Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Ta en skärmdump – utan att använda tangentbordet

Ta en skärmdump – utan att använda tangentbordet

Vi har inte koll på hur många hundra gånger vi tipsat om knappen Print Screen (eller PrtScr) för att ta bilder av skärmen i Windows. Det är en urgammal klassiker som nästan alltid går att använda.

Läs mer: Så tar du smartare skärmdumpar i Windows

Men vad händer om du behöver ta en skärmdump i Windows 10, men inte har någon sådan tangent på tangentbordet – eller om du inte har något tangentbord alls? Det kanske handlar om en platta med Windows.

Lyckligtvis är det enkelt att fånga din skärmbild med bara en mus eller en pekskärm tack vare ett inbyggt verktyg som heter Klipp & skissa. Det är ganska nytt och är tänkt att så småningom ersätta tidigare varianter som exempelvis Skärmklippverktyget, även om detta fortfarande finns kvar.

Om du tror att du kommer att ta många skärmdumpar på det här sättet kanske du vill fästa Klipp & skissa i aktivitetsfältet så att du inte behöver leta efter det i Start-menyn varje gång. För att göra det högerklickar du på ikonen Klipp & skissa och välj Fäst i aktivitetsfältet.

Skärmdump

1. Kör

För att köra Klipp & skissa utan tangentbord, öppna Startmenyn och leta reda på programmet.


Skärmdump

2. Nytt

Med programmet öppet, klicka på knappen Nytt i övre vänstra hörnet.


Skärmdump

3. Välj

Ett litet verktygsfält dyker upp i skärmens överkant, där du kan välja urklippet form. Alternativen är rektangulärt, frihand, fönster eller fullskärm.


Skärmdump

4. Spara

När du gjort ditt klipp visas en förhandsvy med enkla redigeringsmöjligheter. Spara med diskettsymbolen.