Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Test: Billiga Galaxy Chromebook Go faller på skärmen

Test: Billiga Galaxy Chromebook Go faller på skärmen

Vid sidan av sin nysatsning på pc-datoter som Samsung inledde 2020 med nya Galaxy Book-datorerna, har de också släppt Chromebooks. Men nästan lite i smyg, utan fanfar och synlig marknadsföring. Galaxy Chromebook 4 och 4+, och den allra senaste, Galaxy Chromebook Go, dök bara upp i butikshyllorna att upptäcka för den som medvetet letade Chromebook.

Betyg 2,5 av 5

Omdöme

Budget-datorer ska bedömas utefter budget-kriterier, men även då blir vi inte övertygade av Chromebook Go. Den har en del egenskaper som vi gillar. Wifi 6 är ett plus, batteritiden är pålitlig och designen är både snygg och ger god komfort. Snålt med minne och lagring, och en skärm som inte håller måttet gör dock att vi inte kan rekommendera den. Det finns klart bättre Chromebooks till samma eller lägre pris.

Positivt

  • Bättre högtalare än väntat
  • Wifi 6
  • Lågt pris

Negativt

  • Usel skärm
  • Lite och långsam lagring
  • Ej bakbelyst tangentbord

Galaxy Book Go släpptes i Sverige mitt i sommaren 2021, och är ungefär i samma kvalitets-, pris-, och prestandaklass som föregångaren. Det här är en mer traditionell Chromebook än många av de Chrome OS-baserade laptops vi testat på senare tid. Ett nedbantat och riktigt budgetalternativ till dyrare Windows-laptops. Priset på 3 690 kronor är ett tydligt tecken på det.

Men budget behöver inte innebära oacceptabelt låg kvalitet, utan bara att du får dra ner förväntningarna på datorn, och att en del funktionalitet är bortbantad. Den kan fortfarande täcka dina behov av enklare laptop för surf och kommunikation. Det du till exempel inte får här som är standard på dyrare Chromebooks nu för tiden är pekskärm, 360-gradersdesign och bakbelyst tangenbord.

Är det livsviktigt för en enkel laptop? Nej det tycker vi inte, även om Chrome OS numera uppenbart är anpassat för pekskärm. Lär man sig rätta gesterna för svep och scroll på musplattan är det fortfarande ett smidigt och snabbnavigerat system utan. Och musplattan i Chromebook Go håller god klass med bekväm yta och rätt respons. Likaså tangentbordet, som visserligen har påtaglig budgetkänsla, men fin slaghöjd och respons i knapparna och tydlig design som gör att vi sällan saknar bakbelysning.

Stilren och snygg

Datorn är helt byggd i plast, men har samma design-dna som Samsungs lyxigare Galaxy Book-laptops med Windows. Eleganta linjer och avskalad silvergrå yta på utsidan, och helsvart inuti när vi öppnar upp datorn. Du får de rätta anslutningarna på sidorna, dubbla usb 3 typ c och en usb 3 typ a samt hörlursport, och också en micro sd-kortläsare.

Här kan det bli angeläget, då datorn inte har lika stort lagringsutrymme som sina dyrare konkurrenter. 32 gigabyte får du nöja dig med, och då är även en del av det ockuperat av systemet och en handfull standardappar. Jobbar du på traditionellt Chromebook-maner med mestadels molnappar så är det inget problem, men vill du kunna installera många lokala appar och spara media så kan det behövas extra lagring. Den är inte heller särskilt snabb, utan av emmc-typ, vilket gör att vissa appar och funktioner tar extra tid att ladda.

Chromebook Go drivs av en Intel Celeron N4500, en färsk processor som faktiskt släpptes under 2021. Det innebär inte att den är direkt snabb, dess två måttligt klockade kärnor levererar prestanda nog att surfa och strömma media med utan större problem, även om det ibland kan gå lite segt att rendera en för tung webbsida. Andra aktiviteter som att spela Android-spel eller köra riktigt tunga webbappar med avancerade Chrome-tillägg kan bli en segare upplevelse.

Samsung Galaxy Chromebook Go

Det är helt enligt förväntan, och med tanke på budgetpriset är det ingenting som räknas som en besvikelse. Att vi dessutom har snabb uppkoppling med wifi 6 är ett klart plus. Det gör wifi mer stabilt, vilket är extra viktigt om vi är beroende av molnet för att datorn ska fungera som bäst.

Lågupplöst, blekt och svagt

Galaxy Chromebook Go har dock en svag punkt som vi inte kan blunda för, dess bildskärm är riktigt trist. Den har en upplösning på 1366 x 768 bildpunkter, vilket ger en uppenbart pixlig upplevelse på 14 tum. Ljusstyrkan är visserligen godkänd, men bara knappt, och med så blek kontrast att vi helst inte vill köra den på full ljusstyrka, då den ser extra blaskig ut. Betraktningsvinklarna är riktigt snäva, speciellt i höjdled, till den grad att bilden ser olika ut i över- och nederkant när vi jobbar på datorn på normalavstånd.

Det här är för oss helt obegripligt. Att det inte är klockren kontrast och stort färgomfång är ingen överraskning. Men att inte kunna hitta en acceptabel billig 1080p-panel utan så här stora avvikelser i olika vinklar känns som en stor miss. Vi har testat billiga Chromebooks tidigare med snyggare bildskärm, och hittar direkt ett par, tre stycken aktuella modeller från till exempel Asus och Acer ute i butiker, med 1080p ips-paneler.

Det är synd, för med en bättre skärm hade det här varit en utmärkt liten Netflix-maskin. De inbyggda högtalarna är visserligen inget extra hifi-aktigt, men de levererar en jämn och snygg ljudbild med bra balans, tydlig bas och krispig diskant. Den saknar detaljåtergivningen i lite dyrare laptops ljudsystem men är riktigt bra i budgetklass. Och när datorn är helt fläktlös är det inte heller något som stör högtalarna.

Batteritiden är också den godkänd. Vi kan strömma film i över tolv timmar (men bara 720p-video då) och surfar och mejlar obehindrat hela dagen utan att behöva ladda batteriet. När det behöver göras har Galaxy Chromebook Go en behändig adapter i mobilladdarstil, som du också med fördel just kan ladda telefonen med.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Galaxy Chromebook Go 340XDA-KA1SE
Testad: December 2021
TillverkareSamsung
Processor: Intel Celeron N4500, 1,1 GHz dual core
Grafik: Intel UHD Graphics 16EUs
Minne: 4 GB ddr4
Lagring: 32 GB emmc ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum matt tft, 1366 x 768 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st usb-c 3 gen 1, usb-a 3 gen 1, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: 2 års garanti
Ljudnivå: 0 dBa
Batteritid: 11h 20min (onlinevideo, hög ljusstyrka), ca 14h (blandad användning, låg ljusstyrka)
Storlek: 32,7 x 22,6 x 1,6 cm
Vikt: 1,42 kg
Pris: 3 690 kr på Komplett

Prestanda

Speedometer 2.0, webbläsare: 65,1 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 613 poäng
Geekbench 5, cpu flera kärnor: 1 149 poäng
GFX Bench Manhattan 1080p: 1 415 bilder, 23 fps
Disk, läsning: 248,4 MB/s
Disk, skrivning: 69,2 MB/s