Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Test: En av de mest prisvärda mesh-routrarna just nu

Test: En av de mest prisvärda mesh-routrarna just nu

D-link har länge utmärkt sig med ett enkelt och prisvärt utbud av routrar för hemmet, men har på senare tid halkat efter i moderna funktioner, gränssnittsdesign och användarvänlighet. Därför var det uppfriskande att i höstas se att de gjort något åt det, med nya Eagle Pro-plattformen och en ny serie produkter. Vi testade fristående prisvärda wifi 6-routern R15 i november, och nu är det dags för det första meshpaketet i det nya utbudet, M15.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Ska du bara ha ett problemfritt wifi att surfa på som täcker hemmets alla hörn och främst används för ett par, tre wifi 6-klienter samtidigt, så är det här det mest prisvärda du kan köpa. Du får tre noder till lägre pris än många säljer två, och ett överlag smidigt och lättskött system.

Positivt

  • Extra kompakt design
  • Smart automatik och lätt att sköta
  • Tre noder till mycket bra pris

Negativt

  • Lägre bandbredd på 2,4 GHz
  • Måttlig räckvidd per enhet
  • Få fasta portar

Det är lätt att se hur D-link sätter namn på sina nya routrar. R står för router och M för mesh. Sedan finns det även E-produkter som är extenders. 15 indikerar bandbredden. D-link M15 är ett AX1500-system, med 1,2 gigabit bandbredd på 5 GHz och 300 megabit på 2,4 GHz. Det är lite beskedligare än de AX1800-system som till exempel Asus och TP-link säljer, men enda skillnaden är att det långsammare 2,4 GHz-bandet är mindre.

Å andra sidan är D-link M15 betydligt billigare. Här får du ett mesh-paket med wifi 6-stöd och tre noder för så lite som 1 995 kronor. Jämför det med TP-link X20 som kostar en tusenlapp till för tre enheter eller Asis Zenwifi Mini som är ännu dyrare. De är lite mer kraftfulla, men inte så mycket bättre.

Det här är kort och gott mycket prisvärt. Trots att räckvidden per enhet inte är den bästa vi sett, får du tack vare tre noder att ansluta ett paket som kan ge stabil wifi på upp till 500 kvadratmeter om det är fri sikt, eller mer realistiskt med innerväggar inräknade en stor lägenhet eller liten villa.

D-link M15
D-link M15.

Godkänt snabb

Prestanda mot en enskild ansluten dator är väl godkänd. Det finns routrar med klart högre topphastighet, men de får du ofta betala påtagligt mer för. Vi uppmäter lite högre topphastigheter än med D-links egna föregångare till M15, Covr X8163. Men M15 håller jämnare hastigheter på avstånd i intilliggande rum, så vi föredrar det för sådant som störningsfri strömning. Det kan vara smart att det hushålls med bandbredden, så att mer än ett par, tre enheter kan strömma och ladda ner med bra hastighet samtidigt.

M15-enheterna är små kuber med sidor under en decimeter, byggda för att ställas på ett bord eller en bänk. De har en mycket liten diod på framsidan, som knappast stör om den är på, men som också går att stänga av. Alla tre enheterna ser likadana ut, med två nätverksportar baktill, en wan och en lan, men en av enheterna är markerad som centralenhet som du installerar först. På de övriga två används sedan inte wan-porten, så du får fortfarande bara totalt en lan-post per enhet.

Att installera är enkelt. Vi laddar hem D-links nya Eagle Pro-app till mobilen, scannar en qr-kod på baksidan av routern, och appen sköter resten. Du behöver dock registrera ett konto hos D-link, detta för art få tillgång till fjärradsministration av systemet, samt för att kunna aktivera röststyrning via Amazon Alexa eller Google Assistent. Du behöver också ange ett lösenord för administration. Själva wifi har ett förkonfigurerat säkert lösenord från början.

D-link M15

Mycket automatik

En sak som kan störa är att M15 inte tillåter dig att köra separata ssid för 2,4 GHz och 5 GHz, utan vilket du ansluts till bestäms av routern. Vid enstaka tillfällen när vi testar att ansluta med wifi 5 tycker systemet är 5 GHz-signalen är för svag trots att vi håller oss nära routern. Och vår hastighet sjunker för att vi förpassas till 2,4 GHz. Men med enheter som ansluter med wifi 6 får vi inte det problemet.

M15 har samma Eagle Pro AI-system som fristående R15, med sådant som automatisk trafikprioritering, regelbunden wifi- och mesh-optimering och en handfull andra funktioner som ska skötas i bakgrunden. Precis som i R15 är det svårt att säga vad dessa verkligen gör, utan det kan behövas långvarig användning och noggranna mätningar för att avgöra.

Alla funktioner och inställningar du kan behöva göra går att nå via appen. En del finns dock i ett ”avancerat läge” som innebär att den öppnar en länk till routerns webbgränssnitt. Men du slipper i alla fall söka upp och logga in på det manuellt. Här finns alla standardunktioner, från grundläggande åtkomstkontroll och brandvägg till vpn-tunnel och föräldrakontroll. Föräldrakontrollen är något begränsad. Du kan skapa surfschema och blockera olämpliga url-er manuellt, men du kan bara göra en lista på max 24 sajter att undvika.

D-link app
En bra sak i D-links mobilapp är självstudie-sektionen. Där får du mycket tydlig vägledning till alla viktiga funktioner och inställningar.

Det är ett litet klagomål på en annars fullt godkänd router. Man får vad man betalar för. Funktionsutbudet är inte enormt, och längre räckvidd hade varit ett plus, men det kompenseras med råge av att du får ett tre-pack smarta och hätthanterliga mesh-noder för ett väldigt bra pris.

Specifikationer

Produktnamn: D-link M15
Testad: Januari 2022
Tillverkare: D-link
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2×2
Frekvensband: 2,4 + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 300 + 1201 Mbit/s
Antal noder, testat paket: 3
Säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Anslutningar: 1st gigabit wan, 1st gigabit lan
Hastighet, 3m*: 661 Mbit/sek
Räckvidd per enhet**: 13 meter
Admin-gränssnitt: App, webb
Fjärradministration: Ja, app
Övriga funktioner: Gästnätverk, föräldrakontroll, QoS, vpn-server, stöd för Alexa och Google Assistent
Storlek per enhet: 9,2 x 9,2 x 9,3 cm
Rek. pris: 1 990 kr (3-pack)
Pris: 1 795 kronor på Clas Ohlson (3-pack)

* Mätt på systemets huvudenhet mot laptop med wifi 6
** Längsta avstånd, inklusive två inneväggar, där det behövs en ny extender för bibehållen surfhastighet på minst 200 Mbit/s.