimal.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är fortfarande en av de coolaste datorerna någonsin, och för den som jobbar i rätt program kan en bonusskärm absolut vara ett lysande tillskott. Men dess biffiga mått och vikt, och dess okonventionella mus och tangentbord orsakar också en del frustration. Tänk efter en extra gång innan du slår till.

Positivt

  • Unik lösning för extra arbetsyta.
  • Snabb processor och kraftfull grafik.
  • Snygg, skarp oled-skärm.
  • Bra ljud.

Negativt

  • Stor och tung.
  • Opraktisk som vardags-laptop.
  • Kan bli högljudd.
  • Priset.

Testad produkt: Asus Zenbook Pro Duo 15
Pris: 39 990 kr på Inet.

Det är minst sagt ett annorlunda sätt att använda en bärbar dator på, som både har sina för- och nackdelar. Det positiva är givetvis extra skärmyta. I denna nya modell innebär det en 4k-skärm i halv höjd som kan fungera som en utökning av skrivbordet som du kan förpassa valfria program och fönster till, eller som en plats där du kan öppna en handfull olika specialfunktioner. Till exempel en sifferknappsats, en app för systeminställningar, och en handskriftstolk.

Dessa är vanliga program, men om de öppnas via en pekmeny i den nedre skärmen så hamnar de på förbestämd plats just där. Du får med en välbyggd aktiv digitizer-penna som fungerar bra för bägge skärmarna.

Det mest användbara med skärmen är att en del program automatiskt kan ställas in till att utnyttja den för utökad arbetsyta. Du kan lägga tidslinjen i Premiere Pro där för att få mer plats för annat upptill, och det fungerar bra manuellt i många andra medieredigeringsprogram. De flesta är uppbyggda på samma modulära sätt som gör de praktiska just på dubbla skärmar.

Bra men få specialkontroller

Just för flera av Adobes program finns till och med specialbyggda touchkontroll-paneler med reglage och rattar som du kan ställa in så att de hamnar i nedre skärmen. Det är riktigt smidigt och användbart för den som jobbar i exempelvis Photoshop, Premiere Pro eller Aftereffects dagligen. Det här hade vi hoppats få för fler program vid det här laget, då Zenbook Duo nu funnits i ett par år.

Zenbook Duo Pro Oled

Extraskärmen är lika bred som huvudskärmen ovanför men hälften så hög. Och medan huvudskärmen har oled-panel (därav namnet på denna modell av Zenbook Pro) så är det en enklare ips-skärm i nedre skärmen. Den håller dock bra kvalitet med hög kontrast, fina betraktningsvinklar och god färgintensitet. Du kan justera ljusstyrkan på den separat, eller stänga av den helt när den inte behövs för att spara ström.

Huvudskärmen är en knivskarp oled-panel med 4k-upplösning och riktigt bra färgegenskaper, full matchning mot dci p3-färgskalan och Pantone-verifiering av färgkorrektheten. Riktigt vad Pantone-stämpeln innebär vet vi inte, för skärmen har inte extra korrekthet från början. Det krävs en manuell kalibrering för att få riktigt lågt delta e-värde under 2, enheten som används för att ange färgavvikelse.

Den utlovar över 400 cd/m2 i ljusstyrka, men det kan variera mycket beroende på hur stor del av skärmen den har att lysa upp. Surfar vi på en ljus webbsida i helskärm ligger maxljusstyrkan snarare på strax över 300 cd/m2. För jobb i program som körs i mörkt läge, vilket de flesta liksom Windows är förinställda på att göra för att spara ström, landar punktljusstyrkan på drygt 400 cd/m2. I bägge fallen är det väl godkänt för en bärbar dator, och med oled-skärmens utmärka kontrast kan vi inte klaga. Den helblanka skärmytan kan dock få vissa problem med reflexer.

Nytänk är inte alltid bara bra

Tangentbordet och musplattan som fått flytta framåt är datorns minst praktiska egenskap. Det blir onekligen hopträngt och ett ovant sätt att arbeta på, även om de rent mekaniskt håller hög klass. Vill du kunna jobba snabbt och obehindrat skulle vi rekommendera extern mus.

Med knappar ända fram i framkant av datorn blir det svårt att få till en bra arbetsställning för att skriva. Det löser Asus med ett separat handledsstöd som medföljer. Slutligen får du också med en tillsats som kan monteras under datorn för att lyfta upp den ytterligare i bakkant, vilket ger ett mer ritbordsliknande arbetsställning för bägge skärmarna, samt ett skyddande fodral för när du packar ner denna dyrgrip och bär runt på den.

För dyr är den, en av de mest påkostade modeller vi någonsin har testat, med prislapp på precis under 40 000 kronor. Det beror delvis på att det är den maxad version av datorn som vi fått in för test, med Intel Core i9-processor, 1 TB ssd och Geforce RTX 3070-grafik. Det är den modell som är vanligast hos svenska återförsäljare i skrivande stund. Det finns också en med Intel Core i7-processor istället, som då kostar den 35 000 kronor istället. Inte billigt det heller, men mer i linje med andra proffsiga prestandadatorer vi har testat.

Zenbook Duo Pro Oled
Med handleddsstöd uppdukat tar datorn upp mycket bordsyta. Och vi rekommenderar inte att du använder den utan.

Bra prestanda trots äldre processor

Du får inte allra senaste 11:e generationens processor, utan 10:e, men just Core i9 i den generationen levererar med sina åtta kärnor fortfarande brutalt med datorkraft. I kombination med både snabba minnen, en stabilt snabb ssd, och framförallt Geforce RTX 3070-grafik, finns det inte mycket som datorn har svårighet med. Du kan lika gärna redigera 4k-film som att spela de senaste spelen.

Däremot har den svårighet med att hålla tyst. Om du bara surfar och kör lite kontorsprogram så kan den gå helt fläktlöst, men det krävs inte mycket ansträngning för att fläktar ska dra igång. Och när datorn jobbar hårt så är det som att sitta och jobba med en hårtork på skrivbordet. Både vad gäller ljudnivån och risken att bränna sig om du råkar ha handen i närheten av ett luftutblås.

Batteritiden är också mest akademisk, någonting du kan förlita dig på i en eller ett par timmar i sträck. Mest så du inte behöver stänga av datorn om du behöver flytta på den. Du kan också jobba med mindre krävande sysslor i en handfull timmar, men räkna inte helt säkert med att den klarar en arbetsdag.

Zenbook Pro 15 är ett intressant koncept, men som bärbar dator lämnar den en del att önska. Den är tjock, extra tung, och du behöver ha med dig åtminstone handledsstödet för att den ska vara bekväm att jobba på, kanske också en extern mus. Men den öppnar för intressanta möjligheter och smartare jobb, om du finner rätta sätten att utnyttja extraskärmen.

Specifikationer

Produktnamn: Asus Zenbook Pro Duo 15 Oled UX582LR-H2002R
Testad: Juli 2021
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i9-10980HK, 2,4 GHz octa core
Grafik: Geforce RTX 3070, 8 GB
Minne: 32 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärm: 15,6 tum blank oled, 3840×2160 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, usb 3 gen 2 typ a, hdmi 2.1, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: ScreenPad Plus, handledsstöd, stylus-penna, fodral, stativ
Ljudnivå: 0-47 dBa
Batteritid: 50min (hög belastning), 11h (låg belastning)
Storlek: 36 x 24,9 x 2,2 cm
Vikt: 2,34 kg
Rek. pris: 39 990 kr
Aktuellt pris: 39 990 kr på Inet

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 10 555 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 281 poäng
Geekbench 5, cpu: 8 041 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 318 poäng
Geekbench 5, grafik: 118 625 poäng
Disk, läsning: 3 739,42 MB/s
Disk, skrivning: 3 041,41 MB/s