Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Test: Ideapad 5 Pro – mycket kraft och kvalitet till bra pris

Test: Ideapad 5 Pro – mycket kraft och kvalitet till bra pris

Testad produkt: Lenovo IdeaPad Pro 16
Pris: 11 990 kronor hos Webhallen

Skillnaden på en 15- och en 16-tumslaptop är inte enorm, med tanke på att den verkliga skärmstorleken vi vanligen kallar 15 tum är 15,6 medan 16 tum är exakt 16. Men lite skillnad gör det. En större skärm kan ge bättre omslutande känsla för spel och film, och större arbetsyta. Men inte utan högre risk för pixlig skärm om upplösningen är för låg och en klumpigare dator då yttermåtten ökar.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Ska du inte spela spel på datorn finns det inte mycket som talar emot detta generösa paket från Lenovo. Den har både kraftfull processor, högupplöst skärm, generöst med lagring, och god kvalitet på det mesta. Batteritiden bjuder inte på något extra, men utöver det är den ett riktigt fynd.

Positivt

  • Kraftfull processor
  • Snygg och skarp skärm
  • Hög byggkvalitet
  • Bra pris

Negativt

  • Ingen spelgrafik
  • Högljudd fläkt i enstaka tillfällen
PC för Alla Bäst i test

Lenovo Ideapad 5 Pro 16 undviker bägge dessa saker. Dels har dess 16 tums ips-skärm WQXGA-upplösning, vilket innebär 2560 x 1600 bildpunkter, vilket håller den snyggt skarp och passar skärmstorleken utmärkt. Det är en bra skärm i sin prisklass, med srgb-färgomfång, fina betraktningsvinklar, jämn ljusfördelning och god ljusstyrka strax under 400 cd/m2. Du får inte klockren färgkorrekthet från start utan den har en tendens att föredra varm färgtemperatur, men det går ju alltid att kalibrera för den som är ambitiös.

Den har också tunnare skärmkanter än många 15-tummare, så yttermåtten är samma, eller möjligen en eller ett par millimeter större, än många konkurrenter. Datorn är enkelt utformad men välbyggd, med stadigt aluminiumchassi i dovt grå ton, förutom mattsvart plastram runt skärmen. Den kan vara lite obekväm att bära med sig länge tack vare halvvassa kanter runtom, men det här är inte en dator du är tänkt att ha som ultrabärbar pc på språng, utan något du främst har i hemmet eller packar med på en resa och ställer fram vid behov.

Bygge med hög lägstanivå

Du får ett väl tilltaget tangentbord som utnyttjar det mesta av datorns bredd. Trots sifferknappsats på sidan känns det inte för kompakt att jobba på, och knapparna har bra respons, även om de har något låg slaghöjd. Ställbar bakbelysning i två steg ger rätta hjälpen i dunkel belysning, men stör inte heller om det är ljusare.

Musplattan är funktionell och bekväm men kunde gärna varit lite mer nedsänkt. Nu glider vi ibland av pekytan. Finprecisionen är inte heller den absolut bästa, en extern mus kan vara en god idé. För de flesta typer av användning räcker dock musplattan alldeles utmärkt.

Det är inga stora överraskningar när det gäller externa anslutningar. Du får en väntad kombination av usb-c och usb-a, en hdmi-port och hörlursuttag. Och även en sd-kortläsare på sidan. Lenovo kör usb-c-kontakt för sin laddare och datorn har en extra port för det som kan användas för dataanslutning och tillbehör när du inte laddar batteriet.

Ovanför tangentbordet sitter ett galler med uppåtriktade högtalare bakom. De och datorns Dolby Atmos-mjukvara samarbetar för att ge dig rent och snyggt ljud med mycket detaljer och rumskänsla, och du har många möjligheter att justera ljudbilden manuellt, både för equalizer och surroundläge. Det enda som saknas är tyngd i basen. Även om de lägsta tonerna hörs så har de inte särskilt mycket kraft och fyllighet.

Lenovo Ideapad 5 Pro 16

Åtta kärnor råkraft

Det finns många olika modeller av Ideapad 5 Pro med både Intel Core-processor och AMD Ryzen och olika kombinationer av minne, lagring och grafik. Dock inga som vi kan hitta med riktig spelgrafik. I vår modell sitter en AMD Ryzen 7 5800H, en riktigt kraftfull men inte särskilt strömsnål åttakärnig processor som ger dig rejält med kraft för alla sorters jobb, från Office till högupplöst vídeojobbande.

Här får vi inget extra i grafikväg, utan det är processorns inbyggda Radeon-grafik som gäller. Den levererar rätta kraften för kontorsjobb, mediahantering och en viss prestandahöjning i foto- och videoredigering, men det kan variera hur mycket det hjälper. Med så pass mycket kraft som processorn levererar blir det mindre viktigt med extra grafik.

Trots tunga prestanda är datorn fortfarande bra på att hålla igen och köra på lågvarv, utan fläkt kylning och med måttlig strömförbrukning utan just när extra kraft behövs. Så ska du bara surfa lite behöver du inte oroa dig för störande fläktbrus eller snabb batteritömning. Batteriet påverkas dock mycket av skärmen, som på full ljusstyrka inte direkt är energisnål. Så dämpa gärna den när du kan.

Krångelfri mjukvara

Vi testade att uppgradera vår testdator från Windows 10 till Windows 11 med Microsofts installationsassistent. Det gick nästan felfritt, med undantag att det tog en omstart och en omgång med Windows Update även efter bytet till Windows 11 innan alla drivrutiner anpassat sig. En Windows-van användare lär inte ha problem med det.

Du slipper undan det mesta i bloatware-väg. Office är förinstallerat, med Microsoft Teams som ligger och tar upp lite minne från start, men det går att avaktivera. Du får också provversion av McAfee Livesafe förinstallerad. Lenovo samlar det mesta av sina egna funktioner, inställningar och information i programmet Lenovo Vantage. Här kan du bland annat aktivera ett verktygsfält för snabbinställningar, byta mellan kylningsprofiler, kontrollera mikrofon och webbkamera, wifi-säkerhet och mycket mer.

Det mest intressanta med denna dator är priset. Du får tunga prestanda, snygg och högupplöst skärm, bra ljud, högklassig webbkamera, solid byggkvalitet, godkänd batteritid och dessutom en stor ssd på en terabyte, för under 12 000 kronor. Den har så pass få svaga punkter och tillräckligt många positiva att vi inte kan annat än att rekommendera den.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Ideapad 5 Pro 16 82L5006JMX
Testad: November 2021
Tillverkare: Lenovo
Processor: AMD Ryzen 7 5800H, 3,2 GHz octa core
Grafik: AMD Radeon Vega 8 Graphics
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 16 tum matt ips, 2560×1600 bildpunkter
Webbkamera: 720p, ir/tof för Windows Hello
Anslutningar: 2st usb c 3.2 gen 1, 2st usb a 3.2 gen 2, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 10 Home, klar för Windows 11 Home
Övrigt: Numeriskt tangentbord
Ljudnivå: 0-42 dBa
Batteritid: 1h 15min (hög belastning), ca 14h (låg belastning)
Storlek: 35,7 x 25,2 x 1,9 cm
Vikt: 1,94 kg
Rek. pris: 11 990 kr
Aktuellt pris: 11 990 kr hos Webhallen

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 11 580 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 435 poäng
Geekbench 5, cpu: 7 255 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 376 poäng
Geekbench 5, grafik: 16 678 poäng
Disk, läsning: 3 569,69 MB/s
Disk, skrivning: 3 023,41 MB/s