Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Test: Asus pytte-pc levererar oväntat höga prestanda

Test: Asus pytte-pc levererar oväntat höga prestanda

Testad produkt: Asus Mini PC
Pris: Kostar 7 990 kronor hos Komplett.se

I kategorin små skrivbordsdatorer kan storleken fortfarande variera avsevärt. Det finns halvkompakta Small Form Factor-datorer, det finns ännu kompaktare mini-byggen, och sedan finns Asus MiniPC, som är något av det minsta i datorväg som vi sett. I alla fall om vi räknar bort de kraftlösa pinndatorerna som Intel försökte introducera för några år sedan.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Denna mini-pc ger oss med sin Ryzen 7-processor mer prestanda per kubikcentimeter än någon annan dator just nu, och kan också uppgraderas överraskande smidigt på ett par punkter. Den har alla anslutningar du kan tänkas behöva och få nackdelar.

Positivt

  • Extra kompakt design
  • Solida prestanda
  • Godkänt med portar trots små mått

Negativt

  • Surriga fläktar
  • Begränsade uppgraderingar
PC för Alla Bäst i test

MiniPC PN51 mäter bara 11,5 gånger 11,5 centimeter och är 5 centimeter hög. Det är extremt litet, när de flesta pc i miniformat är ett par decimeter på bredd och djup. Det är en stramt designad låda med räta vinklar och skarpa hörn, ett chassi i svart plast med imiterad borsta metallyta. I alla fall på de ytor som inte är täckta av kylningsgaller.

Trots det minimala formatet går datorn att öppna och göra vissa uppgraderingar i. Du lossar fyra skruvar på undersidan och kan sedan lyfta av hela toppen av datorn. Under den kommer du åt ram-minnen och kan byta ut. Bägge minnesplatserna är dock upptagna, i alla fall i vår testade modell, av två 8 gigabytes-minnen. Mer överraskande är att det finns plats för en hel extra 2,5 tums sata-disk som är lätt att montera.

Med hyfsat snabb 256 gigabytes ssd, läsare för micro sd-kort och godkänt många usb-portar trots det lilla formatet, finns det dock många sätt att ansluta mer extern lagring. Du får två snabba tio gigabits usb-c-portar och tre usb 3 typ a-portar på fem gigabit, med en typ a och en typ c på framsidan.

Rätta anslutningarna

Ett par extra usb 2-portar hade varit tacksamt för att enkelt kunna ansluta mus och tangentbord, men det hade nog varit svårt att få plats med. Istället kan du med fördel använda bluetooth-tillbehör. Du får ändå inte med mus och tangentbord, och då datorn inte är överdrivet dyr kan det vara värt att investera i bra ergonomiska tillbehör istället.

Asus MiniPC
Mindre än så här blir det nog inte.

MiniPC PN51 har full trådlös uppkoppling, med bluetooth och wifi 6 med pålitlig mottagning. Du kan också ansluta fast nätverkskabel till en gigabit ethernet-port. När du ska ansluta bildskärm har du överraskande många alternativ. Bägge usb typ c-portarna har displayportstöd, och du har också separat displayport och hdmi-port i standardformat. Kanske hade vi hellre sett att en av skärmportarna slängdes ut till förmån för extra usb-portar.

Trots det lilla formatet så håller inte Asus tillbaka på prestandan. Här sitter en laptop-processor, AMD Ryzen 7 5700U, som med sina åtta kärnor och höga maximala boost-frekvens ger dig mycket datorkraft att röra dig med. Speciellt med tanke på AMD-processorernas snabba inbyggda Radeongrafik som ger extra prestanda till vissa program och till och med enklare spel. Här kan vi köra både tunga program och många på en gång utan att datorn upplevs som seg.

Inte högljudd, men hörs

Du får däremot räkna med att arbetsron påverkas. Datorn kan gå utan fläktar om den körs försiktigt, men allt som oftast snurrar kylningen igång. Även om den aldrig blir direkt högljudd är det ändå påtaglig. Det är inget stort minus, då flera konkurrerande pc-datorer med större mått, som borde kunna hantera luftflödet bättre, låter mer. Men det håller den från en fullträff i betyg.

MiniPC inuti
Lossa fyra skruvar och du kan lägga till extra disk och uppgradera minnet.

MiniPC PN51 levereras med Windows 10 Home, men det finns även MiniPC-modeller med samma eller snarlika specifikationer som levereras med Windows 11 Pro. Det ska gå att uppgradera till Windows 11 direkt om du vill. Systemet är mer eller mindre rent från bloatware, det enda vi får förinstallerat som känns värt att plocka bort är prova på-version av McAfees säkerhetspaket.

Specifikationer

Produktnamn: Asus MiniPC PN51 E1-B7215ZD-N
Testad: Oktober 2021
Kontakt: HP
Processor: AMD Ryzen 7 5700U, 1,8 GHZ octa core
Grafikkort: AMD Radeon RX Vega 8
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, plats för mikro sd
Anslutningar: 2st usb 3 gen 2 typ c med displayport, 3st usb 3 gen1 typ a, gigabit ethernet, hdmi, Displayport, headset, ir
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 4.2
Expansion: 1st 2,5″ sata
Operativsystem: Windows 10 Home, klar för Windows 11
Övrigt: Monterningssats för skärm
Ljudnivå: 0-37 dBa
Storlek: 11,5 x 11,5 x 5 cm
Rek. pris: 8 999 kr
Pris: Kostar 7 990 kronor hos Komplett.se

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 7 957 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 252 poäng
Geekbench 5, cpu: 6 500 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 204 poäng
Geekbench 5, grafik: 15 509 poäng
Disk, läsning: 2 487,89 MB/s
Disk, skrivning: 972,47 MB/s