Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Toppbetyg! Nya Dell XPS 15 är nästan felfri

Toppbetyg! Nya Dell XPS 15 är nästan felfri

Det var inte länge sedan Dell presenterade XPS 15 9500 på CES i vintras, och vi testade den nya datorn senare samma vår. Men redan nu har Dell kommit ut med en uppgradering av den: XPS 15 9510. Att det skulle komma en liten justering av XPS-sortimentet med senaste generationen av Intels kraftfullare Core-processorer räknade vi med, med det visar sig att Dell här bjuder på fler nyheter än så.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Dell lyckas kombinera bra prestanda med en överraskande mångsidighet. Med skärm i toppklass, hög kvalitet på musstyrning och pekskärm och bra batteritid får du rätta verktygen för produktivt jobb, både på skrivbordet och på språng. Det finns konkurrenter med tyngre prestanda, och ett par detaljer håller den från att vara helt felfri. Men det är inte långt ifrån.

Positivt

  • Höga prestanda.
  • Snygg, kompakt och portabel.
  • Lysande bildskärm och bra ljud.
  • Överraskande bra batteritid.

Negativt

  • Inte mest kraftfulla grafiken.
  • Få externa anslutningar.
  • Undermålig webbkamera.
PC för Alla rekommenderar

Testad produkt: Dell XPS 15
Pris: 24 490 kr på Dell.

Nya XPS 15 är till det yttre såvitt vi kan se identisk med modellen som släpptes i våras. Det vore ju lite onödigt kostsamt att designa ett nytt chassi två gånger om året, så det är föga förvånande. Det är samma lyxiga, välbyggda och kompakta enhet med Dells unika chassi som kombinerar antingen kolfiber i den mörkare modellen eller glasfiber i den ljusa.

Den dator vi har testat är modellen med ljusare design och glasfiberkomposit i ytorna runt tangentbord och mus. Det ger förutom hög stabilitet och slitstarka ytor också en skönt räfflad yta att vila handlederna på. Föredrar du grått och svart i design så finns samma modell även i kolfiberutförandet. De har ungefär samma egenskaper i vikt och komfort, så det är mest en fråga om personlig smak.

Datorn har ett väl disponerat tangentbord. Tack vare att Dell valt att inte stoppa in numeriska knappar på sidan så blir det inte trångt, trots breda marginaler på sidorna där uppåtriktade högtalare sitter placerade. Det är god kvalitet i knapparna, även om detta och dess ojämna bakbelysning kanske är konstruktionens svagaste del. Det finns konkurrenter med högre klass på skrivkänslan.

Däremot har XPS 15 en av branschens största musplattor och också en av de med bäst detaljkontroll, jämte Apples Macbook Pro. Det märks att det här är en dator byggd för att vara behändigt mobil, till skillnad från många andra toppresterande modeller. Med den nya design som introducerades i början av året är den också bekvämare att fälla ihop och bära runt på än de flesta konkurrenter.

Dell XPS 15 9510

Rätta prestandalyftet

Föregångaren med tionde generationens Intel Core-processor som hjärta i systemet underpresterade något, speciellt under långvarig arbetsbelastning där den inte kunde hålla prestanda i topp utan behövde stega ner ambitionerna efter ett tag. Det verkar Dell ha löst nu, och denna modell med Intel Core i7-11800H är ett rejält lyft jämfört med föregångarens sexkärniga Core i7-10750H.

Inte bara för de extra cpu-kärnorna, även om det givetvis är huvudfaktor till prestandalyftet, utan också för att datorn hanterar överskottsvärme bättre. Antingen med mer effektiv värmefördelning eller för att nya generationen helt enkelt producerar mindre av den varan. Vilket det är låter vi vara osagt, men kan konstatera att slutresultatet är mycket bra.

Att Dell lyckas med detta med en för prestandaklassen ovanligt tyst kylning är också imponerande. Långa perioder är det fläktlöst och därefter sker en försiktig upprampning av fläktarnas varvtal. Inte heller när det blåser på som mest blir den störande bullrig.

Vore ny processor den enda nyheten i XPS 15 9510 så hade det varit orsak nog att rekommendera den. Men Dell har ett par extra ess i rockärmen. För det första uppgraderar de även grafikkretsen, till nya Nvidia Geforce RTX 3050 ti. Det är ett snäppet enklare grafikkort än de RTX 3060 och RTX 3070 som sitter i många andra liknande datorer, men då det här inte är en dator tänkt för gaming så räcker det ändå mycket långt för att ge dig extra prestanda i program som kan utnyttja det för beräkningar.

Oleds återkomst

Faktum är att datorn även går bra att spela på, men endast om du håller nere skärmupplösningen på 1080p. Skärmen är det tredje som är nytt i datorn. Modellerna som kom i våras hade tagit bort oled-skärm som alternativ, något som fanns i tidigare upplagan av datorn.

Orsaken till det sägs vara att den drog orimligt mycket ström och påverkade batteritiden för mycket. Så den nya modellen som kom i vintras hade endast ips-panel som alternativ. Visserligen en mycket bra sådan, men vi saknade definitivt den distinkta kontrasten i oled.

Nu är oled tillbaka i sortimentet. Det är en knivskarp och färgstark panel med 3,5k-upplösning, det vill säga 4k-upplösning på höjden men mindre på bredden då den har 16:10-bildförhållande istället för 16:9. Den uppges stödja upp till 100% ac dci-p3-standard för färgomfång, och vi ser inga orsaker att tvivla på det. Lystern och nyansåtergivningen när vi tittar på testfoton på den är klanderfri.

Du får också bra verktyg för att själv finjustera bildinställningarna, antingen för att matcha skärmen mot olika standarder som till exempel srgb, eller med manuell kontroll över vitbalans och andra parametrar.

Det finns två appar för att kontrollera skärmen, enklare Cinemacolor med fyra färdiga profiler att växla mellan för den som inte vill sätta sig in i detaljerna, och Premiercolor med full kontroll för proffs, inklusive kalibrering med tredjeparts kalibrator.

Du bör dock vara på din vakt om du slår till på en XPS 15 med oled-skärm. Till skillnad från andra tillverkare som också har släppt oled-modeller på senare tid ser XPS 15 inte ut att ha några egna rutiner för att förhindra pixelinbränning, vilket är en liten risk med oled-skärmar. Det är inget avancerat, allt som behövs är en förinställd skärmsläckare som ser till att bilden inte är statisk för länge. Så det får du ordna själv.

Dell XPS 15 9510
Den mönstrade ytan i glasfiberkomposit är extra bekväm.

Klart bättre batteritid

På något sätt har Dell denna gång fått bukt på energiförbrukningen. Om skärmpanelen är ny och mer strömsnål eller om det tog Dell ett år att anpassa sin mjukvara till den har vi ingen insikt om, men slutresultatet är riktigt bra. Det här är en av få modeller i sin prestandaklass som har batteritid nog för att göra den till en mångsidig dator för mobil livsstil.

Du kan utan problem växla mellan att ha den som stationär så kallad desktop replacement på ett skrivbord och ta med den för en dag med möten och kontorsjobb på språng. Har du tur och jobbar strömsnålt så kan den räcka en hel arbetsdag. Men räkna inte blint med det, utan se till att du har med dig laddare.

När datorn är så bra för blandad användning är det därför också tråkigt att Dell slarvat med webbkameran – ett viktigt arbetsverktyg för många numera när distansjobbande är i ropet. Den ger flammig, brusig bild, och datorns mikrofon matchar det med burkigt ljud.

Högtalare i toppklass

Ljudet som datorn spelar upp är mycket bättre än det den spelar in. Här sitter kraftfulla högtalare drivna av bra hård- och mjukvara, och du får både rent och fylligt ljud, med rejäl stuns i både mellanregister och bas när vi drar upp volymen.

Datorn har slutligen relativt snålt med externa anslutningar. Vi får tre usb typ c-portar varav två är av thunderbolt 4-typ och en har snabb usb och displayport-stöd men saknar annan funktionalitet. Du ansluter också laddaren till en usb-port, vilket fortfarande är ovanligt i denna prestandaklass. Det gör att det kan bli ont om utrymme för tillbehör, och vill du till exempel koppla in en extern mus för extra kontroll så får du ta till extern adapter. En sådan ingår dock, som både konverterar till usb typ a och hdmi.

Är Dell XPS 15 den bästa datorn i sin klass? Det går att argumentera för det, men det beror lite på exakt vad du är ute efter. Den maxar inte prestanda, utan det finns konkurrenter som har klart mer kraft under huven, och den är i vissa fall lite opraktisk med sina få externa anslutningar. Ett par detaljer, webbkameran och tangentbordet, förtar dessutom känslan av absolut toppkvalitet. Men det är små detaljer i en annars väldigt bra dator.

Specifikationer

Produktnamn: Dell XPS 15 9510 (cn95103cc)
Testad: Juli 2021
Tillverkare: Dell
Processor: Intel Core i7-11800H, 2,8 GHz octa core
Grafik: Geforce RTX 3050 ti, 4 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum blank oled, 3456×2160 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, usb 3 typ c gen 2 med displayport, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, 1 år säkerhetspaket
Ljudnivå: 0-37 dBa
Batteritid: 4h 25min (hög belastning), 11h 45min (låg belastning)
Storlek: 34,5 x 23 x 1,8 cm
Vikt: 1,96 kg
Rek. pris: 27 495 kr
Aktuellt pris: 24 490 kr på Dell.

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 10 099 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 571 poäng
Geekbench 5, cpu: 7 940 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 524 poäng
Geekbench 5, grafik: 62 422 poäng
Disk, läsning: 3 209,45 MB/s
Disk, skrivning: 2 881,81 MB/s