Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Tips: Skärmdumpar i Firefox – spara en bild av hela sidan

Tips: Skärmdumpar i Firefox – spara en bild av hela sidan

Om du använder Mozilla Firefox kan du ta en skärmbild av en webbsida eller en vald region på sidan direkt i din webbläsare med ett inbyggt verktyg. Inga extra program eller insticksprogram krävs.

I Windows går det alltid att göra en skärmbild genom att trycka på Print Screen. Vill du bara skärmdumpa en liten del av till exempel en webbsida kan du använda kommandot Shift + Win + S. Ett alternativ är att använda något speciellt program som är gjort för att ta skärmdumpar, till exempel Windows Klipp & skissa. Läs mer om skärmdumpar i Windows.

Men skulle du vilja ha en skärmdump av en hel webbsida, alltså även den del av sidan som du inte har rullat fram, finns det olika webbläsartillägg du kan installera för detta. Men det finns ett enklare sätt om du kör Firefox.

I webbläsaren Firefox har Mozilla byggt in alltihop så att det är enkelt åtkomligt med bara några musklick. Enklare än så här kan det inte bli att plocka en bild av en webbsida eller bara utvalda delar av den. Du kan antingen kopiera den till urklipp för att klistra in den någon annan stans eller spara den som en bildfil för senare användning.

Firefox

1. Högerklicka

Öppna Firefox och navigera till webbplatsen som du vill fånga en bild av. Högerklicka sedan var som helst på sidan och välj Ta skärmdump från listrutan.


Firefox

2. Rätt val.

Det finns nu fyra sätt att ta en bild av sidan. Flytta markören över sidan så ser du att delar av webbsidan är markerade. Klicka på det du vill spara och välj sedan Kopiera eller Hämta.


Firefox

3. Dra

Den andra varianten är att hålla ned musknappen och dra ut en markering över det område du vill göra en skärmdump av. När du är klar har du valen att kopiera eller hämta igen.


Firefox

4. Sida

De två sista alternativen är att välja Spara hela sidan eller Spara synligt område uppe till höger. Det förstnämnda är riktigt användbart – du sparar även de delar av sidan som inte syns.