Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Test: Därför bör du inte skaffa Acers nya Chromebook

Test: Därför bör du inte skaffa Acers nya Chromebook

Testad produkt: Acer Chromebook Spin 514
Pris: Från 6 490 kronor på Prisjakt

Vid en första anblick verkar Acer Chromebook Spin 514 vara en stabilt bra Chromebook med alla de egenskaper vi önskar oss av en sådan. Den har en 14 tums pekskärm i full hd-upplösning och Gorilla Glass framför, den har en halvslimmad konstruktion med tunna skärmkanter och en enkel, elegant design, med aluminiumgrå ytor och enstaka detaljer i kromliknande metallglans. Skärmlock och underrede är i aluminium, och ytan runt tangentbord är i silvergrå plast av hög kvalitet.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Denna Chromebook hade kunnat vara riktigt bra, men blir på grund av gammal och underdimensionerad hårdvara ett dumsnålt val. Med mediokra prestanda och både ljus- och färgsvag skärm blir den ingen rolig upplevelse. Du gör gott i att satsa bara lite mer på en mycket bättre konkurrent.

Positivt

  • God byggkvalitet
  • Bra tangentbord
  • Gott om usb-portar

Negativt

  • Tveksamma prestanda
  • Lite och långsam lagring
  • Medioker skärm
  • Inte bästa batteritiden

Du får också ett välbyggt tangentbord med utmärkt kvalitetskänsla i knapparna och svag men fungerande bakbelysning, samt gott om usb-portar på sidorna, både av typ a och b. Musplattan är inte lika bra, och kan till och från ge lite vag kontroll. Därför är det ett plus med bekväm och responsiv pekskärm med bra precision.

Med ett pris på 6 490 kronor placerar den sig under en samling konkurrenter som till det yttre ser lika lovande ut. Men tyvärr tar det roliga slut där, på flera punkter kommer vår testade modell av datorn till korta och blir allt som allt inte värd pengarna.

Det börjar med hårdvaran under huven. En AMD Ryzen-processor låter riktigt intressant. Det har vi inte sett mycket av i Chromebook tidigare, och med tanke på hur stora kliv AMD har tagit med senaste generationerna mobila processorer och på allvar utmanar Intel har vi höga förhoppningar. Dessa får vi dock snabbt kasta åt sidan då hårdvaran är en rejäl besvikelse.

Håller inte måttet

Processorn i denna modell är en Ryzen 3 med två kärnor och klart mediokra prestanda jämfört med många andra Chromebook-datorer i prisklassen. Den presterar snarare som en riktig budget-Chromebook byggd på Celeron-processor än något som vi förknippar med namnet Ryzen.

Den är egentligen inte diskvalificerande långsam. Du kan surfa någorlunda problemfritt så länge du inte har för många tabbar eller fönster öppna, och den strömmar hd-video från Youtube och Netflix utan märkbara problem. Men allt som oftast stöter vi på något som segar ner datorn, som en för krävande app eller sajt. Att du bara får 64 gigabyte emmc-minne som lagring istället för en ritkig ssd på 128 gigabyte eller mer bidrar också till en påtagligt seg känsla.

Det finns Chromebook Spin 514 med andra uppsättningar processor och lagring, men just denna modell är allt annat än en prisvärd kombination och vi kan inte gå i god för att kraftfullare (och då också dyrare) alternativ är avgörande bättre. Steget i pris upp till dubbelt så kraftfulla konkurrenter är bara marginellt.

Acer Chromeboook Spin 514

Svag skärm

Prestandan är inte heller det enda som vi önskade vore bättre. Bildskärmen är både relativt ljussvag med toppnoteringar strax under 250 cd/m2, och blek i kontrasten. Svarta ytor är påtagligt grå i tonen, och skärmens färgomfång är dessutom inget att hurra för, så filmer och foton ger ett blaskigt intryck. I snäva betraktningsvinklar får du också påtagliga kontrastskiftningar. De färger skärmen visar är dock utmärkt neutrala och korrekta och den har en behaglig vitbalans. För långvarigt kontorsjobb passar den därför bra. Så länge du inte vill jobba ute i dagsljus.

Datorns två nedåtriktade högtalare producerar ett platt ljud med spretig diskant, platt och svagt mellanregister och tunn men i alla fall hörbar bas. Är det det minsta bullrigt i ett rum så finns risken att röster blir svåra att höra, och ljudet är inte behagligt för musik och media. Faktum är att ljudet blir bättre om vi flippar runt skärmen 360 grader och har den som tablet på bordet, eller kör den i fotoramsläge. Riktningen på högtalarna spelar stor roll och då låter de tydligare och fylligare.

Tyvärr har Chromebook Spin 514 inte heller stabilt lång batteritid på pluskontot. Vi hade hoppats på det med tanke på den beskedliga prestandan och ljussvaga skärmen, men den visar sig vara inkonsekvent på den punkten. Vid webbsurf och kontorsjobb levererar den godkända driftstider, men när vi strömmar media drar den mer än väntat.

Specifikationer

Produktnamn: Acer Chromeboook Spin 514 CP514-1W (NX.A4AED.00B)
Testad: December 2021
Tillverkare: Acer
Processor: AMD Ryzen 3 3250C, 2,6 GHz dual core
Grafik: AMD Radeon RX Vega 3
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 64 GB emmc ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920×1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st usb-c 3 gen 1 med displayport, 2st usb-a 3 gen 1, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5.0
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: Flippbar till surfplatteläge, bakbelyst tangentbord
Ljudnivå: 0-34 dBa
Batteritid: 7h 10min (onlinevideo, hög ljusstyrka), ca 11h (blandad användning, låg ljusstyrka)
Storlek: 32,3 cm x 22,5 cm x 1,7 cm
Vikt: 1,65 kg
Pris: 6 490 kr på Netonnet

Prestanda

Speedometer 2.0, webbläsare: 62,6 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 551 poäng
Geekbench 5, cpu flera kärnor: 1 275 poäng
GFX Bench Manhattan 1080p: 1 327 bilder, 21 fps
Disk, läsning: 228,4 MB/s
Disk, skrivning: 37,6 MB/s