Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Stol(t) företagare som aldrig blir nöjd

Stol(t) företagare som aldrig blir nöjd

På Stolab arbetar man efter skandinavisk och europeisk möbeltradition, hög standard och med målet att deras produkter ska kunna användas generation efter generation.

Martin Johansson, vd Stolab är Årets Företagare Jönköpings län Foto:Stolab

I över 100 år har Stolab tillverkat möbler i massivt trä. All design, produktion och montering sker på samma plats sedan 1907 i Smålandsstenar. Här kombineras rent hantverk med modern tillverkning, kunskap och kärlek till det massiva träet. Vi har pratat med Stolabs vd Martin Johansson, vinnare av utmärkelsen Årets Företagare Jönköpings län.

-Hej Martin och stort grattis till utmärkelsen Årets Företagare Jönköping! Vad var det egentligen som gjorde att du valde företagandet?

-Tack det känns väldigt roligt att uppmärksammas! Jag kommer från en företagarfamilj där både min farfar och pappa var företagare. För egen del blev det studier som ledde till jobb inom revision under ett par år i Göteborg. Min svärfar erbjöd mig ett år att följa med till Stockholm Furniture Fair där Stolab ställde ut. Väl hemma hade jag fått två nya jobberbjudande inom sportbranschen och bad honom om råd hur jag skulle gå vidare.

-Det samtalet slutade med en möjlighet att jobba som säljare på Stolab, det var startskottet för min resa till vd hos Stolab.

Det var när dåvarande vd Göran Martinsson planerade sin pension som styrelsen för Stolab ville ge Martin chansen att axla vd-rollen.

-Hösten 2008 blev jag extern vd på Stolab. Jag var 29 år och finanskrisen slog till. Även om det kanske kan uppfattas som en räkmacka att ta över efter sin svärfar så har jag med åren insett att det var nog den största utmaningen i min karriär.  Att komma in som ägarens svärson, dessutom med ”bara” revisionsbakgrund i bagaget.

-För mig var det viktigt att jobba hårt, leverera och visa att man är värd sin plats och står på egna ben.

-För mig var det viktigt att jobba hårt, leverera och visa att man är värd sin plats och står på egna ben.

Från extern vd till ensam ägare

Martin har under åren arbetat för att Stolab skulle göra fler företagsförvärv av konkurrenter. Något som också ledde till att Martin utökade sitt engagemang i bolaget genom delägarskap. Han är sedan 2017 också ensam ägare till Stolab.

– Sammanfattningsvis kan man säga att det var arvet, hårt arbete, tillfälligheter och nyfikenhet fick mig att bli företagare.

-Vad är det ni gör på ditt företag som gör att ni sticker ut i jämförelse med andra branschkollegor?

-Vi har gått mot strömmen. Vi har fokuserat på massiva trämöbler, investerat i modern produktion och jobbat hårt med vårt varumärke. Många andra har inte egen produktion, splittrade portföljer och ofta underleverantörer. Om man vill ha riktigt svenskproducerade trämöbler i premiumnivå då finns det inte många att välja på. 

-Vad tror du är det främsta skälet att du lyckats så bra? 

-Jag älskar mitt jobb! Jag tror att det är viktigt att man som företagsledare är ödmjuk och lyssnar. Sedan behöver du också kunna inspirera andra, jag har haft turen att ha bra människor runt mig som jag kunnat lyssna på och som har ett stort engagemang i Stolab.

-Som företagare ska du vara stolt men aldrig nöjd. Det ger drivet att vilja fortsätta att utveckla både dig själv och företaget.

-Kan du dela med dig av tre råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

-Ja just råd till vinst kan vara svårt men några generella råd kan jag nog ge! Det kan vara ensamt och tufft som företagare, hitta dina ventiler! Det kan var träning eller andra engagemang. Var långsiktig, att driva företag är inget 100 meters race. Du behöver inte, eller kommer kanske aldrig, se målsnöret. Njut i stället av resan. Hitta vägar till nätverk och låt dig inspireras av andra. Var nyfiken när du träffar nya människor, det kan ge nya idéer kring din egen verksamhet.

-Stort tack för att du delar med dig Martin och lycka till i Sverigefinalen av Årets Företagare Sverige 2022!