Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Snabbguide: Hitta dubbletterna i Excel utan krångel

Snabbguide: Hitta dubbletterna i Excel utan krångel

Excel-ark kan vara stora med mycket innehåll. Vare sig du har matat in alla uppgifter själv eller hämtat dem från andra källor kan misstag inträffa. Kanske det handlar om en adresslista, en e-postlista, en förteckning över böckerna i din bokhylla eller någon annan sorts inventarielista. Sådant som Microsoft Excel är mycket praktiskt till.

Förmodligen vill du då undvika dubbletter, men de kan självklart smyga sig in ändå. Handlar det om stora mängder data kan de vara mycket svåra att upptäcka med blotta ögat. (I vårt lilla exempel skulle det gå bra, så där behövs förmodligen egentligen ingen hjälp.)

Men annars kan du använda villkorsstyrd formatering för att hitta det du söker efter. I vårt fall alltså dubbletter, men funktionen kan också användas till mycket annat. Du kan till exempel söka på datum, talvärden eller textsträngar. Det finns också ett val för Fler regler i steg 4 som ger dig stora möjligheter. Det kan bli mer eller mindre komplicerat, men i vårt exempel är det enkelt.


Excel

1. Markera

Markera de celler i Excel du vill undersöka (eller klicka på triangeln i arkets övre vänstra hörn för att markera hela dokumentet).


Excel

2. Villkor

Välj Villkorsstyrd formatering i Format-sektionen av Start-fliken. Klicka på Regler för cellmarkering och välj Dubblettvärden.


Excel

3. Formatera

Dina dubblerade celler färgmärks omedelbart. I den högra rullisten kan du välja en annan fyllning om du vill. Klicka på OK.


Excel

4. Ta bort

Nu kan du enkelt se och ta bort dina dubbletter. Allt eftersom du plockar bort dem försvinner också färgmarkeringen.