Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Test: Surface Studio – kreativ kraft i en snygg förpackning

Test: Surface Studio – kreativ kraft i en snygg förpackning

Microsoft har aldrig varit rädda för att experimentera med format och idéer i sina Surface-datorer och plattor, och har flera gånger introducerat nya modeller som höjt ögonbryn. Nu är det dags för en ny sådan, Surface Laptop Studio, som är deras vision om hur en Windows 11-laptop för portabelt kreativt skapande ska se ut.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vill du maxa prestandan halkar Surface Laptop Studio efter en aning, och bristen på riktigt stort färgomfång i skärmen är ett minus. Är det inte saker som bekymrar dig är det här en välbyggd om än något tung dator med innovativ form som tack vare utmärkt pennkontroll kan locka fram skaparglädje.

Positivt

  • Snygg och välbyggd
  • Skarp skärm och kraftfullt ljud
  • Utmärkt för pennanvändning
  • Bra batteritid

Negativt

  • Obekvämt kantig i formen
  • Måttligt med prestanda för pengarna
  • Snålt med externa portar
  • Penna ingår inte
PC för Alla rekommenderar

Vid första anblick är det en halvtjock laptop i Microsofts typiskt aluminiumgrå och kantiga design, en 14,4 tums pekskärm med 2:3-bildförhållande bakom ett blankt glas, och ett massivt aluminiumblock som bas. Här i två steg där den övre som sticker ut mer på bredden har datorns externa anslutningar.

Det som gör att Surface Laptop Studio sticker ut är skärmen. Den har ett gångjärn mitt på baksidan och kan vinklas loss i nederkant, så att du skjuter fram den till helt liggande eller halvliggande läge. Då får du en bättre vinkel om du vill jobba på datorn med en pekpenna. Till skillnad mot en vanlig flipp-dator får du här betydligt stadigare skärm i halvt bakåtlutat läge, och du kan fortfarande använda musplattan.

Det här är inte ett helt nytt datorformat, vi har tidigare sett till exempel Acer göra samma sak i ett par av deras proffsdatorer kallade Concept D Ezel. Microsoft gör det dock riktigt bra, med utmärkt mekanisk kvalitet som gör den lika stadig i vanligt laptopläge som när den är platt ritplatta på ett bord. Den har även ett stabilt mellanläge där skärmen snäpper på plats med magneter i chassit strax innan musplattan.

Vi gillar konceptet, och mekaniskt sett levererar Microsoft det med perfektion. Men vi hade uppskattat om kanter och hörn hade varit mindre vassa. Nu blir det ibland obekvämt att försöka vila en handled mot skärmkanten om vi har den uppfälld till ritplatteläge för att få bättre pennkontroll.

Surface Laptop Studio ritplatta
Pennan är lite av ett måste och höjer upplevelsen med sin välbyggda haptik. Men att den inte ingår till det höga pris datorn säljs för känns snålt.

Pennan värd en extra slant

Du får inte med en penna på köpet, utan för bästa upplevelse behöver du skaffa en separat. Förslagsvis då Surface Slim Pen 2 som kostar 1 390 kronor. Andra pennmodeller fungerar också, men den platta designen på den är perfekt utformad för Surface Laptop Studio. Det finns plats att placera den under musplattan framtill, där den sitter tryggt med magneter och automatiskt laddar pennans batteri.

Slim Pen 2 har också en förfinad inbyggd haptisk motor som ger bättre feedback och kontroll än tidigare Surface-pennor. I rätt program kan du få en känsla i pennan som om den dras över ett papper. Om det är skärmen eller pennan eller bägge som gör susen vet vi inte, men vi upplever pennkontrollen som närmast hundraprocentig och mer direkt att teckna med än vad en penna i en Windows-dator brukar vara. Tryckkänsligheten är detaljerad och känns väl balanserad.

På sidorna av den nedre delen av botten sitter kylningsgaller, för det här är ett kraftpaket med Intel Core i5 eller i7-processor i H-serien, som genererar klart mer värme än de strömsnålare alternativen. Det är elfte generationens Core-processor. Microsoft är aldrig tidiga på att pumpa ur sig datorer med absolut senaste hårdvaran. Det gör att vi här ”bara” har fyra kärnor och inte lika maxade multitrådsprestanda som i de första Alder Lake-laptops som nu så sakta börjar dyka upp.

Den processor som sitter här ger förfarande mycket datorkraft åt de applikationer den är tänkt för, som Adobe Photoshop, design-, rit och animeringsprogram och viss videoredigering. Riktigt komplex videoredigering vill du dock troligen ha en större skärmtyta för, och då är inte Laptop Studio direkt optimal.

Surface Laptop Studio
Som laptop är Surface Laptop Studio välbyggd och stabil.  

Fem val, stor prisskillnad

De konfigurationer som har Core i7-processor har dessutom också diskret grafikkort, Geforce RTX 3050 ti, vilket absolut är ett plus när du jobbar i denna typ av program. Dessutom gör den datorn till en duglig enklare gaming-laptop, om du vill slappna av med lite underhållning emellanåt.

Det är just en enhet med Core i7 och Geforce-grafik vi fått in för test. Vår modell har utöver det 16 gigabyte ram-minne, men du kan välja upp till 32 gigabyte, och 512 gigabyte ssd. Sedan finns alternativ upp till två terabyte.

Alla hårdvarukombinationer finns inte, du kan till exempel inte få en Core i5-modell med terabyte-ssd, utan det rör sig totalt om fem olika modeller från 18 490 till 33 499 kronor. Vår testade modell är i mitten av prisskalan och kostar 23 990 kronor. Surface, och speciellt de mer proffsiga Surface-datorerna med mycket prestanda, har aldrig varit ett prisvärt val, utan det du betalar för är design, kvalitet och den rena Windows-upplevelsen.

Snabb och skarp skärm

Bildskärmen har upplösning på 2 400 × 1 600 bildpunkter, vilket ger den rätta punkttätheten utan att behöva sluka energi som en 4k-skärm hade gjort. På 14 tum är mer än så helt onödigt. Och det finns annat med skärmen som gör att den kan dra en hel del batteri ändå, som 120 Hz bildfrekvens och hög maxljusstyrka på nästan 500 cd/m2. Det känns lite överdrivet på pappret, men utnyttjas mestadels för att ge extra stuns till hdr-video, vilket skärmen har Dolby Vision-stöd för.

Surface Laptop Studio skärm
Skärmen håller hög klass för det mesta, men saknar extra färgomfång som vissa proffs kan vilja ha.

Skärmen har närmast perfekt matchning i färgskala mot srgb-standard, men tyvärr inte stöd för dci-p3 eller Adobe RGB med större färgomfång. Den uppges komma upp i 85 procent av dci-p3, vilket kan bli begränsande för vissa typer av kreativ användning. Det är det enda vi egentligen har att klaga på, förutom att skärmen kan generera en del reflexer. Kontrast, betraktningsvinklar och dynamik i bilden är annars i toppklass.

Datorn har också riktigt bra ljud från fyra inbyggda högtalare som ger oss både kraftfullt och detaljerat ljud, i alla fall så länge vi håller oss till upp till ungefär 80 procent ljudvolym. Drar vi upp den i topp så rister det lite. Enligt Microsoft så ska Surface Studio Laptop ha Dolby Atmos-stöd, och det sätt som stereo-musik och filmer med surroundljud får rätta respektive ljudbild automatiskt tyder på det. Men finns det någon Atmos-mjukvara eller möjlighet att justera ljudbilden manuellt kan vi inte hitta den.

Batteriet överraskar

Batteritiden överraskar positivt. Med ljusstark, högupplöst 120 Hz-skärm, Geforce-grafik och kraftfull processor hade vi inte så stora förhoppningar, men skillnaden på att maxa ut energiförbrukningen med till exempel ett spel och att dämpa ljusstyrkan och jobba i icke-krävande program är stor, och vid snål körning, bara textredigering och lite e-post, med skärmen ställd på 60 Hz, räcker batteriet för oss i nästan 20 timmar.

Surface Laptop Studio portar
Mer varierade och fler portar hade varit välkommet.

Även mycket av datorns nischade användningsområde, pennstyrd kreativitet i till exempel SketchUp eller bildretushering i Photoshop, äter mindre batteri än vi befarat. Du bör kunna få ut en åtta timmars arbetsdag ut den, så länge du är försiktig med skärmljusstyrkan.

Men du bör nog också ha med dig en laddare. Det går att ladda batteriet via endera av datorns usb-c-portar, men det går långsamt och du vill nog ha dem fria, för tyvärr är dessa två med thunderbolt 4-stöd de enda anslutningar du får. Eller nja, du får ett hörlursuttag också, och Surface Connect-porten där du ansluter medföljande laddaren.

Bristen på portar är ett irritationsmoment i en dator som annars är mestadels fri från sådana, med sitt rena Windows-system, högklassiga musplatta och tangentbord, fina pennkontroll och smarta design. Allt är inte perfekt, och ett annat processorval hade kunnat få den att lyfta ytterligare. Men för vad den har ambitioner att göra är Surface Studio Laptop mestadels lyckad.

Specifikationer

Produktnamn: Surface Laptop Studio (A1Y-00008)
Testad: Februari 2022
Tillverkare: Microsoft
Processor: Intel Core i7-11370H, 3,3-4,8 GHz quad core
Grafik: Geforce RTX 3050ti,
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 14,4 tum blank ips, 2 400 × 1 600 bildpunkter, 3:2, 120 Hz
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, 3,5 mm headset, Surface Connect
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 11 Home
Ljudnivå: 0-38 dBa
Batteritid: 1 tim 10 min (hög belastning, 120 Hz), ca 15 tim 30 min (låg belastning, 60 Hz)
Storlek: 32,3 x 22,8 x 1,9 cm
Vikt: 1,82 kg
Rek. pris: 23 990 kr
Aktuellt pris: 23 990 kr hos Webhallen

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 6 050 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 306 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 696 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 450 poäng
Geekbench 5, grafik: 49 280 poäng
Disk, läsning: upp till 2 176,78 MB/s
Disk, skrivning: upp till 1 161,84 MB/s