Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Test: Bästa externa dvd-brännare under 300 kronor

Test: Bästa externa dvd-brännare under 300 kronor

När dvd var som hetast kämpade Apple för sin överlevnad, Microsoft var störst, Elon Musk gick fortfarande i skolan och gemene man trodde att bluray var en slags fisk, företrädesvis rocka. Vi snackar tidigt 2000-tal. En tid vi alla trodde var förbi. Tills nu!

Testade dvd-brännare

En dvd-brännare kanske inte står högst upp på saker att köpa-listan. Men faktum är att en ansenlig mängd fortfarande har en massa saker lagrade på dvd. Och lika många har säkert dvd-filmer kvar. Och tillhör du dem som samlar på nickade filmer, som italienska zombie-kärleksfilmer eller vad det nu kan vara, då lär du knappast hitta dem på streamingtjänsterna. Du behöver en dvd, om inte annat för att kunna rippa dina filmer till ett smidigt videoformat som resten av dina teknikprylar trivs med.

Asus Zen Drive U9M

Asus Zendrive

Vi kastar oss direkt över den dvd-brännare som känns mest kvalitativ, Asus Zen Drive. Det här är en platt (vad annars) skapelse med ett snyggt silverfärgat yttre. Brännaren klarar av hastigheter upp till 8x. Den går att ansluta via usb-a eller usb-c-kabel till datorn. Trevligt nog skickar de med en sladd av varje sort.

I paketet ingår även programvara så att du kan gå loss med att bränna på en gång. Asus Zen Drive fungerar även alldeles utmärkt för Mac-datorer. Om du undrar om det ingår programvara för Mac är svaret nej. Å andra sidan behövs det inte för att bränna grejer på en Mac.

Asus Zen Drive tog 6 minuter och 15 sekunder på sig att bränna en fil på 1,9 gigabyte, som senare gick att spela upp i en ”vanlig” dvd-spelare. Givetvis fungerar den även att använda för att spela upp dvd-filmer.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Kostar 390 kronor hos Amazon Sverige
 


Dland

Dland

Tja, vad kan vi säga. Den ser likadan ut som de andra två. Spelar upp dvd-skivor galant, men det gick banne oss inte att bränna med den. Vi gjorde flera tappra försök på såväl Mac som pc, men det gick inte. Av någon anledning identifierades den inte som en dvd-brännare.

Det kanske var ett måndagsexemplar, vi vet inte. Men vi vet att om vi hade varit du, när du skulle använda den, och den inte fungerade, skulle vi också bli besvikna. Och ge den ett uselt betyg.

Betyg 1 av 5

Betyg 1 av 5

Kostar 274 kronor hos Amazon Sverige


Hitachi-LG 150938 GP60

Hitachi

Från Hitachi har vi en silvrig historia som i princip ser likadan ut som Asus Zen Drive. Vi antar att det är svårt att variera formen på en extern dvd-brännare och låter designen passera.

Liksom Asus följer det med programvara, Cyber Link Suite, för att bränna skivor och i sann ”fuck you”-anda installerar den mängder av grejer du inte vill ha i datorn, som fotoredigerare och något konstigt program som man kan tror laddar ned firmware, men som istället hanterar säkerhetskopior. När allt är klart laddas ytterligare ett program ned. Kom ihåg, gott folk, så här var det en gång i tiden! Hur som helst är vi tacksamma för att den inte installerade en AOL-toolbar…

Hitachi-LG bränner även den i 8x, samma 1,9 gigabyte stora fil tog 6 minuter och 32 sekunder att bränna. Enligt specarna ska den här kunna kopplas till en tv via usb, för att sedan spela upp film. Vi testade detta på en Samsung och en TCL-tv, men kunde inte få funktionen att fungera. Däremot fungerar den alldeles utmärkt tillsammans med Mac.

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5

Kostar 310 kronor hos Amazon Sverige