Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Tre laptopställ för bättre ergonomi på hemmakontoret

Tre laptopställ för bättre ergonomi på hemmakontoret

Omicron, Delta… kalla det vad du vill, men pandemin ser ut att stanna åtminstone en vinter till. Det vill säga ytterligare en vinter där du måste jobba hemifrån. De flesta nöjer sig med en bärbar dator och tror att allt är frid och fröjd.

Det är det inte. När du sitter med en bärbar dator tenderar du att dra ihop och skjuta fram axlarna. Eller för att Arbetsmiljöverkets ord: ”…en bärbar dator är inte lämplig att använda som permanent dator vid en stationär arbetsplats, eftersom det oftast leder till en ihopkrupen arbetsställning.” Ett sätt att råda bot på detta är att använda ett datorstativ. Dels får du upp skärmen i ögonhöjd, så du slipper titta nedåt mot skärmen, dels kan du använda ett externt tangentbord, som oftast är större och mer ergonomiskt än vad den bärbara kan erbjuda.

Det finns tonvis med olika datorstativ på marknaden. Här är tre stycken som vi har testat.

Tosuny K7: Plastigt men funktionellt

Bakom namnet Tosuny K7 döljer sig ett justerbart ställ som du kan använda lite varstans. Det är en väldigt plastig historia. Det är tillverkat av nylon, om vi ska vara petiga, men det är desto bättre funktionellt. Stället är justerbart och kan enligt tillverkaren även placeras i knät om du sitter i soffan och arbetar.

Datorstativ

Det ska passa datorer upp till 18 tum (!), något som vi dessvärre inte kunde testa då den största vi hade var en Macbook Pro 14 tum. Med den senare var det i alla fall inget problem.

Stället är som sagt plastigt och känns inte särskilt stabilt att använda på ett mjukt underlag som att ha den i knät. Konstruktionen är en enkel plastram med mer plast inuti ramen. Vad stället däremot har är två rejäla gummiklackar som hindrar datorn från att glida ur stället. Dessa är så pass rejäla att vi inte misstror tillverkarens uppgift om att stället ska kunna hålla en 18-tums dator på plats.

Datorstativ

Ergonomimässigt blir det i alla fall ett lyft. Skärmen höjs avsevärt och med ett externt tangentbord är du hemma.

Betyg 3,5 av 5

Specifikationer

Testat laptopställ: Tosuny K7
Mått: (BxDxH): 30 x 270 x 32 mm
Vikt: 110g
Passar: För bärbara upp till 16 tum (enligt tillverkaren)
Pris: Kostar 272 kronor på Amazon Sverige


Deltaco LTC-100: Laptop-ställ för gejmers

Här har du ett ställ för gejmers som spelar på bärbar dator. Deltaco LTC-100 är ett ställ som är rejält tilltaget och passar bärbara datorer upp till 15,6 tum. Stället är tillverkat i plast och känns aningen rangligt. Du kan ställa in lutningen i fem olika steg.

Men vad är då grejen som gör det här stället bra för gejmers? Jo, det har två stycken stora fläktar inbyggda under bottenplattan, som är tillverkad av ett metallgaller för att inte förhindra ventilationen. Fläktarna är rejält tilltagna, 120 millimeter i diameter. Något vi uppskattar, hade det varit två mindre fläktar hade de varvat högre och fört mer oväsen. Nu låter visserligen fläktarna, men ljudfrekvensen de alstrar är inte direkt störande. Ett litet vridhjul gömt i ovankant låter dig ställa in hastigheten på fläktarna.

Datorstativ
Vem gillar inte blå led-belysning?

Skärmen på din bärbara dator lyfts upp och vinklas på ett behagligt sätt för nacken, vilket gör att du kan sitta längre stunder utan att få gamnacke.

Mer spännande för gejmers är att det sitter blå led-belysning infällt tillsammans med fläktarna. Resultatet när du sitter i mörker är riktigt coolt. Strömmen till såväl belysning som fläktar får stället genom usb. Det finns dessutom en extra usb-a-port i stället.

Datorstativ

Är du en gejmer eller har en dator som alstrar lika mycket värme som Krakatau en gång gjorde, då är det här ett ställ som förenar både nytta med nöje. Sitter du på en Mac-dator med en sval M1-processor, köp då något annat. Såvida du inte gillar blå led-belysning (och vem gör inte det?).

Betyg 4 av 5

Specifikationer

Testat laptopställ: Deltaco LTC-100
Mått: (BxDxH): 362 x 264 x 30 mm
Vikt: 745g
Övrigt: Dubbla 120mm fläktar med blå led-belysning, usb-port
Passar: För bärbara upp till 15,6 tum
Pris: Från 157 kronor på Prisjakt


Ugreen, du hade ett jobb

Från Ugreen har vi ett litet och smidigt och lätt ställ tillverkat av aluminium. Det är enkelt att fälla ihop och tar i princip ingen plats; du kan lätt få ned det i väskan eller ryggsäcken. En annan bra grej med stället är att du kan justera hur du vill. Genom att dra i två gummipluppar kan du justera steglöst tills du har en vinkel som passar dig.

Datorstativ

I den nedre delen av stativet sitter en gummerad klack som ska hindra din dator från att glida ur. Och det är här problemen börjar. Vi testade med en Macbook Air och en Macbook Pro, bägge 13-tums datorer. När vinkeln blir för brant, och då är innanför tillverkarens rekommendationer, händer att datorn halkar ur klacken och rutschar ur stället, om ditt skrivbord skulle få en knuff. Och då är det ändå en av datorerna som bara väger dryga kilot. Vi trodde först att det var Macbook Airs smala profil som ställde till det. Men det är samma sak med en dator av normal tjocklek.

Stället marknadsförs som att det ska fungera med datorer upp till 16 tum. Det är möjligt att det funkar med en större dator, men vi är ändå besvikna. Om du kommer åt skrivbordsbenet ska det inte innebära att datorn ramlar ur stället.

Datorstativ

Allt de hade behövt göra var att förse klacken med en liten stopplist eller liknande. Det är synd, för det är annars ett smidigt stativ som kan ställas in steglöst så att det passar dig.

Vi trodde inte att det gick att misslyckas med att göra något så enkelt som ett datorstativ. Vi hade fel.

Betyg 2 av 5

Specifikationer

Testat laptopställ: Ugreen
Mått: (BxDxH): 185 x 250 x 20 mm
Vikt: 110g
Passar: För bärbara datorer 11-16 tum (enligt tillverkaren)
Pris: Kostar 157 kronor på Amazon Sverige