Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Stort test: 7 starka laptops – alla redo för Windows 11

Stort test: 7 starka laptops – alla redo för Windows 11

Fler tester av bärbara datorer


Vanliga 15- eller 16-tums laptops i mellanprisklass kommer ofta bort när vi testar datorer. Det är inte de som introducerar den senaste tekniken eller slår rekord i tunnhet, prestanda eller batteritid. Men de hör till de datorer som är mest populära i svenska hem, och många har en bra laptop för mellan 10 000 och 20 000 kronor på skrivbordet istället för en stationär burk eller en allt-i-ett.

Testade laptops

Kanske av utrymmesskäl, en dator du kan stoppa i en skrivbordslåda när den inte används. Eller av mobilitetsskäl, en dator som du kan ta med dig till exempel mellan hemmet och fritidshuset, utan att för den delen behöva kompromissa allt för mycket med prestanda och ergonomi. En ultralätt notebook är bra på mycket, men för en bra kombination av prestanda och arbetsyta är den långt ifrån optimal.

I en mellanstor laptop för runt 15 000 kronor får du kort och gott mest prestanda och funktion för pengarna just nu. Men även här kan det variera stort mellan olika datorer. Det finns många egenskaper att välja mellan och olika datormodeller prioriterar olika saker.
 

Många variationer

Du kan få en fullgod gaming-laptop med snabb datorskärm och kraftfullt inbyggt grafikkort, men då får du kompromissa med sådant som batteritid och dämpad kylning. Du kan få en laptop för kreativt skapande med extra bra skärm, hög pixeltäthet, större färgomfång och färgkorrekthet, men det kostar lite extra och då kan du behöva kompromissa bort extra stor ssd eller grafikkort bra nog att spela spel på.

Det finns också gott om 15-tummare som fortfarande gör ett ambitiöst försök att vara extra flexibla och mobila, med tunnare och lättare design, mer strömsnål hårdvara och ofta sådant som pekskärm och pennstöd. Dessa får du istället räkna med lite lägre topprestanda i, utan extra grafikkort och mer justerade för batteridrift än strömadapter inpluggad.

Det här är en avvägning du får göra själv, men en del saker går fortfarande att ge ett rättvist omdöme om. Kvalitet är kvalitet och en dator kan vara bra eller dålig utifrån sina förutsättningar, pris och tänkta användning. Den samling laptops vi testat här visar tydligt på det.
 

Datorer
Lika i formatet, olika i inriktning

Nya Windows i fokus

I testet har vi lagt extra fokus på hur bra de fungerar med Windows 11. Samtliga uppges vara klara för Windows 11-uppgradering, och två av dem hör dessutom till de allra första som säljs med Windows 11 förinstallerat. Det kommer bli standard för nya datorer under 2022, så det är lika bra att vänja sig redan nu.

Har du en pc idag så finns det kanske ingen orsak att skynda sig på med att uppgradera, och det kan finnas goda skäl att avvakta. Speciellt om du har ett fullmatat system med program, inställningar, tillbehör och funktioner uppsatta precis som du vill ha dem. Då är byte till ett nytt system en risk.

Men vill du vara tidigt på banan och vänja dig vid allt det nya så är en ny laptop det enklaste och säkraste tillfället att göra det. Därför har vi uppgraderat alla datorerna till Windows 11 under testet, för att se efter om det innebär några problem, och hur bra de är att använda efter det. Vi kan konstatera att de som behöver uppgradering sköter denna utan problem.

Ingen av datorerna erbjuder i skrivande stund uppgradering via Windows Upgrade, det är något som kommer ske successivt under kommande året. Men att uppdatera är mycket lätt. Du laddar bara hem Windows Installationsassistent. Ett litet program som när det körs laddar hem rätt version av Windows 11 och uppgraderar systemet åt dig. Efter en omstart, eller i vissa fall en eller två extra för att därefter uppdatera eller justera andra appar och drivrutiner, är allt igång och det är fritt fram att lära känna det nya systemet.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi kontaktade samtliga större tillverkare av laptops med moderna modeller i 15-16-tumsstorlek i svenska butiker, och bad dem ställa upp med en aktuell dator för cirka 15 000 kronor. Sex leverantörer hade datorer att ställa upp med i tid till testet, och vi kunde komplettera med en sjunde på direkt lån från en datorbutik. Även HP hade en aktuell dator på gång, men den släpps inte i Sverige förrän i januari. Vi sökte utöver dessa också testexemplar från Samsung och Fujitsu, men de hade inte aktuella modeller att skicka in för test.

Datorerna testades en och en efter systemåterställning eller fabriksnya, efter full systemuppdatering. Datorer med Windows 10 uppgraderades därefter manuellt till Windows 11. Prestanda mättes med Cinebench R23, Geekbench 5 och Crystal Diskmark. Batteritid mättes med Imtec Battery Mark 1.1. Prestanda och funktioner har därefter bedömts med vardaglig blandad användning. Inklusive bildredigering i Adobe Photoshop, kontorsjobb i Microsoft Word och Powerpoint, medieströmning från Youtube och Prime Video, och diverse spel i datorer med gaming-grafikkort.


Acer Aspire 7: Enkel laptop med bra batteritid

Acers 15-tummare har ett lockande pris och är välbyggd och bekväm. Men du får vad du betalar för och det brister på vissa punkter.

Acer Aspire 7

Betyg 3 av 5

Omdöme

Aspire 7 gör inga stora misstag, och det låga priset lockar, men den lyckas ändå inte riktigt imponera. Med blek bild i skärmen och lika blekt ljud faller den platt för media, och RTX-grafikkortet levererar under förväntan. Det går dock inte att förneka att det är ett intressant budgetalternativ till ofta mer påkostade konkurrenter.

Positivt

  • Hög byggkvalitet för prisklassen
  • God batteritid
  • Grafik för enklare spelande
  • Bra pris

Negativt

  • Steget efter de bästa i prestanda
  • Blek bildskärm och svagt ljud
  • Mycket bloatware

Testad: November 2021
Processor: AMD Ryzen 5 5500U, 2,1-4 GHz hexa core
Grafik: Nvidia GeForce RTX 3050 Ti, 4 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Pris: 11 490 kr

 Läs hela testet av Acer Aspire 7 


Asus Vivobook Pro 16X Oled: Kantig men kraftfull laptop med grym skärm

Nu tar Vivobook ett steg närmare datorernas finrum, med denna halvproffsdator som kombinerar tung Ryzen-prestanda med proffsig 4k-oled.

Asus Vivobook Pro 16X Oled

Betyg 4 av 5

Omdöme

Du får betala lite mer för en Vivobook Pro 16 Oled, och får visserligen bra prestanda men inte unikt bra. Istället är det skärmen som är dragplåstret. Och den kan vara värd en slant. Men bara om du verkligen vet att du har glädje av oled-panelens kontrast, 4k-upplösningen och hdr-kvaliteterna. Annars kan du komma långt med betydligt mer prispressade alternativ.

Positivt

  • Höga prestanda
  • Lysande oled-skärm
  • Snyggt, kraftfullt ljud
  • Bra batteritid

Negativt

  • Stor, tung och kantigt designad
  • Bitvis högljudd kylning
  • Begränsat med anslutningar
  • Relativt dyr

Testad: November 2021

Processor: AMD Ryzen 7 5800H, 3,2-4,4 GHz octa core
Grafik: Nvidia GeForce RTX 3050, 4 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd, plats för mikro sd
Pris: 16 999 kr

 Läs hela testet av Asus Vivobook Pro 


Dell Inspiron 16 Plus: Windows 11 direkt i välbyggd laptop

Laptops med Windows 11 förinstallerat är fortfarande få, men Dell ligger steget före de flesta. Nya Inspiron 16 Plus är ett bra exempel med rätta prestandan och god kvalitet på det mesta.

Dell Inspiron 16 Plus

Betyg 4 av 5

Omdöme

Dell gör inga stora fel med Inspiron 16 Plus och goda prestanda, bra bild och ljud samt hög byggkvalitet kan göra den värd sitt pris. Det som saknas för ännu högre betyg är lite extra i funktions- och anslutningsväg samt större ssd. Är du osäker på Windows 11 bör du dock avvakta. Här kan du inte gå tillbaka till Windows 10.

Positivt

  • Bra prestanda
  • Snyggt och välbyggt
  • Högupplöst skärm med hög kvalitet
  • Bra batteritid

Negativt

  • Få externa portar
  • Svag för spel trots RTX
  • Inte bästa webbkameran

Testad: November 2021
Processor: Intel Core i7-11800H, 2,3-4,6 GHz octa core
Grafik: Nvidia GeForce RTX 3050, 4 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Rek. pris: 15 490 kr

 Läs hela testet av Dell Inspiron 16 Plus 


Dynabook Tecra A50-J: Bekväm laptop för kontoret

Denna 15-tummare ger dig ett brett utbud av uppkopplingar och stabila grundprestanda till acceptabelt pris.

Dynabook Tecra A50-J

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Låg vikt, hög komfort, gott om anslutningar och god batteritid är bästa egenskaperna i Tecra A50. Har du inte höga krav på färg i skärmen och kan fixa eget externt ljud räcker den långt, och du får en relativt portabel och problemfri laptop till ett inte hutlöst pris.

Positivt

  • Kompakt, välbyggd och realtivt lätt
  • God batteritid
  • Många anslutningar och funktioner
  • Dämpad kylning

Negativt

  • Kraftfullare konkurrenter finns
  • Bleka färger i skärmen
  • Platt, trist ljud

Testad: November 2021
Processor: Intel Core i7-1165G7, 2,4 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Pris: 13 690 kronor

 Läs hela testet av Dynabook Tecra A50-J 


Lenovo Ideapad 5 Pro 16: Mycket kraft och kvalitet till bra pris

En 16-tummare med högupplöst skärm, snabb Ryzen-processor och stor ssd, till riktigt pressat pris? Inte helt fel.

Lenovo Ideapad 5 Pro 16

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Ska du inte spela spel på datorn finns det inte mycket som talar emot detta generösa paket från Lenovo. Den har både kraftfull processor, högupplöst skärm, generöst med lagring, och god kvalitet på det mesta. Batteritiden bjuder inte på något extra, men utöver det är den ett riktigt fynd.

Positivt

  • Kraftfull processor
  • Snygg och skarp skärm
  • Hög byggkvalitet
  • Bra pris

Negativt

  • Ingen spelgrafik
  • Högljudd fläkt i enstaka tillfällen

Testad: November 2021
Processor: AMD Ryzen 7 5800H, 3,2 GHz octa core
Grafik: AMD Radeon Vega 8 Graphics
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd, plats för sd-kort
Pris: 11 990 kr

 Läs hela testet av Lenovo Ideapad 5 Pro 


Microsoft Surface Laptop 4: Välbyggd snygging som ligger efter

Är en Microsoft-dator bästa valet för att köra nya Microsoft-operativsystemet? Kanske. Men det är inte nödvändigtvis just denna.

Microsoft Surface Laptop 4

Betyg 3 av 5

Omdöme

Surface Laptop är som alltid snygg och välbyggd, och bjuder på god klass på ljud och bild. Men det börjar bli dags för en uppgradering. Med tanke på prislappen finns det just nu många bättre alternativ, med högre prestanda och bättre anslutningsmöjligheter.

Positivt

  • Slimmad och välbyggd
  • Snygg skärm med bra pek
  • Bra ljud
  • Rent och problemfritt system

Negativt

  • Äldre processor och lite minne
  • Begränsat med anslutningar
  • Halvdan webbkamera
  • Dyr för vad du får

Testad: November 2021

Processor: AMD Ryzen 7 4980U Surface Edition, 2 GHz octa core
Grafik: AMD Radeon Vega 11 Graphics
Minne: 8 GB ddr4x
Lagring: 256 GB ssd
Pris: 15 595 kr

 Läs hela testet av Surface Laptop 4 


MSI Katana GF66: Kraftfull, men annars tveksam

Det finns mycket prestanda till rätt pris att få ur denna 15-tummare med helt rätt grafikkort för 1080p-gaming. Kvaliteten utöver det gör oss mer tveksamma.

MSI Katana GF66

Betyg 2,5 av 5

Omdöme

Här får du en kombination av kraftfull processor och grafik, mycket lagring och snabb skärm. Men det finns andra saker som avgör en laptops kvalitet, och på punkt efter punkt gör Katana GF66 oss tveksamma. Jobbiga fläktar, blek bild och plastigt bygge gör den svår att rekommendera. Det finns också mer prisvärda laptops om det bara är gamingprestanda du är ute efter.

Positivt

  • Mycket prestanda för pengarna
  • Snabb skärm

Negativt

  • Underpresterar i normalläge
  • Högljudd kylning
  • Blek och ljussvag skärm
  • Begränsad batteritid

Testad: November 2021

Processor: Intel Core i7-11800H, 2,3-4,6 GHz octa core
Grafik: Nvidia GeForce RTX 3060, 6 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Pris: 14 999 kr

 Läs hela testet av MSI Katana GF66