Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Test: Trend Micros säkerhetspaket är på efterkälken

Test: Trend Micros säkerhetspaket är på efterkälken

En del av oss har dock blivit bekanta med namnet på senare år som företaget bakom virusskyddet i en del routrar, till exempel de från Asus. Vi testade inte Trend Micros säkerhetspaket förra året, då vi inte fick tag i en fungerande testlicens.

Betyg 2,5 av 5

Omdöme

Trend Micro gör ingenting som sticker ut, och vi saknar många av de mer moderna funktioner som några av konkurrenterna erbjuder, som stöldskydd, vpn eller riktigt avancerad föräldrakontroll. Problem med prestandan gör att vi inte heller med gott samvete kan det en rekommendation, det låga priset till trots.

Positivt

  • Tryggt virusskydd
  • Enstaka bra extrafunktioner
  • Bra pris

Negativt

  • Påtaglig prestandapåverkan
  • Kompakt och rörigt gränssnitt
  • Saknar flera premiumfunktioner

Nu har Trend Micro gjort en full prova på-version av programmet tillgängligt med alla de saker vi behöver för ett test – full funktion på en Windows-pc och svenskspråkig version. När vi installerat den och kör igång programmet är det som om ingen tid har gått. Vi möts av samma kompakta gränssnitt med samma funktioner som tidigare. Du behöver inte registrera konto hos leverantören för att komma igång, vilket är ett krav hos de flesta av konkurrenterna.

Maximum Security är deras mest fullfjädrade programpaket, med ett pris på 599 kronor för tre användare, och det finns också att få för fem eller tio klienter. Om priset sedan höjs vid förlängning efter ett år är oklart och vi kan inte hitta information om det på Trend Micros webb. Men då alla andra leverantörer gör på det sättet kan det vara något att vara uppmärksam på. Om inte är det här ett rejält prispressat paket.

Det är ingen skillnad på Maximum Security och billigare Internet Security, förutom att Maximum är en multiplattformlicens för fem enheter medan Internet Security ger dig skydd på tre Windows-datorer. Du utlovas också dygnet runt-support för alla dina virusrelaterade frågor. Men då vi bara kunnat testa demoverstionen av programmet har vi inte tillgång till den supporten. 

Kompakt gränssnitt

Programmet ryms i ett kompakt fönster med snyggt men lite okonventionellt gränssnitt. Det är få klick till information och inställningar, men det kan krävas lite letande första gången för att hitta rätt. Saker och ting ligger inte riktigt där vi förväntar oss. Väl inne bland inställningar och funktioner är allt utskrivet och tydligt förklarat i lekmannatermer.

Virusskyddet får högt omdöme i AV-test för sin säkerhet, med inga missar i detekteringen och inga falsklarm. Precis som det ska vara med andra ord. Men de noterar en markant nedsegning av laddning av webbsidor med fulla surfsäkerhetsfunktionerna aktiverade. Vi märker också det när vi använder webbläsare. Den tar markanta pauser då och då för att ladda en sida. En viss prestandasänkning vid laddning av program noteras också. Och vi kör på en relativt snabb pc. Det bådar inte gott för enklare datorer.

Funktionsmässigt får du bland annat brandvägg som inte ersätter utan kompletterar Windows brandvägg med extra botnätskydd, skräppostfilter för Outlook, och ett sociala medier-skydd som uppges ge extra länkkontroll inne i till exempel Facebook, Twitter, Linkedin och Pinterest. Det här var unikt 2019 men sedan dess har flera av konkurrenterna kommit ifatt och gått om med mer funktionsrika och proaktiva skydd för sådana sajter.

Extra funktioner av blandad kvalitet

Utöver det får vi en knippe väl fungerande och lättanvända funktioner som matchar konkurrenternas: Hälsokontroll och systemoptimering av datorn, djupradering av filer, krypterat och lösenordskyddat filvalv för det allra viktigaste och skyddade mappar som förhindrar spion- och utpressningsprogram från att komma åt dokument.

Du får en enkel föräldrakontroll för den lokala datorn där du kan sätta innehållsfilter och surfschema på andra profiler. Det ska också gå att få samma eller likande kontroll på Android- och IOS-enheter, men då behöver du registrera och koppla din licens till ett online-konto hos Trend Micro. En intressant liten funktion är vad Trend Micro kallar datastöldsfilter. Den hindrar att utvalda data, som kortnummer och adresser eller vilken textrad som helst, skickas ut på internet på osäkra anslutningar.

Via webbläsartillägg kommer du åt ytterligare webbaserade funktioner som annonsblockering, skyddad webbläsarsession för bankärenden och en lösenordshanterare som förutom inloggningar också kan spara andra uppgifter för automatisk ifyllning som namn, födelsedagar, kortnummer och adresser. Gränssnittet är helt på webben, och är tyvärr inte på svenska som resten av programmet.

Specifikationer

Produktnamn: Trend Micro Maximum Security
Testat: Februari 2022
Kontakt: Trend Micro
Brandvägg: Delvis
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, föräldrakontroll, webbsäkerhet, systemoptimering, mappkontroll, krypering, djupradering, molnlagringsscanning
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, 1 GHz cpu, 1 GB ram
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel första året/förlängning: 599 kr (1 år, 3 enheter)