Hoppa till innehåll
Hem » Blog » TP-link Deco X20: Snygg, smidig och snabb mesh-router

TP-link Deco X20: Snygg, smidig och snabb mesh-router

TP-links mest prispressade mesh med wifi 6 heter Deco X20 och släpptes senvåren 2021. Då kostade ett tre-pack av den över 4 000 kronor, men sedan dess har priset stadigt fallit, och sedan i oktober samma år har de gått att få tag på för 3 000 kronor eller lägre i flera svenska butiker. Och behöver du inte tre enheter utan klarar dig med två i en mindre bostad så kan du hitta det för mellan 2 000 och 2 500 kronor.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

TP-link levererar här allt från stabila prestanda, utmärkt räckvidd för ett meshpaket på tre noder, och ett högklassigt funktionsutbud som både ger mervärde och är lätt att dra nytta av i ett smidigt system. Så länge du inte vill ha stenkoll manuellt över ditt nätverk så finns det inte mycket att klaga på.

Positivt

  • Utmärkt räckvidd och stabil mesh
  • Lätt att installera och sköta
  • Antivirus i routern

Negativt

  • Inte billigast i klassen
  • Få inställningsmöjligheter
PC för Alla Bäst i test

En Deco X20-enhet är en drygt elva centimeter hög cylinder med en diskret TP-link-logga framtill och en ännu mer diskret diod framtill i underkant som visar olika förger i olika status. Den går att släcka, eller ställa i ett nattläge som gör att den släcks automatiskt på natten, men å andra sidan är den så pass diskret att vi inte tycker det behövs. Enheterna är helt fria från knappar förutom en reset-switch i botten, och på baksidan har de alla två nätverksportar.

I huvudenheten pluggar vi in valfri av de två till bredband, pluggar in adapter i ett vägguttag och drar igång TP-links Deco-app på mobilen för att installera. Den hittar och ansluter oss till ett tillfälligt öppet wifi och därefter får vi välja namn och lösenord på ett nytt och ansluta manuellt till det. Efter ett par korta steg till ombeds vi placera ut och slå på de övriga två enheterna som sedan identifieras och parkopplas automatiskt.

Med alla enheterna igång och utplacerade får vi bra täckning i en stor lägenhet eller till och med en normalstor villa, om alla noder kan placeras smart. Maxhastigheten är inte den högsta i klassen, med vår testdator kommer vi som bäst upp i drygt 650 megabit per sekund, men den håller sig stabilt över 200 megabit i alla hörn av huset, vilket bör vara mer än nog både för snabba nerladdningar och strömning. Vi upptäcker inga problem med stabiliteten eller överlämning mellan noder under den tid vi testar paketet.

TP-link Deco X20

Skippar webbgränssnitt

Till skillnad från de flesta konkurrenter så sköts allt i Deco X20 från appen. Det finns rent tekniskt ett webbgränssnitt, men i det kan vi i stort sett bara se status på enheter samt göra en del systemunderhåll och felsökning. Alla inställningar når du från mobilappen. Och de är rätt så begränsade.

Du kan till exempel inte dela upp ditt wifi på ett ssid per frekvensband. Du kan helt slå av 2,4 eller 5 GHz men kör du bägge är det samlat. Du kan inte heller göra någon manuell wifi-trimning eller välja säkerhetsprotokoll själv. Routern stödjer wpa3 och väljer det om klienter kör wifi 6. Likaså finns det en funktion för automatisk wifi-optimering, men exakt vad den gör är inte helt tydligt.

Utbudet av funktioner är inte brett, vi saknar till exempel möjlighet att sätta upp vpn-server, men de som erbjuds håller bra kvalitet. En föräldrakontroll med både åldersbaserade innehållsfilter och manuell url-lista samt surfschema och tidskvot går att sätta upp i ett smidigt gränssnitt.

TP-link Deco X20
Två wan/lan-portar är inte optimalt, men bättre än många andra kompakta mesh-enheter.

Automatisering och säkerhet

Trafikprioritering, så kallad QoS, går att aktivera för att ge förtur till olika sorters trafik, som spel, mediaströmning eller surfande. På ett annat ställe i gränssnittet kan du istället välja att ge direkt extra bandbredd åt specifika anslutna enheter. Det är lite virrigt att dessa funktioner inte nås från samma plats, men det är helt klart positivt att bägge finns.

Den som vill automatisera och fjärrstyra routern kan glädjas åt att det går att kontrollera den med Google Assistent och Amazon Alexa, samt med IFTTT. I Deco-appen finns också en sektion för hemautomation, och har du TP-link-prylar som smarta lampor och strömbrytare kan du kontrollera dem därifrån.

Du får också inbyggd säkerhet som levereras i samarbete med Trend Micro. Det kan blockera anrop till kända skadliga url:er, isolera infekterade datorer så att de inte kommer ut på nätet och stärker brandväggen med intrångsskydd mot hackare. Exakt hur är lite vagt beskrivet, men det innebär ingen påtaglig minskning i prestanda att ha de funktionerna påslagna.

TP-link Deco X20
Alla inställningar nås från appen, men vissa möjligheter till detaljkontroll har bantats bort.

Specifikationer

Produktnamn: TP-link Deco X20
Testad: Januari 2022
Tillverkare: TP-link
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2×2
Frekvensband: 2,4 + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 1201 Mbit/s
Antal noder, testat paket: 3
Säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, xps
Anslutningar: 2 st gigabit wan/lan
Hastighet, 3m*: 663 Mbit/s
Räckvidd per enhet**: 19 meter
Admin-gränssnitt: App
Fjärradministration: Ja
Övriga funktioner: Gästnätverk, föräldrakontroll, QoS, antivirus, stöd för Google Assistent, Amazon Alexa och IFTTT
Storlek per enhet: 11 x 11 x 11,4 cm
Rek. pris: 3 490 kr (3-pack)
Pris: 2 849 kronor på Komplett (3-pack)

* Mätt på systemets huvudenhet mot laptop med wifi 6
** Längsta avstånd, inklusive två inneväggar, där det behövs en ny extender för bibehållen surfhastighet på minst 200 Mbit/s.