Zenwifi AX Mini från Asus är som namnet antyder en extra kompakt router, eller snarare routrar, då det rör sig om mesh-paket, och de säljs i två- eller tre-pack. Asus var tidigt ute med med wifi 6-kompatibel mesh, och denna kom redan 2020, då vi också första gången testade den. Men då testade vi ett tre-pack för större bostäder med ett pris på cirka 4 000 kronor.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Den är inte mest prispressade alternativet, och den täcker inte lika mycket yta som en del av konkurrenterna. Men det kan det vara värt då du både får bra prestanda och många smarta funktioner som gör surfandet säkrare.
Positivt
- Kompakt, diskret design
- Höga prestanda i prisklassen
- Virusskyddet och nya vpn-funktionen
- Uppdaterad förenklad app
Negativt
- Inte längsta räckvidden
- Få fasta portar

Här vill vi titta på budgetalternativet, meshpaket med två enheter och ett pris på under 3 000 kronor. En hel del har också hänt med routern sedan lansering. Ny firmware som trimmat stabiliteten och kanske framför allt en nydesignad app för administration.
Till det yttre är Zenwifi AX Mini diskreta små kuber med rundade hörn, 9 x 9 x 8 centimeter stora med en statusdiod längst ner i basen på enheten. Du kan få den antingen i vitt eller svart utförande, och bägge verkar gå att få tag i svenska butiker. Som de flesta enheter i meshpaket för hemmet kan du inte väggmontera dem, bara ställa dem på hyllor och bord.
Du får en dedicerad huvudenhet och en satellitenhet. Skillnaden på den till det yttre är att huvudenheten har en extra wan-port för anslutning till internet, medan satelliten bara har en lan-port. I bägge fallen är det gigabithastighet på dem. Till wan-portarna kan du ansluta datorer och annat utan wifi, eller använda den för så kallad ethernet backhaul, så att mer av wifi-bandbredden kan användas för klienter.
Välkommen uppdatering
Men vi testar givetvis paketet med trådlös kommunikation mellan mesh-noderna. Det är ju halva poängen med mesh, att skippa krångla med kablar och bökig installation. Den nya appen gör ett utmärkt jobb med att guida oss igenom en första installation. Tidigare appen hade en del irritationsmoment, speciellt i installationsprocessen, med dessa verkar Asus nu ha rett ut och tekniskt sett går allt smidigt och snabbt. Det saknas dock fortfarande bra instruktioner i appen om när systemet vill att extra noder ska pluggas in och aktiveras.

Det här är ett system med dubbla frekvensband, där du får 1 201 Mbit/s bandbredd på 5 GHz och 574 Mbit på 2,4 GHz. Ansluter vi oss till huvudenheten och gör ett hastighetstest mot ett gigabit-bredband så kommer vi som bäst upp i strax över 800 Mbit/s. Det är helt klart bra, speciellt för en så här kompakt router i lägre prisklass.
5 GHz-bandet används också för kommunikation mellan noderna, vilket tilldelas dynamiskt. Men det verkar finnas ett tak för det. Vid prestandatestet där vi är anslutna till satelliten landar maxhastigheten istället på cirka 500 Mbit/s. Det är fortfarande inte dåligt, men det borde i teorin finnas mer att få ut om du bara är en användare på nätverket.
Endast för mindre hem
Räckvidden för två enheter är nog för en stor lägenhet eller en enplansvilla. Med målet att kunna strömma trådlöst i minst 200 Mbit/s i hemmets alla hörn så kan du placera ut enheterna med ett par innerväggars avstånd och upp till 15 meters avstånd. Då kan du få godkända hastigheter även med wifi 5-prylar anslutna, men du får räkna med att ett och annat hörn kan få lägre hastigheter. Det är godkänt, men en del konkurrenter som är större i måtten och därmed har plats för större inbyggda antenner, når längre.
Funktionsmässigt hör Asus alltid till en av de routertillverkare som erbjuder mest. Det du inte får här jämfört med en vanlig Asus-router är en stor uppsjö funktioner för usb-portar, eftersom routern inte har sådan. Men resten av utbudet är lika gediget som alltid.

Du får bra QoS-kontroll för att prioritera prestanda till enskilda enheter, du får funktionsrik föräldrakontroll, som sedan vi testade routern första gången nu utökats med kategoribaserade innehållsfilter för olika åldersgrupper, och du får stöd för röststyrning med Alexa och automatisering med ifttt. Du kan givetvis sätta upp ett gästnätverk, och inte bara ett utan flera på en gång, och tilldela olika frekvensband samt tidsstyrka hur länge de är aktiva.
Virusskydd hemma och borta
Routern har två intressanta säkerhetsfunktioner. För det första har den inbyggt virusskydd i samarbete med Trend Micro, som övervakar nätverkstrafiken och kan blockera skadlig kod samt anrop till farliga och misstänkta url:er.
För det andra har den numera ett smart sätt att sätta upp vpn-tunnel i din router och använda den när du surfar ute på publika wifi. Då får du tillgång till säkerhetsfunktionerna i din router oavsett var du är och kan surfa säkert även om du använder gratis-wifi på till exempel caféer och hotell.

Det är en funktion som finns i Asus Router-app, och finns även som separat app till Android och Iphone-mobiler. En lika smidig lösning för vpn till datorer saknas dock; en Windows-app som ansluter direkt på samma sätt hade varit pricken över i.
Specifikationer
Produktnamn: Asus ZenWiFi AX Mini XD4
Testad: Januari 2022
Tillverkare: Asus
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2×2
Frekvensband: 2,4 + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 1201 Mbit/s
Antal noder, testat paket: 2
Säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Anslutningar: 1st gigabit wan (centralenhet), 1st gigabit lan
Hastighet, 3m*: 808 Mbit/s
Räckvidd per enhet**: 15 meter
Admin-gränssnitt: App, webb
Fjärradministration: Ja, app
Övriga funktioner: Gästnätverk, föräldrakontroll, QoS, antivirus, vpn-server och klient, stöd för Alexa och IFTTT
Storlek per enhet: 9 x 9 x 8 cm
Rek. pris: 2 790 kr (2-pack)
Pris: 1 749 kr hos Dustin (2-pack)
* Mätt på systemets huvudenhet mot laptop med wifi 6
** Längsta avstånd, inklusive två inneväggar, där det behövs en ny extender för bibehållen surfhastighet på minst 200 Mbit/s.