Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Test: Eset Internet Security säkrar din dator utan att sega

Test: Eset Internet Security säkrar din dator utan att sega

Förra året var Eset Smart Security Premium en av våra favoriter bland säkerhetspaketen, med snyggt och problemfritt gränssnitt, hög säkerhet med bibehållen prestanda och en bra samling smarta funktioner. En av de saker vi hade att klaga på var ett pris något över snittet. Denna gång har vi fått en licens på billigare säkerhetspaketet Eset Internet Security att testa istället. Det löser pengafrågan, och om du inte behöver just det fåtal extra funktioner som kommer med Premium så är det ett bra val.

Betyg 4 av 5

Omdöme

För att inte vara Esets premiumpaket så erbjuder Internet Security mycket. Framför allt utmärkt virus- och webbskydd utan att påverka datorns prestanda. Men du får också en del överraskande bonusfunktioner, även om inte alla är helt finputsade. Det här blir ett bra alternativ till de mest maxade, och betydligt dyrare, premiumpaketen.

Positivt

  • Utmärkt säkerhet
  • Minimal prestandapåverkan
  • Lätt att hantera och göra inställningar
  • Flera små smarta funktioner
  • Fördelaktigt pris

Negativt

  • Saknar en del premiumfunktioner
  • Inget IOS-stöd
  • Allt inte på svenska
PC för Alla rekommenderar

Eset Internet Security blir ditt för 499 kronor på en dator eller 649 kronor på exempelvis tre. Det är också fast pris; det går inte upp vid en förlängning året efter, som många konkurrenters paket gör. Och du kan välja själv exakt hur många installationer du vill köpa, upp till tio. Det är en multiplattformlicens för Windows, Mac OS och Android, men Eset har ingen IOS-app. Det gör att Eset är bäst för dig som inte känner behov av att säkra mobilen, utan köper säkerhet just för datorer.

Det är tre funktioner som faller bort i Internet Security jämför med Smart Security Premium. Du får klara dig utan Esets egna lösenordshanterare, men det är ingen enorm förlust då den hör till leverantörens svagare funktioner, utan särskilt avancerad funktionalitet. Det finns bra separata gratislösningar som är lika bra. De två andra funktioner du missar är mer intressanta: en krypterad virtuell enhet på datorn där du kan lagra känsliga dokument, och ett extra molnbaserat säkerhetslager.

Säkert och snabbt

Men även utan det är säkerheten i Esets skydd i topp. Den rankas som en topp-produkt av AV-test med högsta betyg för detektering av skadlig kod, och prestandapåverkan under snittet i alla testmoment. De får också toppranking i AV Comparatives test mot avancerade cyberattacker, även om de är mer reserverade och ”bara” ger godkänt för skydd mot vanliga virus. Även här får Eset beröm för låg prestandapåverkan.

Eset
Rent och snyggt, men startsidan för programmet hade kunnat utnyttjas till mer än en bild på en robot.

För att vara ”bara” ett internetsäkerhetspaket och inte ett komplett premiumpaket så erbjuder Eset mycket i funktionsväg. Från e-postskydd för Outlook och Windows Live Mail samt på protokollnivå och avancerat skräppostskydd till blockering av skadliga webbsidor, rutiner för att undvika nätfiske, och ett extra skyddat webbläsarläge för bankärenden. Det sista ska gå att ställa in så att det startar automatiskt för utvalda sajter, men det får vi inte att fungera. Det är dock lätt att starta manuellt.

Här finns egen brandvägg som kan köras i flera olika lägen med olika nivå på egen kontroll, och flera olika sätt att välja rutiner för virusskanning och även ett behändigt sätt att analysera enskilda filer du är osäker på.

Inte största funktionsutbudet

Utöver det finns ett verktyg som analyserar ditt nätverks säkerhet för att se om det finns sårbarheter eller osäkra klienter anslutna, ett verktyg som analyserar ditt Windows-system och ger dig förslag på säkerhetshöjande åtgärder. Du får systemrensning som ser till att Windows är rätt återställt efter att eventuella virus rensats bort, och möjlighet att skapa en räddningsenhet att ha tillhands om datorn skulle krascha eller bli virusinfekterad.

Du får ett enkelt föräldrakontrollverktyg som skyddar utvalda profiler på din dator och kan blockera utvalt webbinnehåll. Den är kanske lite väl enkel, då du inte ens kan sätta upp surftider. Bättre kontroll får du med en Android-mobil, där du får ett webbaserat gränssnitt för kontroll, kan sätta tidsgräns på Android-appar, få detaljerad aktivitetsrapportering, lokalisera enheter och mycket mer. Det gränssnittet är dock på engelska, både i webbgränssnittet och dina barns mobiler. Och precis som för Eset Internet Security i allmänhet finns det ingen IOS-app.

Eset meny
Går vi in i funktionsmenyn radas alternativen upp.

Det är lite märkligt att det inte finns ett liknande verktyg för en Windows-dator med Internet Security installerat. Speciellt eftersom en del av funktionen redan finns, i form av en stöldskyddstjänst som nås via samma webbportal som föräldrakontrollen för Android. Där kan du låsa, lokalisera och få ut data från en dator, till exempel nyligen tagna bilder och skärmdumpar. Förhoppningsvis kan föräldrakontrollen utökas och dessutom språkanpassas i framtiden. Det är ett riktigt bra verktyg annars.

Specifikationer

Produktnamn: Eset Internet Security
Testat: Februari 2022
Kontakt: Eset
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Nätverkskontroll, föräldrakontroll, stöldskydd, systemoptimering, spelläge, webbkameraskydd
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, x86 eller x64 cpu
Multiplattform: Windows, Mac, Android
Prisexempel första året/förlängning: 649 kr (1 år, 3 enheter)