Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Test: 4 blixtsnabba externa ssd-diskar

Test: 4 blixtsnabba externa ssd-diskar

Har du en modern bärbar dator är chansen stor att din hårddisk av ssd-typ och har en storlek mellan 256-500 gigabyte. Så fort du ska ha storlekar bortom det skenar priset iväg. Något alla Mac-ägare är smärtsamt medvetna om.

Testade ssd-diskar:

Mekaniska diskar är mycket billiga, dessvärre är de också långsamma. Andra nackdelar är att de innehåller rörliga delar, vilket innebär att de kan gå sönder om de utsätts för ovarsam behandling eller helt enkelt slits ut.

Alla ni som försökt att redigera film, som legat på en slö mekanisk extern hårddisk, är medvetna om hur långsam en sådan kan vara. Ofta får du vänta på att programmet ska hinna läsa in data. Samma sak om du har ditt bildbibliotek på en extern mekanisk hårddisk. En hårddisk av ssd-typ har inga rörliga delar och är mycket snabbare, då de har nästan omedelbar åtkomsttid.

Läs även: Bästa laptop – stort test av bärbara datorer

Att de tål hårdare tag är också en fördel. Ska du och resa är det bara att slänga i hårddisken i första bästa väska. Då upptäcker den tredje fördelen: de väger mindre.

En ssd är perfekt när du är ute och reser och vill ha med dig ett filmbibliotek som tar mycket plats på hårddisken. Eller om du vet med dig att du ska filma i 4 eller 8k och har lite plats på hårddisken.

För övrigt kan vi tillägga att en hårddisk med 500 gigabyte lagringsminne rymmer ungefär 131 000 musikfiler, 142 000 digitalbilder eller 220 långfilmer.
 

Så gjorde vi testet

Vi testade hårddiskarna genom att koppla dem via den medföljande kabeln till en Macbook Air med M2 processor. Läs- och skrivhastigheten uppmättes sedan med programmet Blackmagic Speed Test. Vi testade också att manuellt föra över en film på 2,56 gigabyte samt en mapp innehållande 56,4 gigabyte foton och filmklipp. Samtliga diskar formaterades i Exfat.


Samsung T7 Shield Portable SSD

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Samsungs T7 är en snabb rackare förpackad i ett skyddande gummiskal. Förutom att den är snabbast i vårt test är den dessutom billigast. Det här är en ssd att ta med på strapatser eller för dig som vill ha möjlighet att göra snabb backup.

Positivt

 • Snabb!
 • Bra pris
 • Dammtät

Negativt

 • Höljet drar åt sig damm och smuts

Hårddisken från Samsung, som hållit ssd-fanan högt med sina förträffliga Evo-diskar, är en disk tillverkad för att tåla hårdare tag. Höljet är tillverkat i slitstarkt gummi och skänker en gedigen känsla till konstruktionen.

Enligt Samsung klarar den fall från tre meter, är ip65-klassad, vilket innebär att den helt säker mot damm samt klarar att den är spolsäker.

På insidan sitter ett NVMe-minne på en terrabyte. Anslutningen sker via usb c (3.2 gen 2). I kartongen som medföljer kabel typ-c till c och typ-c till a. Du kan med andra ord ansluta den till det mesta. På hårddisken medföljer ett program för såväl pc som Mac som kan användas för att lösenordsskydda disken.

Samsung ssd

Men hur snabb är Samsung T7? Snabb. Vi lyckas inte få samma hastigheter som tillverkaren uppger,
1 000 MB/s, men nog är den kvick som tusan.

När vi testar med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på en gigabyte når vi en skrivhastighet på 784,1 MB/s och en läshastighet på 703,1 MB/s.

När gör samma test med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på fem gigabyte når vi en skrivhastighet på 783,7 och en läshastighet på 698,9 MB/s.

I vårt praktiska test förde vi över en långfilm på 2,56 gigabyte. Det tog 4,38 sekunder. Det är snabbt. I vårt andra praktiska test, men en mapp innehållande 56,4 gigabyte bilder och filmklipp tog det en minut och 16 sekunder. Det är snabbt.

Samsung T7 är den snabbaste disken i vårt test, dessutom får du mest gigabyte för pengarna. Det är inte alltid enkelt att utse en vinnare i ett test. Den här gången var det enkelt: Samsung T7!

Specifikationer

Anslutning: Usb-c, sladd för usb-a och c ingår.
Protokoll: Thunderbolt 3, usb-c, usb 3.2
Storlek: 1 terabyte
Läsa: 698,9 MB/s
Skriva: 784,1 MB/s
Föra över 2,65 GB: 4,38 sekunder
Föra över 56,4 GB: 1 minut och 16 sekunder
Pris per gigabyte: 1,17 kronor
Pris: Kostar 1 117 kronor hos Amazon Sverige


Sandisk SDSSDE61-1T00-G25

Betyg 4 av 5

Omdöme

Även Sandisk satsar med sin ssd på äventyrslystna fotografer och filmmakare. Den har inte samma höga ip-klassning som Samsung. Den är inte heller lika snabb, men vi gillar formatet och möjligheten att kunna fästa den med en karbinhake.

Positivt

 • Snabb
 • Bra format

Negativt

 • Klen ip-klassning

Även Sandisk portabla ssd är gjord för hårdare tag, dock inte alls lika hårda som Samsungs T7. Men vi tar det från början. Även den här är en liten och nätt disk som slinker ned i jeansfickan om så behövs. Den är ip55-klassad, vilket innebär att den är skyddad mot dammintrång, som kan vara skadlig för normal användning, men den är inte helt dammtät. Den klarar vattenstrålar från alla håll. Samsungs T7 är helt dammsäker.

På insidan sitter ett NVMe-minne på en terabyte. Du ansluter till disken genom usb c (usb 3.2 Gen 2). Du får med väldans kort kabel samt en usb c till a-adapter.

Men hur snabb är Sandisk? Jorå. Den är inte snabbast, men inte heller långsam. Men vi kom inte i närheten av hastigheter som tillverkaren uppger, 1 000 MB/s.

Sandisk ssd

När vi testar med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på en gigabyte når vi en skrivhastighet på 840,5 MB/s och en läshastighet på 716,3 MB/s.

När gör samma test med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på fem gigabyte når vi en skrivhastighet på 638,9 och en läshastighet på 666,7 MB/s.

I vårt praktiska test förde vi över en långfilm på 2,56 gigabyte. Det tog 4,37 sekunder. En tiondels sekund snabbare än Samsung T7. I vårt andra praktiska test, men en mapp innehållande 56,4 gigabyte bilder och filmklipp tog det en minut och 56 sekunder – 40 sekunder längre än Samsung T7.

Sandisk är lika snabb när vi för över mindre filer manuellt. Men när det gäller större överföringar släpar den efter Samsungs T7. Men att kalla den dålig vore att ljuga.

Specifikationer

Anslutning: Usb-c, adapter för usb-a till c
Protokoll: Usb-c, usb 3.2
Storlek: 1 terabyte
Läsa 5 GB: 666,7 MB/s
Skriva 5 GB: 638,9 MB/s
Föra över 2,65 GB: 4,37 sekunder
Föra över 56,4 GB: 1 minut och 56 sekunder
Pris per gigabyte: 1,55 kronor
Pris: Kostar 1 550 kronor hos Amazon Sverige


Lacie Rugged SSD 1 TB

Betyg 3 av 5

Omdöme

Lacie är allt annat än duvungar i landet Portabla Hårddiskar. De har funnits som ett alternativ i decenier. Den gör vad den ska, men placerar sig bakom både Sandisk och Samsung i pris och hastighet.

Positivt

 • Rejält gummiöverdrag
 • Snabb

Lacie Rugged SSD är precis vad det låter som. En portabel hårddisk som skyddas av ett tjockt, orangefärgat gummerat yttre. Det är inte enbart av kosmetiska anledningar. Den här handstora hårddisken är vattentålig (ip67-certifierad), dammtålig, klarar fall från tre meter samt två tons tryck. Att det är en ssd (solid state drive) innebär att det inte finns några rörliga delar, vilket gör den idealisk för dig som ofta är på språng och gillar att bara slänga ned grejerna i en ryggsäck eller om du bara har en fallenhet för att tappa saker i golvet.

Det här är en disk med usb-c-kontakt. Som tur är skickar Lacie med två sladdar, en med usb-c till usb-c och med usb-a. Ssd:n som sitter i den här är en nvme usb 3.1 gen 2, vilket innebär teoretiska hastigheter uppåt 1 050 MB/s. Teoretiska alltså.

Lacie SSD

När vi testar med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på en gigabyte når vi en skrivhastighet på 632,4 MB/s och en läshastighet på 663,6 MB/s.

När gör samma test med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på fem gigabyte når vi en skrivhastighet på 638,9 och en läshastighet på 666,7 MB/s.

I vårt praktiska test förde vi över en långfilm på 2,56 gigabyte. Det tog 4,38 sekunder. Lika snabbt som Samsung T7. I vårt andra praktiska test, men en mapp innehållande 56,4 gigabyte bilder och filmklipp tog det exakt 2 minuter, det vill säga några sekunder långsammare än Sandisk och 45 sekunder långsammare än Samsung T7.

Det går inte att säga att Lacie är en dålig hårddisk, problemet är att de andra testade hårddiskarna är bättre. Och av någon anledning är priset skyhögt!

Specifikationer

Anslutning: Usb-c, sladd för usb-a och c ingår.
Protokoll: Thunderbolt 3, usb-c, usb 3.0
Storlek: 1 TB
Läsa 5GB: 666,7 MB/s
Skriva: 638,9 MB/s
Föra över 2,56GB: 4,38 sekunder
Pris per gigabyte: 2,70 kronor
Pris: Från 2 790 kronor hos Amazon Sverige


Samsung MU-PC500T 500 GB

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Samsungs MU-PC500T presterar riktigt bra i våra teoretiska tester, men när vi för över 56 gigabyte går det långsammare. Är det en dålig disk? Nej, inte alls, den är bara inte lika bra som de andra. Men den har ett bra pris!

Positivt

 • Slimmat format
 • Okej prestanda för de flesta

Negativt

 • Klart långsammast om du har krav

Snyggast i klassen är utan tvekan Samsungs MU-PC500T. Det här är en liten portabel hårddisk i borstad aluminium som utan problem slinked ned i fickan på ett par jeans. Den är dessutom snygg. När kallade du en hårddisk snygg sist? Precis! Den finns i flera olika färger.

Det följer med ett krypteringsprogram, både till pc, Android och – fanfar! – Mac. De flesta tillverkare brukar bara lägga på ett program för pc, men hatten av för Samsung som täcker upp alla operativsystem.

Än är det inte slut på berömmet. När vi kopplade in disken till en Xbox Series S gick det utmärkt att dels använda disken som lagringsenhet, dels att köra vissa spel från den. Men det finns begränsningar, exempelvis gick det inte att köra Halo: Infinite från disken. Men undertecknad skulle hellre lägga 770 kronor på den här hårddisken än ett svindyrt proprietärt minne som enbart går att använda i Xbox. Sist men inte minst, du får med sladdar så du kan koppla den till äldre usb-a-portar.

Samsung

När vi testar med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på en gigabyte når vi en skrivhastighet på 713,2 MB/s och en läshastighet på 727,6 MB/s.

När gör samma test med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på fem gigabyte når vi en skrivhastighet på 721 och en läshastighet på 725,3 MB/s.

I vårt praktiska test förde vi över en långfilm på 2,56 gigabyte. Det tog 4,40 sekunder, ett resultat som i princip är likadant för samtliga hårddiskar i testet. I vårt andra praktiska test, med en mapp innehållande 56,4 gigabyte bilder och filmklipp tog det exakt 2 minuter och 10 sekunder, det vill nästan en minut långsammare än Samsung T7.

Den här disken presterade överlag bättre i de teoretiska testerna, men hamnade på efterkälken i de praktiska.

Skulle vi betygsätta efter utseende har vi en vinnare, men det är som sagt prestanda och pris som avgör. Och då vinner den inte, men det är fortfarande en bra, smidig och snabb hårddisk.

Specifikationer

Anslutning: Usb-c
Protokoll: Thunderbolt 3, usb-c, usb 3.0
Storlek: 1 TB
Läsa 5GB: 725,3 MB/s
Skriva 5GB: 721 MB/s
Föra över 2,56GB: 4,40 sekunder
Pris per gigabyte: 1,31 kronor
Pris: 1 319 kronor hos Amazon Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *