Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Test: Tangentbord och mus som sätter färg på skrivbordet

Test: Tangentbord och mus som sätter färg på skrivbordet

Testad produkt: Pop Keys + Pop Mouse
Pris: 995 kr hos Dustin (tangentbord). Från 375 kr hos Prisjakt (mus)

Pop Keys och Pop Mouse marknadsförs som datortillbehör för TikTok-generationen, mus och tangentbord för Generation Z. Med en utstickande design och fokus på funktioner för emojis så finns det fog för det. Det mest uppenbara är givetvis hur Pop Keys och Pop Mouse är designade. Tangentbordet med sina rundade former, fritt hängande cirkulära knappar med hög slaghöjd och kompakta format drar blickarna till sig.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Pop-musen och tangentbordet lever högt på sin framfusiga design och visst charmas vi av den unika stilen, de roliga extraknapparna och emoji-fokuset. Men det döljer en del irritationsmoment och ergonomiska missar som hade kunnat byggas bättre.

Positivt

  • Snygg och unik stil
  • Smart anslutning och programmerbara knappar
  • God mekanisk kvalitet

Negativt

  • Bitvis tveksam ergonomi
  • Onödigt kompakt tangentbord
  • Högljudda tangenter

Inte minst tack vare de tre färgvalen. Pastellfärgade Daydream, svartgula Blast och helrosa Heartbreaker. Musen är mer traditionell i formen, en symmetrisk, halvkompakt mus med behagligt, matt grepp, i alla fall om du inte har för stora händer. Det går väl helt enkelt inte att ta ut svängarna för mycket utan att ergonomi och greppvänlighet blir lidande. Även här har vi samma färgscheman att välja mellan.

Bägge är trådlösa och kan anslutas antingen med bluetooth eller en medföljande usb-mottagare kallad Logi Bolt. Tangentbordet drivs med två AAA-batterier och musen med ett AA-batteri. I bägge fallen utlovas lång driftstid, tre år för tangentbordet och två år för musen. Bägge har stöd för Logitechs smarta Easy Switch-funktion som gör att du kan parkoppla dem till tre olika enheter och byta mellan dem med ett snabbt knapptryck.

Pop Keys + Pop Mouse
Pop Keys i tre stilar.

Mus och tangentbord säljs inte som paket, utan enbart separat. Pop Keys kostar 999 kronor och Pop Mouse 499 kronor. Det är ett anständigt pris för ett välbyggt mekaniskt, trådlöst tangentbord med kvalitets-switchar och hög byggkvalitet. Knapparna är lätt konkava vilket ger fin träffsäkerhet i nedslag och även om de runda knapparna ger ett visuellt trångt intryck så visar det sig att allt mestadels är i standardstorlek.

För tjockt och för smalt

Vi är inte helt förtjusta i allt med utformningen. För det första är själva chassit relativt högt, så vi tycker inte det blir riktigt bekvämt att skriva på tills vi skaffar ett handleddsstöd. Shift-knappar och piltangenter är också hopträngda, och sådant som separata PgUp, PgDn, Home och End-knappar saknas. Vi hade nog gärna sett att Pop Keys var ett par, tre centimeter bredare så att dessa slapp trängas med varandra.

Nu trängs de dessutom med en unik uppsättning specialtangenter på högersidan. Fem till antalet, varav fyra är för direkt tillgång till vanligast förekommande emojis, och en femte som aktiverar emojimenyn i Windows eller Mac OS så du kan välja bland hundratals andra. De fyra emoji-knapparna är för de som används mest, men har du andra favoriter kan du ställa in så de skriver dem istället. Du får till och med fyra extra bytbara knapphuvuden med alternativa emojis. Vill du ha andra är det fritt gram men då får du hålla koll på vilka symboler du har ställt in själv.

Det är inte det enda som är nytt i knappväg. Du får en direktknapp för mikrofonkontroll för att snabbt kunna muta dig i ett videomöte, och en annan som snabbaktiverar röst till text-funktion vid textinmatning.

Pop Keys lösa tangenter

Ljudligt och tyst

Att skriva på Pop Keys ger ifrån sig ett distinkt och ljudligt skrammel. Detta presenteras av Logitech som något positivt, ”gammaldags” och ”tillfredsställande”. Gammaldags är rätt. Men hur tillfredsställande det är kan diskuteras. Logitech får dock plus i kanten för en kul detalj, Caps Lock-knappen på tangentbordet har en annan, medvetet mer metallisk klang när vi trycker ner den. Så du hör direkt om du råkar trycka in den, så att du inte SKRIKER i en chatt av misstag.

Vi kan dock tänka oss att tangentbordsknattrandet blir ett störande element i videomötet, Discord-chatten eller liveströmmandet. Om inte annan stör det tveklöst alla andra i samma rum. Det blir extra märkligt eftersom Pop Mouse, som du ju är tänkt att använda tillsammans med tangentbordet, istället har extra tysta knappar, och Logitech skryter med det istället. Bestäm er, är ljud bra eller dåligt?

I musen hade vi också gärna sett mer ergonomisk form och extra knappar. Den blir lite begränsande tveksam för att till exempel spela spel med. Men för sitt huvudsyfte, vanligt surf och sociala medier, är den väl designad och har rätta egenskaper och funktioner. Framför allt har du precis som i tangentbordet extra emoji-funktion. Här i form av en extraknapp framför rullhjulet, som i standardläge aktiverar emoji-meny vid textinmatning.

Pop Mouse
Pop Mouse, halvkompakt mus.

Mer än bara emojis

Det kan vara lätt att avfärda det här som prylar bara för kidsen, men här finns faktiskt mycket att hämta för alla som inte avskräcks av de utstickande färgerna. Inte minst eftersom alla knapparna vi nämnt, plus flera därtill, som F4 till F12 på tangentbordet, och mittenklick på musen, kan ställas in att göra i stort sett vad du vill. Justera skärmljusstyrka, starta ett program, öppna en webbsida eller en fil på datorn, och en mängd andra systemkommandon och navigeringsfunktioner.

Du kan även ställa in så att olika program har olika uppsättningar knappfunktioner. Är det något vi saknar, som ett förslag till Logitech för framtida programuppdatering, så är det möjlighet att spara riktiga tangentbordsmakron och egna textsträngar. Att kunna ha en favorit-hälsningsfras förprogrammerad istället för en emoji hade varit en bonus.

Options
Att ändra knappfunktioner är lätt i Logitechs program Options. Både tangentbord och mus fungerar även generelly i Chrome OS, Linux, Android och IpadOS, men Options och emoji-funktionen finns bara för MacOS och Windows.

Logitech Pop Keys och Pop Mouse är inte samma fullträffskombo som MX Keys och MX Master som vi testade för ett par år sedan, men är å andra sidan betydligt billigare. Även för sin tänkta målgrupp bjuder Logitech dock denna gång på ett par förvirrande designval. Tangentbordet är för högljutt för sitt eget bästa, ergonomin är inte i topp, och vi hade gärna betalat extra för att få möjlighet till bakbelysning. Men stilen charmar och rent mekaniskt har vi inget att klaga på. Med lite trixande, som ett handledsstöd och en viss invänjningsperiod, kan det bli en lyckad färgklick på skrivbordet.

Pop Mouse
Pop Mouse i tre färger.

Specifikationer

Produktnamn: Pop Keys + Pop Mouse
Testad: Januari 2022
Tillverkare: Logitech
Produkttyp: Trådlöst tangentbord och mus
Gränssnitt: Bluetooth LE eller rf med usb-mottagare
Tangentbordstyp: Högprofil, 86 tangenter
Mustyp: Optisk
Musknappar: 4 st, rullhjul
Systemkrav för full funktionalitet: Windows 10/11 eller MacOS 10.8 eller senare, ledig USB eller Bluetooth
Övrigt: Programmerbara knappar, bytbara emoji-tangenter, Easy Switch
Storlek: 32,1 x 13,9 x 3,54 cm (tangentbord). 6 x 10,5 x 3,5 cm (mus)
Vikt: 779 gram (tangentbord), 82 gram (mus)
Rek. pris: 999 kr (tangentbord), 499 kr (mus)
Pris: 995 kr hos Dustin (tangentbord). Från 375 kr hos Prisjakt (mus)