Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Test: Panda Dome Premium – dyrt, men funktionsrikt

Test: Panda Dome Premium – dyrt, men funktionsrikt

Panda är ett av de dyrare säkerhetspaket du kan köpa. Vid första anblick ligger det på samma pris som många konkurrenter. Bästa paketet Dome Premium kostar i skrivande stund 804 kronor som inledningspris första året och därefter 1 149 kronor per år att förnya. Men det är för en dator, sedan går priset upp om du behöver fler installationer. Inte dubbelt upp, licens för tre kostar 979 kronor, och 1049 kronor för fem. Priset är euro-baserat så det kan också variera lite upp och ner på grund av växlingskursen.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Fullfjädrad vpn, smarta räddningsverktyg och identitetsskydd, stöldskydd, lösenordshantering, föräldrakontroll och inte minst riktig datorsupport på köpet. Det är inte mycket som saknas i Dome Premium. Med solitt virusskydd, om än med tendens till många falsklarm kan vi rekommendera det. Om du har råd och verkligen känner att du behöver alla bonusfunktioner.

Positivt

  • Snyggt, minimalistiskt gränssnitt
  • Stort utbud premiumfunktioner
  • Godkänt säkert och snabbt

Negativt

  • En del falsklarm
  • Bitvis svårt att hitta rätt i gränssnittet
  • Extra dyrt
PC för Alla rekommenderar

För det får du dock en bred samling smarta verktyg och ett tryggt virusskydd, väl godkänt i AV Comparatives test både för säkerhet och prestanda. Det genererar fler falsklarm för skadlig kod än de flesta av konkurrenterna, vilket kan bli ett irritationsmoment, men det håller tätt när det gäller, och prestandapåverkan för virusskyddet är minimal. I större programpaketet Dome finns det givetvis enskilda funktioner som kan bidra till att slöa ner datorn, så som aktiv processövervakning och säkra mappar, men de är valfria.

Med en aktiveringskod är det superlätt att ladda ner och installera. Som de flesta säkerhetsprogram nu för tiden behövs det ett registrerat konto hos leverantören. Det är ju så mycket onlinetjänster i ett säkerhetspaket numera att det knappt går att undvika.

Du får inte enormt med möjligheter till egna detaljerade inställningar för virusskyddet och övervakning, men det viktigaste för en vanlig användare finns där, som möjlighet att manuellt undanta vissa program från viss övervakning och karantän. Du kan enkelt schemalägga tidskrävande djupsökningar och analys, vilket kan vara bra, för den tar viss tid.

Gränssnitt på minimal yta

Panda Dome har ett snyggt men trångt gränssnitt som inte ändrats sedan vi testade förra året. Bara ett gäng ikoner som startar olika funktioner, samt en ticker med datasäkerhetsnyheter på engelska. Det är lätt att snabbt hitta till olika funktioner och inställningar, men du får ingen bra överblick över läget i din dator. En del av funktionerna hade gärna kunnat ta plats på en större startsida så att man slipper klicka en extra gång.

Panda Dome
Med så mycket funktion hade Panda gärna kunnat öka storleken på programfönstret för bättre överblick.

Bland Dome Premiums stora knippe funktioner hittar vi programkontroll som ger dig möjlighet att manuellt godkänna alla nya program som körs, datasköld som blockerar tillgång till utvalda mappar och filtyper, så att utpressnings- och spionprogram får svårare att komma åt dem, extra skydd för usb-enheter, wifi-analys för att kolla hur säkra wifi-hotspots är, och en djupraderande dokumentförstörare.

Säker Webbläsare är en funktion vi inte riktigt får grepp om. Den går att aktivera eller slå av, samt skriva in url:er i en undantagslista. Men vi ser inte att den gör något, och hittar ingen beskrivning av den. Den har i tidigare versioner av Pandas säkerhetsprogram varit ett webläsartillägg, men det installeras inget sådant här. Numera handlar det enligt Panda om en isolering av webbläsarens trafik och processer på utvalda känsliga sajter, som sker helt i bakgrunden.

Fler bra funktioner

Du får ett filkrypteringsverktyg som låser individuella filer med lösenord. Det ligger som högerklicksalternativ i utforskaren i Windows. En permanent skyddad mapp hade dock varit bra som komplement till det. Du kan även göra dessa till självuppackande miniprogram. Men när vi gör det tror Panda att det är ett virus och sätter det i karantän. Trots att det är en Dome-funktion som skapat filen. Det känns lite som en bugg.

Du får möjlighet att skapa en räddningsdisk (eller usb) om datorkrasch eller virusinfektion trots allt skulle ske, och du får ett virtuellt tangentbord för de stunder du är orolig för tangentbordsavlyssning. Om den har någon fördel framför Windows egna är svårt att säga. Du får också datoroptimering med filrensning, defragmentering och uppstartshanterare.

Här ingår en bra stödskyddsfunktion, som spårar, låser, tar bilder, larmar, om du har Dome på datorn eller någon av Pandas appar på mobilen. Föräldrakontroll är mer begränsad. Den är per dator, där du som har admin-rättigheter i Dome kan övervaka surfandet på andra profiler på samma dator samt blockera olämpligt innehåll. Någon kontroll för surftid eller annan aktivitet finns inte.

Dome
Du kommer åt allt från programmet, men en del av menyvalen skickar dig till Pandas webbportal.

Nyheter och premiumtjänster

Precis som många andra leverantörer har Panda i år introducerat så kallad Dark Web-övervakning. Den håller koll på dataläckor som cirkulerar och kan varna om dina uppgifter förkommer där så att du kan låsa konton eller byta lösenord. Tyvärr kan du bara kolla en enda e-postadress, den som ditt Panda-konto är registrerat på. Pandas lösenordshanterare är bättre, och kan förutom att ge dig säkra inloggningar på konton och tjänster spara undan annan behändig data som kreditkort.

Det du främst betalar extra för i Dome Premium är två saker. Den första är Pandas vpn-tjänst (för upp till fem enheter). Det är en enkel tjänst som främst kan användas för ip-maskning i de 24 länder de har att välja mellan. Prestanda är inte fantastisk och ibland för seg för att strömma video bra, men att läsa regionslåsta sajter går smidigt.

Den andra är tillgång till en supporttjänst dygnet runt på chatt, telefon och e-post. Inte bara för just Panda Dome, utan för it-support och datorskötsel i allmänhet. Det är Anytech365 som står för bemötandet, och med bra omdöme på Trustpilot samt ett par chattar med supporten kan vi konstatera att det verkar fungera bra.

Specifikationer

Produktnamn: Panda Dome Premium
Testat: Februari 2022
Kontakt: Panda
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Nej
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, kryptering, stöldskydd, datorsupport, nätverkskontroll, spelläge, räddningsdisk, systemrensning, vpn med mera
Systemkrav, Windows: Windows 7 eller nyare, 300 MHz Pentium eller bättre, 250 MB ram
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel första året/förlängning: 839 / 1 399 kr (1 år, 3 enheter)