Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Solnas politiker om Företagande i Solna

Solnas politiker om Företagande i Solna

Kommer du att rösta med ditt företagarhjärta i höstens val? Är du intresserad av vad Solnas politiker tänker om företagande i Solna? Då ska du titta på våra videos med de åtta partier som idag sitter i kommunfullmäktige i Solna. Du hittar länkarna längre ner på sidan.

Vi har ställt Solnas politiker 3 inledande frågor inför höstens valdebatt för att få en första förståelse hur de tänker om Företagande i Solna. Vi har spelat in en video med en representant för de politiska partier som idag sitter i kommunfullmäktige i Solna. Länkarna till respektive video hittar du längre ner på sidan.

Vi har ställt partierna följande tre frågor:

  1. Vilka är era tre hjärtefrågor inom företagande i Solna.

Politikerna inleder med en öppen fråga där de får lista de 3 saker som partiet brinner mest för inom företagande i Solna.

  1. Vilket typ av näringsliv ska finnas i Solna? (lokalfrågan)

Vi i Företagarna är såklart positiva till att Solna fortsatt utvecklas. Samtidigt ser vi en trend där fastighetsägare tar till åtgärder för att aktivt driva bort mindre företag i förmån till stora hyresgäster av kontorslokaler. Det är korta kontrakt, regelbundna uppsägningar och eftersatt underhåll. Därför skulle vi vilja se att kommunfullmäktige beslutar om en vision eller avsiktsförklaring om vilken typ av näringsliv de vill ha i Solna, motsvarande som gjorts med storleken av bostäder. Ska det finnas plats för både små och stora företag? Ska det i framtiden bara finnas kontor och enklare serviceföretag i bottenplan? Eller ska det fortsatt finnas utrymme för mindre företag som t ex bedriver bilverkstad eller behöver mindre lager i anslutning till deras butik?

  1. Plan för Kris & Beredskap – Solnas företag saknas i planen

Coronapandemin visade vikten av att företag snabbt ställer upp, ställer om och på många sätt hjälper till för att hantera en kris. Kriget i Ukraina, kontinuerliga cyberattacker och terrorattacken på Kungsgatan påminner oss om vikten att stå rustade och ha en solid planering på plats i händelse av olika slags kriser. Försvarsbeslutet 2015 medförde en inriktningsändring med utökade mål för det civila försvaret där kommunerna har en tydlig roll. Man säger att ”om Sverige ska kunna nå målen med beredskapen behöver företag vara med i arbetet”. Detta gäller både för krisberedskapsplanering såväl som utförande vid en eventuell kris. Enligt uppgift saknar Solna stad idag en plan för krishantering som involverar de företag som är verksamma i Solna. Vi tror att detta även gäller många andra kommuner i landet, men vi tycker inte detta i sig är en tillräcklig anledning till att Solna inte involverar företag i sin krisberedskap.

Centerpartiet, Anna LassesYoutubelänk: https://youtu.be/2tJ0UUKoDVI

Kristdemokraterna, Samuel KlippfalkYoutubelänk: https://youtu.be/OUbVlw430wY

Liberalerna, Peter EdholmYoutubelänk: https://youtu.be/hwv2K6ivDvA

Miljöpartiet, Victoria JohanssonYoutubelänk: https://youtu.be/IO9e1jXADRs

Moderaterna, Pehr GranfalkYoutubelänk: https://youtu.be/1rlmOLbKheY

Socialdemokraterna, Sara Kukka-Salam –  Youtubelänk: https://youtu.be/-A-fQJYIf3Y

Sverigedemokraterna, Mats FyhrYoutubelänk: https://youtu.be/9FzDaD0zpz8

Vänsterpartiet, Leif Åsbrink LópezYoutubelänk: https://youtu.be/yVGzqn02mK8