Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Tre Göteborgsföretagare om valet!

Tre Göteborgsföretagare om valet!

Vi bad tre medlemmar och styrelseledamöter i Företagarna Göteborg dela sina tankar efter det turbulenta valet som nu leder till regeringsskifte och en ny politisk riktning för Sverige.

Lasse Nilsson, Hamid Raziullah, Jakob E Saternus

Vad tänker du om valet och regeringsskiftet som följer?

Lasse Nilsson, vd Thorskogs slott & konferens:
– Jag upplever att företagarna har och alltid har haft sitt stöd i högerblocket. Det har retat mig att vänsterpartierna negligerar att små och mellanstora företag skapar 4 av 5 jobb, med alla skatteintäkter det genererar. Jag tror att vi har mycket större chans att driva politiken åt det håll vi företagare önskar nu.

Hamid Raziullah, vd DataNova ServicePoint:
– Företagarfrågorna har hamnat i skymundan bakom andra frågor i det här valet, som företagare har jag inte känt mig inkluderad. Den vinnande sidan kommer att få en tuff tid framöver, det är många frågor de behöver ta hand om så vi får hoppas att de sköter det. Energi, skatter, Sveriges import och export… Det finns många frågetecken, det blir intressant att se hur de hanterar det.

Jakob E Saternus, vd Main Home:
– Min viktigaste fråga är hållbarhetsfrågan. Jag mäter partierna ur perspektivet: är man liberal och miljöinriktad eller konservativ och ger miljön mindre vikt? Det jag ser som positivt med den knappa högermajoriteten är att man kommer behöva skapa breda överenskommelser med brett parlamentariskt stöd. De viktigaste frågorna som kan förena politiken idag är ett resilient samhälle för trygghet, svensk beredskap och klimat.

Hur mycket röstar du som företagare och hur mycket som privatperson?

Hamid Raziullah:
– Till riksdagen röstar jag som privatperson men i det lokala och regionala valet agerar jag mer som företagare. Vi jobbar väldigt lokalt, kommunens agerande påverkar mitt företagande mycket.

Jakob E Saternus
– För mig är det samma sak: jag är en företagsam person. Jag tror på att det är företagsamma människor som löser framtidsfrågorna, inte politiken. Jag röstar för mina kärnvärden och ett av dem är att det måste vara lätt och gynnsamt att driva företag.

Lasse Nilsson:
– Jag röstar nog mer som privatperson, men jag har försörjt mig själv som företagare sedan jag var 16 år. Det är vad det handlar om, vi skapar våra egna arbetstillfällen och bidrar till Sverige samtidigt som vi tar stor ekonomisk risk. För att utsätta sig för det måste man få bästa förutsättningar från stat och regering.

Vad önskar du som företagare att den nya regeringen tar tag i och förändrar?

Jakob E Saternus:
– Att det ska vara mer lönsamt att arbeta än att inte göra det, och ännu mer lönsamt att driva företag än att arbeta. Sedan vill jag se både piska och morötter för klimatomställningen, med tydliga regleringar som vi företagare kan förhålla oss till. Och så kan de sluta polarisera och debattera för eller emot t ex kärnkraft: vi behöver alla lösningar, inte det ena eller det andra.

Lasse Nilsson:
– Att man är lyhörd för att sänka arbetsgivaravgifterna, framförallt för unga. Vi måste integrera fler människor i det här landet. Nystartsjobb och lärlingsplatser är extremt viktiga, vilket land du än tittar på är det vad som hjälper människor att komma i arbete och in i samhället. Och så behöver de ta tag i brottsligheten, för alla företagarundersökningar visar att trygghet står högst upp på önskelistan.

Hamid Raziullah:
– Att de underlättar för oss att anställa personal. Arbetsförmedlingen fungerar inte längre, den var en viktig service för oss mindre företag tidigare. Nu får vi gå till dyra rekryteringsbolag och en felrekrytering kostar massor. Det vore också bra om de underlättade myndigheternas processer. Kraven på oss att ständigt ta fram olika uppgifter till dem är väldigt höga, när vi kunde ha lagt tiden på själva företagandet istället.

Företagarnas valplattform 2022:
Valets följder för sakpolitiken  
106 förslag till ett konkurrenskraftigt företagsklimat

Etiketter: