Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Test: Yoga Tab 13 – surfplatta med ljud som slår det mesta

Test: Yoga Tab 13 – surfplatta med ljud som slår det mesta

Testad produkt: Lenovo Yoga Tab 13
Pris: Kostar från 7 995 kronor på Prisjakt

I Lenovos utbud av surfplattor har en speciell återkommande modell stuckit ut med unik design. Då menar vi bokstavligen talat att den sticker ut, med en långsida som slutar i en bred cylinder som ger en maxbredd på plattan på över två centimeter. Den pucken gör plattan bekväm att greppa och obekväm att få ner i en väska för att transportera. Så det är främst plattor att ha i hemmet och bära från rum till rum.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Yoga Tab 13 är en högklassig Androidplatta i stort format. Speciellt om du vill ha en portabel mediaplatta och inte mycket mer. För det är det den är som bäst på, medan den passar sämre för andra användningsområden, då en del egenskaper saknas. Med tanke på det saftiga priset hade vi hoppats på en mer komplett enhet med större bredd.

Positivt

  • Bra skärm för film
  • Mäktigt ljud för en surfplatta
  • Lång batteritid
  • Snygg och smart konstruktion

Negativt

  • Ingen kamera på baksidan
  • Högre bildfrekvens och färgomfång hade varit bra
  • Måttligt med lagring
  • Högt pris

I den puckeln har Lenovo genom åren rymt extra batteri, kraftfulla högtalare, utfällbart bordsstöd och en mikro-projektor. I nya Yoga Tab 13 är det just stora och kraftfulla högtalare som främst sitter monterade där, två rejäla stereoelement som tillsammans med två extra högtalare på ovansidan ger mer tryck i ljudet än de flesta andra plattor och laptops kan prestera.

Du får också just ett utfällbart stöd på baksidan, som både kan användas för att ställa upp plattan på ett bort för bekväm mediavisning, och fällas ut 180 grader och bli till ett handtag för att bära den eller hänga upp den på en vägg. Chassit är mestadels i svartfärgad aluminium men halva baksidan är täckt av trevligt greppvänlig alcantara-filt. Den blir dock snabbt en magnet för damm, så ytan ser inte snygg ut särskilt länge.

Om det även ryms batteri där inne vet vi inte, men det vore inte orimligt. Det är rejält stort på hela 10 000 milliamperetimmar. Resten av plattan är visserligen bred, det här är som namnet antyder en stor platta med 13-tumssskärm, men den är inte så tjock för övrigt. På kortsidorna av cylindern sitter en usb 3-port för datakoppling och laddning, respektive en mikro hdmi-port för att ansluta till extern skärm, till exempel en tv. En kabel från mikro hdmi till fullstor medföljer också i paketet.

Yoga Tab 13
Det är uppställd på ett bord som Yoga Tab 13 fungerar som bäst. Då får du rätta bild- och ljudupplevelsen. Synd bara att du inte också enkelt kan konvertera den till en desktop-plattta för jobb. Det hade varit en bonus.

Mycket ljud i litet format

Bäst är plattan definitivt med stödet uppfällt på ett bord. Då blir dessutom högtalarna perfekt snett nedåtriktade för extra surroundspridning och rätta klangen i bastonerna. Yoga Tab 13 har Dolby Atmos-stöd och det märks både med ljudkällor med Atmos-stöd och enklare ljud som vanlig stereomusik. Det är lätt att få till ett fylligt, kraftfullt ljud som också har renhet och detaljer.

Det är media som är i fullt fokus här. Den skarpa och ljusstarka skärmen med 2k-upplösning är byggd på ips-varianten lpts, vilket ger snygga färger och bra betraktningsvinklar. Den har bra reflexskydd, stöd för Dolby Vision och uppges matcha srgb-färgstandard. Film vi spelar upp på den ser dynamisk och livfull ut, inte minst om den har rätt hdr-kodning.

Men den saknar fortfarande det där lilla extra. Skärmtekniken gör att svärtan i bilden inte blir optimal, om vi inte ställer ner ljusstyrkan. Och då missar den istället ljusstyrketopparna som behövs för den rätta hdr-upplevelsen. Och vi hade också hoppats på dci-p3-färgomfång, men så långt sträcker sig inte skärmpanelen.

Yoga Tab 13 handtag.
Stödet kan användas till mycket. Även som handtag.

Penna som tillval

Pekresponsen i skärmen är av någon anledning aningen långsam, men när vi vant oss vid det så levererar den fortfarande bra precision. Den ska enligt uppgift stödja Lenovos aktiva stylus-penna Precision Pen 2, men den medföljer inte utan får köpas separat för ungefär 700 kronor.

Högre bildfrekvens än 60 Hz hade också varit välkommet, när nu allt fler datorer och plattor börjar ha det som en möjlighet. Det är inte jätteviktigt för en platta främst byggd för mediaströmning. Men med goda prestanda under huven har den potential till mer. Här sitter Qualcomms systemkrets Snapdragon 870 5G.

Det är inte det mest kraftfulla du kan driva en Android-enhet med, men inte långt ifrån. Vi kör allt från mobila Officeappar, videomöten, tunga webbsidor och sociala appar utan problem. Åtta gigabyte ram-minne verkar räcka bra till det mesta multitaskande vi försöker oss på.

Yoga Tab 13 hami
Hdmi ut om du vill ha mer skärm.

En del begränsningar

Däremot är vi inte lika imponerande av att bara få 128 gigabyte lagring, och ingen möjlighet att utöka det med sd-kort. Det finns enligt uppgift en 256 gigabytes modell av plattan, men den ser inte ut att säljas i Sverige. Med offline-media, stora appar och mobilspel finns det en viss risk att du får slut på plats.

Å andra sidan är risken att du fyller upp en surfplatta med foton och egenfilmade filmer inte lika stort som med en mobiltelefon. Det är extra liten risk för det här, eftersom plattan inte har någon kamera på baksidan över huvud taget. Kameran framtill är däremot riktigt bra för sådant som videosamtal, och med en tof-kamera bredvid får du möjlighet till biometrisk identifiering.

Just för spel saknar vi också att det inte är en snäppet mer kraftfull grafikprocessor i plattan. Med högupplöst skärm blir de tyngsta Android-speltitlarna en liten utmaning att hålla uppe hög bildfrekvens i. Å andra sidan behöver du ”bara” komma upp i 60 fps, vilket vi klarar bra i många populära spel.

Yoga Tab 13 baksida
Baksidan är snygg. I ungefär en timme, innan den dragit till sig allt damm i rummet. Och den går ju knappast att putsa ren. Går den att dammsuga?

Gränssnitt med utrymme att växa

Plattan kör Android 11 med Lenovos egna gränssnitt ZUI. Det gör inga enorma skillnader för upplevelsen, men lägger till enstaka små navigerings- och automatiseringsfunktioner och egen ikon-stil. Men inget avgörande, det är nära en ren Android-upplevelse.

Vi hade gärna sett mer. Android är inte optimalt för detta stora skärmformat och appar är sällan designade för att fungera gränssnittsmässigt bra på annat än telefoner. Därför är det tacksamt med till exempel en Ipad som har fått eget anpassat os, och de stora tillägg som Samsung gör i sina plattor för bättre upplevelse för delad skärm, extra skrivbordsgränssnittet Dex, och så vidare.

Även Lenovo-ägda Motorola gör ett bra jobb med det i sina mobiler, så kanske Lenovo kan adoptera deras Ready For-system i en framtida uppdatering. Det vore välkommet.

Entertainment Space
Yoga Tab 13 använder sig av Googles nya Entertainment Space, som ligger ett svep till höger från hemskärmen. Det samlar de mediajänster du har tillgång till, och även sådant som eböcker och spel, under ett genemsamt innehållsfokuserat gränssnitt.

Värd pengarna?

Vill du ha en stor bra platta för mobil underhållning så kan du göra mycket sämre val än Lenovo Yoga Tab 13. Den har snygg bild, även om det finns utrymme för förbättring, och framför allt riktigt bra ljud som slår det mesta i surfplattor och laptops. Du får snabb wifi 6-uppkoppling för obehindrat strömmande, och tillräckliga prestanda för det mesta du kan tänkas vilja göra.

Det stora frågetecknet är priset. Lenovo vill ha över 8 000 kronor för den, och som bäst hittar vi den i svenska butiker för 7 990 kronor. Det är en ordentlig prislapp för en surfplatta med ett så pass inriktat mediafokus. För den slanten hade vi förväntat oss mer. Desktopläge, medföljande penna, mer färg i skärmen, kamera på baksidan för att möjliggöra för fotning och ar-appar, och mer generöst med lagring.

Specifikationer  

Produktnamn: Yoga Tab 13 ZA8E0005SE
Testad: Oktober 2021
Tillverkare: Lenovo
Systemkrets: Snapdragon 870
Processor: Kryo 585 3,2 GHz + 3st Kryo 585 2,42 GHz + 4st 585 1,8 GHz
Grafik: Adreno 650
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB
Skärm: 13 tum ltps, 2160×1350 bildpunkter
Kamera: 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c, mikro hdmi
Kommunikation: Wifi 6, bluetooth 5.2
Operativsystem: Android 11 med ZUI 12.5
Övrigt: Utfällbart bordsstöd
Batteri:10 000 mAh, 10 tim 30 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 13 tim blandad användning (wifi, låg ljusstyrka)
Storlek: 29,4 x 20,4 x 0,95-2,5 cm
Vikt: 830 g
Rek. pris: 8 194 kr
Pris: Kostar från 7 995 kronor på Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 683 386 poäng
Geekbench 5: 3 080 poäng
Geekbench 5 en kärna: 968 poäng
3dmark Wild Life: 4 220 poäng
Lagring, läsning: 1 411,6 MB/s
Lagring, skrivning: 711,7 MB/s