Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Tips: Så hittar du dolda kameror som övervakar dig

Tips: Så hittar du dolda kameror som övervakar dig

Hemma har du kanske kameror för att hålla lite koll när du är borta, men du vet om dem. Men om du skulle bo tillfälligt någon annanstans, hotell eller Airbnb till exempel, skulle det ju kunna finnas kameror som du inte känner till. Det är kanske inte vanligt, men sådana skandaler har faktiskt förekommit.

Det finns ju goda möjligheter att gömma en kamera och dessutom är det faktiskt mycket enkelt att köpa en kamera som är maskerad som till exempel en klockradio, en usb-laddare, en rökdetektor eller en penna.

Om du oroar dig för detta eller kanske för att någon skulle kunna spionera på dig hemma finns det några metoder att använda, där allt du behöver är din telefon, Android eller Iphone.

Det finns två metoder. Den första gäller om du har tillgång till det lokala nätverket. Då kan du helt enkelt söka efter kameraenheter. Detta förutsätter givetvis att en eventuell kamera är nätverksansluten och att den använder samma nätverk.

Den andra metoden baseras på att många kameror använder infrarött ljus för att kunna filma i mörker. Då kan du utnyttja telefonens kamera för att söka efter sådana ljuskällor.

Prova båda metoderna hemma, så vet du hur det går till.

Fing

1. Anslut till nätverket

Anslut till det lokala wifi-nätverket. Installera appen Fing. Den är gratis och finns till Android, IOS, Windows och Mac på adressen www.fing.com. Starta appen och klicka på Scan for devices. Nätverket söks igenom.


Fing

2. Visa enheterna

Så småningom visas en lista på alla hittade enheter. Det kan förstås vara allt möjligt. Sök igenom listan efter kameror. I vårt exempel syns en längst ned. (Så tydligt namngiven är nog inte en riktig spionkamera …)


Fing

3. Undersök

Klicka på misstänkta enheter. Klicka på Find open ports. Om öppna portar hittas på enheten kan du klicka på dem för att öppna dem i webbläsaren. Där kan du försöka avgöra om det handlar om en kamera.


Fing

4. Släck ljuset

En del telefonkameror har filter mot infrarött ljus, men det gäller sällan framsideskameran. Du kan testa om ljuset från en vanlig tv-fjärrkontroll syns i kameran. Släck sedan ljuset och använd telefonen för att söka efter kameror som avger ir-ljus.

Läs även: Stort test av avöervakningskameror