Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Svenska e-handlare fortfarande slarviga med domänskydd – bäddar för bluffmejl

Svenska e-handlare fortfarande slarviga med domänskydd – bäddar för bluffmejl

En ny undersökning genomförd i oktober 2021 av cybersäkerhetsföretaget Proofpoint visar att hela 53 procent av de 100 största e-handelssajterna i Sverige saknar DMARC-skydd.

DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance) är ett system för kontroll av att avsändaren av e-post verkligen är den som står i Från-fältet. Avsaknaden av skyddet innebär att cyberkriminella kan skicka mejl som ser ut att komma från e-handlaren för att försöka lura ett offer.

Enligt Proofpoints undersökning ska endast 10 procent av de största e-handelssajterna vara DMARC-skyddade på den högsta och rekommenderade nivån ”Reject”, som aktivt stoppar bluffmejl från att nå fram.

– Det är beklagligt att det ser ut så här. Med bakgrund av det senaste årets omfattande cyberattacker är det viktigt att företag proaktivt arbetar för att skydda konsumenter mot bedrägerier. Under Black Friday och julhandeln är det många äldre som handlar, och som kanske inte alltid har samma vana vid bluffmejl som den yngre generationen, säger Örjan Westman, Nordenchef på Proofpoint, i ett pressmeddelande.

Läs också: Fynda vpn-tjänster och säkerhetspaket till specialpris