Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Test: Tangentbord för gaming – snabbt och modulärt

Test: Tangentbord för gaming – snabbt och modulärt

Testad produkt: Rog Claymore 2
Pris:2 890 kronor på Prisjakt

Tenkey eller inte – det är frågan. Beroende på vad ditt tangentbords huvudsyfte är finns det olika varianter att välja mellan. Ultraslimma sådana, där varenda millimeter tas tillvara på eller större modeller med extra krusiduller. Att växla mellan olika är dock tradigt. Vad passar bättre då än ett alternativ som kan vara både och?

Betyg 4 av 5

Omdöme

Rog Claymore 2 är ett finfint allroundalternativ för dig som spelar mycket, men som också behöver skriva en del. Den flexibla tenkey-delen är den störa stjärnan, men vi vill också lyfta fram den långa batteritiden samt de bekväma tangenterna. 

Positivt

  • Ultrasnabb respons
  • Batteritiden 

Negativt

  • Något bräckliga plastlock
  • Tenkey-delen är inte trådlös

Claymore 2 är just ett sådant, fast med en särskild nisch. Tenkey-delen kan nämligen fästas på bägge sidor av tangentbordet. Detta genom ett smidigt rälssystem där du ”knipsar” in tillsatsen. Tänk Joycon-kontrollerna på Nintendo Switch. Tangentbordets andra sida kan snyggas till med ett av de medföljande magnetlocken, något som mer eller mindre är ett måste för estetikens skull.

Inställningsbara extraknappar

Självklart är det också möjligt att använda tangentbordet helt utan tenkey-delen. Men då går du dessvärre miste om ett par extrafunktioner, exempelvis de fyra programmerbara extraknapparna. Dessa konfigureras i appen Armoury Crate, som är en slags samlingsapp för Asus Rog-produkter. Utöver att tillsätta play och pause kan du även ge knapparna roligare funktioner. Ett exempel på något vi själva använde är automatisk inmatning av en särskild mening.

Claymore 2
Foto: Raphael Cano Felix

Ett annat inslag vi uppskattade är det enorma hjulet som sitter ovanför samtliga tenkey-tangenter. Det kan dessvärre enbart användas för att justera ljud, men gör ändock jobbet riktigt bra. Särskilt i spel, när vi inte vill tysta ljudet helt vid exempelvis inkommande telefonsamtal. Det vore dock intressant att se andra användningsområden för hjulet framöver, kanske via en uppdatering? Med tanke på hur många sådana Asus skickat ut sedan vi började använda Claymore 2 är det inte helt omöjligt.

Ypperlig i trådlöst läge

På tal om uppdateringar så är Claymore 2 riktigt pålitlig vad gäller inmatningar, åtminstone jämfört med tidigare. Inledningsvis kunde vissa tangentinmatningar upprepas, trots att vi enbart tryckt en gång på dessa. Detta problem uppenbarade sig sporadiskt, främst i trådlöst läge, men är som bortblåst sedan några uppdateringar tillbaka.

Rog Claymore 2 USB
Foto: Raphael Cano Felix

Kommunikationen mellan tangentbord och dator sker via en diskret 2,4 GHz-sändare som knappt märks av. Laddningen sköts via usb-c och har du ont om portar har tangentbordet även ”passthrough” för usb-a. Till skillnad från andra trådlösa Asus-produkter saknas bluetooth helt, men det är inte något vi saknar här.

Rog Claymore 2 batteri
Foto: Raphael Cano Felix

En av de viktigaste egenskaperna hos trådlösa tangentbord är batteritiden. Här kan vi meddela att Claymore 2 håller riktigt länge. Faktiskt så pass att vi inte störs när det väl är dags för laddning. Finurligt nog är tangentbordet utrustat med en särskild mätare som lyser beroende på kvarvarande batteritid.

Ett bekvämt allroundalternativ

Själva tangenterna är något Asus själva kallar optiskmekaniska röda brytare. Det innebär att de innehåller mekaniska komponenter men att själva kommunikationen sker via en optisk signal. Den feedback vi får är dessutom linjär och inte särskilt högljudd, vilket gör att Claymore 2 även passar som ett allround-tangentbord.

Claymore inställningar

Med det sagt är gamingfunktionerna prio ett och där är vi mer än nöjda med responstiden, särskilt då vi främst använt tangentbordet i trådlöst läge. Där kan vi inte minnas huruvida vi någonsin stött på problem. De tidigare nämnda inmatningsproblemen (som fixades med uppdateringar) gällde enbart under ordbehandling.

Raphael Cano Felix

Om det är något vi däremot önskar inför nästa uppgradering är att själva tenkey-delen utrustas med trådlös teknik. Därmed skulle den kunna placeras överallt på tangentbordet och därmed öka vad gäller användningsområden. Visserligen lär batteritiden bli lidande, men vi är åtminstone beredda att offra några timmar på en sådan lösning.


Specifikationer

Produkt: Rog Claymore 2
Testad: Oktober 2021
Tillverkare: Asus 
Typ: Trådlöst optiskt tangentbord
Tangenter: Röda Rog RX (linjära)
Anslutningar: Trådlös 2.4 GHz-sändare, usb-c, usb-a (passthrough)
Batteritid: 43 timmar
Pris:2 890 kronor på Prisjakt