Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Snygg skrivare som håller kostnaderna för nytt bläck nere

Snygg skrivare som håller kostnaderna för nytt bläck nere

Testad produkt: Canon Pixma G3560
Pris: 3 727 kronor på Cdon

Canon har både färglasrar och många olika sorters bläckstråleskrivare i sortimentet, men på bläcksidan har de traditionellt varit starkare på fotoskrivare. Efter att Epson och HP ledde vägen med påfyllbara bläcktankar som drastiskt sänkte utskriftskostnaden för bläck blev dock Canon tredje tillverkare att haka på den trenden. Nu satsar de lika friskt som konkurrenterna på bläckbaserade kontorsskrivare.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Canon visar att de också kan göra tank-skrivare för kontorsbruk, men de är och förblir bäst på fotoskrivare. Pixma G3560 får definitivt godkänt som både skrivare och enkel multifunktionsenhet, men inte så mycket mer. Det är inga stora fel på vad den gör eller levererar, men konkurrenterna har antingen snyggare utskrifter, fler funktioner eller ännu lägre sidkostnad.

Positivt

  • Låg färgkostnad
  • Snygga textutskrifter
  • Multifunktion

Negativt

  • Ojämn utskriftskvalitet
  • Extra bred design
  • Ej automatiskt dubbelsidig
  • Omständligt att göra inställningar

Pixma G3560 är en av dessa. Den blev tillgänglig förra hösten och har sedan dess haft ett stabilt pris på ungefär 3 700 kronor i en handfull svenska butiker. Det finns också en modell som heter Pixma G3560, som ligger på cirka 1 000 kronor lägre ute i butik. De är såvitt vi kan se identiska förutom att G3520 skriver ut 20 till 30 procent långsammare. Är det inte viktigt för dig kan du då spara en slant.

Det här är, som nästan alla bläckstråleskrivare i denna storleks- och prisklass, en multifunktionsmaskin med inbyggd flatbäddsskanner och därmed också en enkel kopiatorfunktion. Du får bara en platt skanner och ingen dokumentmatare, så den blir enbart till för enstaka inläsningar då och då. Kvaliteten på inläsning är väl godkänd, men kopior blir märkbart bleka i färgen.

Det är kul att funktionen finns, även om det idag går att läsa in dokument med en fri bordsyta, en mobiltelefon och en av flera bra gratisappar. Det gör att skanner är mindre viktig nu än för några år sedan. Vi använder mest skannern under testet för att kalibrera och justera skrivarhuvuden, vilket Canon har rutiner för att använda den till.

Kan kräva tålamod

Skrivaren har en enkel kontrollpanel med två textraders lcd-display vid sidan av skannerluckan. Du kommer åt alla inställningar via den, men det kan vara en utmaning att klicka sig rätt i menyer om du inte redan vet vilken avdelning du ska in på. Menyn går dock att få på svenska, vilket hjälper en del.

Det finns också en handfull program du kan ladda hem till en dator som ger kontroll över olika inställningar. Ett som gör att du smidigt kan genomföra underhåll som skrivhuvudrengöring och kalibrering, ett annat program för skannerfunktioner, och en annat för nätverksinställningar. Slutligen finns det ett webbgränssnitt, men det är ganska väl dolt. Här kan du dock nå alla inställningar som finns i skrivarens meny.

Pixma G3560
Bläck från fyra flaskor, samt två skrivhuvuden, ska in i skrivaren innan du sätter igång.

Bläckstråleskrivare, även de med skanner, brukar kunna vara riktigt kompakta, men Pixma G3560 hör till de bredare A4-skrivare vi testat. Med pappersmatning uppe i bakkant och utmatning rakt framåt tar den därför upp mer plats på ett skrivbord än många färglaserskrivare.

Pressat pris per sida

Tankarna för bläck är ovanligt breda, jämfört med till exempel Epson Ecotank ET-2856 som har lika stora tankar, men avlånga och smala. En tank för svart färg sitter till väster på skrivaren och tre färgtankar till höger. Vid första konfiguration behöver vi också installera ett par skrivhuvuden som kommer med, men därefter är det bläckpåfyllning från flaska som gäller. Skrivaren får i sig de 70 respektive 135 milliliters färgflaskorna utan större risk för spill.

Du får även med en reservflaska svart bläck. Då dessa uppges räcka för så mycket som 6 000 utskrifter bör det innebära att de allra flesta användare kan fylla på en gång och sedan inte behöva tänka på att skaffa mer färg på ett par, tre år. Och även då är det väldigt billigt.

Om uppgiven kapacitet för en flaska bläck verkligen stämmer är det dock omöjligt att sia. Det beror på dina utskrifter, och hur mycket av bläcket som går åt till annat som rengöring av skrivarhuvuden. Men om en flaska bläck räcker ens hälften så länge som Canon påstår så innebär det fortfarande väldigt låga utskriftskostnader.

Inga fartrekord

Utskriftstempot är snäppet lägre än andra liknande skrivare vi testat. En enskild textsida tar som bäst 13 sekunder från det att vi trycker ”skriv ut” på datorn, och vi får totalt ut cirka tio sidor per minut. Det är för svartvita sidor. Vill du ha färg går det långsammare. Trots det är skrivaren allt annat än tyst, och Pixma G3560 är minst sagt ryckig och högljudd. Det finns även ett tyst läge som istället skriver långsammare. Inte för att det heller är särskilt tyst.

En annan sak vi saknar är möjligheten att skriva ut dubbelsidigt. Canon menar att den stödjer duplex, men ”manuell” sådan. Det innebär bara att den har en drivrutin som sorterar sidor rätt och låter dig stoppa in dem bakvända i pappersfacket igen för utskrift på andra sidan.

Pixma G3560
Pappersinmatning baktill, utmatning framtill, och enkel skanner utan arkmatare på ovansidan.

Utskriven text och kontorsgrafik blir skarp och snygg med jämna och precisa färgytor och bra svärta i texten. Däremot ser foton och graderingar inget vidare ut. De kommer konstant ut lätt randiga trots att vi kör program för att justera både skrivhuvuden och pappersmatning.

Kvaliteten går att höja

Det är på skrivarens standardinställning för pappersutskrifter. Växlar vi upp till utskriftskvalitet ”Hög” så blir foton helt plötsligt mycket snyggare, men sidor tar ungefär dubbelt så lång tid att skriva ut. Det påverkar inte kvaliteten på text och annan grafik i sidorna. Så det bästa är att bara slå på det när det behövs. Det är onekligen lite omständligt, dock.

Vi lägger inte så stor vikt vid skanner och kopiator i detta test, men bägge funktionerna fungerar överlag bra. Det finns numera många bra alternativ till en bordsskanner eller en multifunktionsskrivare om du bara ska digitalisera enkla dokument. Men om den finns tycker vi att den i alla fall ska fungera pålitligt. Och det gör den här.

 

Specifikationer

Produktnamn: Canon Pixma G3560
Testad: Oktober 2021
Kontakt: www.canon.se
Skrivartyp: Bläckstråle med tank
Upplösning: 4800×1200 dpi
Dubbelsidig utskrift: Manuell
Max pappersformat: A4
Kapacitet inmatningsfack A4: 100 ark
Anslutningar: Wifi, usb, PictBridge
Inbyggd skanner/mfc: A4, ingen dokumentmatare
Utskriftshastighet, första sida A4*: 13 sek (sv), ca 21 sek (färg)
Utskriftshastighet, flera sidor A4*: 10,8 sid/min (sv), ca 6 sid/min (färg)
Kontrollprogram/app: Ja/nej
Molnutskrift: Apple AirPrint, Pixma Cloud Print, Mopria, Canon Print Service Plugin
Övrigt: Stöd för Amazon Alexa och Google Assistent
Mått: 44,5 x 33 x 13,5 cm
Vikt: 6,4 kg
Garanti: 2 år
Rek. pris: 3 729 kr
Pris: 3 727 kr på Cdon

Kostnad bläck

Medföljande bläck**: 12 000 sidor (sv), 7 700 sidor (färg)
Maxkapacitet bläck**: 6 000 sidor (sv), 7 700 sidor (färg)
Kostnad toner***: 135 kr (sv), 93 kr (per färg) på 123ink.se
Kostnad per sida A4, beräknad på uppgiven kapacitet: 2 öre (sv), 6 öre (färg)

* Uppmätt utskriftshastighet på A4 med skrivarens standardinställningar
** Uppgiven kapacitet för utskrifter enligt iso-standard för bläck- respektive laserutskrift
*** Bästa pris för maxkapacitet på originaltoner/bläck i svensk butik oktober 2021