Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Tips: Gratisprogram avslöjar din dators inre hemligheter

Tips: Gratisprogram avslöjar din dators inre hemligheter

Ibland behöver du veta mer om din dator än vad som framgår av instruktionsboken eller av den i övrigt alldeles utmärkta systeminformation du kan hitta i Windows. Inför en eventuell uppgradering till Windows 11 kan du till exempel behöva ta reda på om bios/uefi går att uppgradera till de krav som ställs.

Eller du kanske vill veta vad din processor och ditt grafikkort har för prestanda, så att du kan avgöra om de klarar av att hantera det där nya, avancerade, men resurskrävande spelet. Kanske ska du sälja datorn och vill kunna ange exakta specifikationer. Kanske du bara känner dig lite nördig och vill veta allt om din dator…

Windows egen systeminformation, som du når via Inställningar, System, Om, ger en hel del av detta, men inte tillnärmelsevis så mycket som du kan behöva veta. Det finns mycket mer att hitta om du i stället startar programmet Systeminformation. Där kan du uttyda en hel dem om hårdvara och prestanda.

Men om du verkligen vill böka dig in på skruv- och mutternivå är gratisprogrammet Hwinfo vad du behöver. Det ger så mycket information att du kan kika runt i evigheter utan att hitta allt. Vi ger dig en kortfattad genomgång.

Hwinfo

1. Starta

Hämta programmet Hwinfo på www.hwinfo.com/download. Installera som vanligt och starta. Du möts av ett plottrigt fönster med en massa processor-, grafik- och minnesinformation, plus ett litet fönster som visar hur processorkärnorna arbetar.


Hwinfo

2. Visa detaljer

Det finns ingenting att klicka på, men i det betydligt större fönstret bredvid kan du ta reda på alla detaljer. I trädet till vänster kan du till exempel klicka på BIOS för exakt information om version. Sök sedan vidare på tillverkarens webbsida för uppgraderingar.


Hwinfo

3. Sensorer

Du kan också öppna ytterligare ett fönster genom att klicka på Sensors i överkanten. Här har du oändliga möjligheter att med hjälp av knapparna i nederkanten välja loggning, inställningar och till och med övervakning från eller av andra datorer.


Hwinfo

4. Fixa rapport

Du kan också spara en rapport som listar din dators hårdvara med hjälp av knappen Save Report. Välj om du vill ha en textfil, en kommaavgränsad fil (för Excel) eller html och klicka på Nästa. Välj vad som ska vara med i rapporten och klicka på Slutför.