Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Tung kritik mot Googles ändringar för webbläsartillägg

Tung kritik mot Googles ändringar för webbläsartillägg

För ett par år sedan presenterade Google nästa version av Webextensions, tillägg för Chrome och andra webbläsare. Det kallas Manifest V3 och ska snart ersätta den nuvarande versionen. Från januari 2023 är tanken att gamla tillägg ska sluta fungera.

Google säger att Manifest V3 är ett steg mot ökad säkerhet, integritet och prestanda, men alla håller inte med. Electronic Frontier Foundation (EFF) har gått ut med en varning om uppdateringen, och säger att den tvärt om är ett hot mot användarnas integritet.

EFF skriver att Manifest V3 kraftigt minskar möjligheterna för tillägg, exempelvis spårningsblockerare. Organisationens oro är att Googles plan är att göra det omöjligt att stoppa Googles egna spårare som finns på en majoritet av alla webbplatser.

Flera utvecklare och forskare citeras i artikeln, bland annat Jonathan Mayer vid Princeton-universitetet och utvecklarna bakom Ghostery, Adguard och Noscript.

Ghostery-utvecklarna har också själva publicerat ett långt detaljerat blogginlägg om vad förändringarna innebär och hur det inverkar negativt på tilläggets förmåga att stoppa spårning på nya, innovativa sätt.