Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Sms-bedragare har lurat småföretag på mer än 150 miljoner

Sms-bedragare har lurat småföretag på mer än 150 miljoner

Efter en stor polisinsats med kodnamn Kapten Krok står en 26-årig man från Malmö nu inför rätta, åtalad för att ha haft en central roll i en stor bedrägerihärva, rapporterar SVT. Sedan slutet av 2019 har en grupp där 26-åringen ingår begått minst 266 brott mot främst småföretagare i Västsverige, och kommit över 154 miljoner kronor.

Tillvägagångssättet har varit så kallad smishing, falska sms som påstås komma från offrets bank och påstår att ett bedrägeri har upptäckts. Mottagaren ombeds ringa ett nummer för att spärra kontot, och de som följer instruktionerna luras sedan att skapa ett nytt Bank ID åt bedragarna.

Åtalet mot 26-åringen gäller specifikt sex fall där sammanlagt 15 miljoner kronor har stulits. Hans påstådda roll har varit att hitta och styra målvakter som tar emot de stulna pengarna och slussar dem vidare till utlandet, kryptovalutor eller kontanter.

Enligt polisen är flera kriminella nätverk inblandade i bedrägerierna, bland annat Vårbynätverket, vilket har gjort det lättare för bedragarna att rekrytera målvakter.

Vi rekommenderar att du inte klickar på länkar eller ringer nummer du får via sms. Om du får ett sms som ser ut att komma från till exempel din bank ska du själv gå till bankens webbplats och hitta rätt nummer.