Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Smartare lampor hemma – kom igång med Philips Hue

Smartare lampor hemma – kom igång med Philips Hue

Med nio år på nacken är Philips en veteran när det gäller smart belysning och ”Hue” har blivit en symbol för det smarta hemmet.

Skulle du ha missat det så är Philips Hue en serie med lampor och andra belysningsprylar som du styr från mobilen eller röststyrda enheter som Google Nest Home.

Förutom att tända och släcka kan du dimma belysningen och ändra färg. De flesta glödlampor i serien kan nämligen inte bara lysa med vitt ljus utan de har stöd för miljontals färger. Med en färglampa kan du ena stunden ha en mysbelysning som påminner om stearinljus för att sedan byta till ett kraftigt blått ljus som passar bra för krävande jobb.

Tänds automatiskt

Philips Hue styrs med hjälp av mobilen, och i somras kom en helt ny version av systemets app. Den mest tydliga nyheten är en grafisk ansiktslyftning där det har blivit enklare att styra sina lampor (se bilden till nedan). Även funktionen för programmering har förändrats – och den har bytt namn från Rutiner till Automatisering.

Grundtanken är dock densamma och handlar om att du inte ska behöva tända och släcka själv. I sin enklaste form rör det sig om tidsstyrning. Lamporna kan tändas automatiskt vid en bestämd tid på morgonen och sedan släckas på kvällen.

För att uppvaknande ska bli behagligare kan lampan dimmas istället för att lysa starkt på en gång. Det går också att koppla lamporna till solens upp- och nedgång i stället för en fast tidpunkt.

Det finns även mer avancerade funktioner. Philips Hue kan exempelvis känna av när du kommer in i din bostad för att bara låta lamporna lysa när du är hemma.

Allt det här kan du experimentera med via den nya Automatiserings-menyn.


Så funkar Hue-appen

Philips Hue

1. Genvägar

Genvägar för att lägga till lampor och rum. Du kan även tända eller släcka allt med ikonen till höger.

2. Rum

Här visas dina rum och om lamporna är tända eller släckta.

3. På och av

Slå på och av lamporna med knappen ovan och dimma med reglaget direkt under.

4. Hem

Återgå till hemskärmen (den som visas här).

5. Programmera

Programmera dina prylar.

6. Mer information

Nyheter och tips om fler saker du kan göra.

7. Inställningar

Gör alla inställningar härifrån.

8. Rummet

Öppna ett rum och tryck på den här ikonen för att göra ändringar.

9. Välj färg…

Välj vilken nyans lampan ska lysa med.

10. … eller skapa egen

Du kan även välja en egen färgnyans för din lampa här.

11. Lampor

Längst ned finns de enskilda lamporna. Så på eller av dem med reglaget eller tryck för fler alternativ.


Frågor och svar om Philips-lamporna

Philips Hue

1. Hur installerar jag hårdvaran?

När du har köpt en Philips Hue-lampa börjar du med att skruva i den. Anslut sedan den så kallade Philips Hue-bryggan med en nätverkssladd till din trådlösa router.

Vänta tills alla lampor på bryggan har tänts och installera sedan appen på din mobil. Du hittar den genom att söka efter Philips HueGoogle Play (Android) eller App Store (IOS). Installera appen och se till att den använder samma router som bryggan. Leta upp dina lampor och följ guiden för att lägga till dem. Här väljer du även vilka rum de ska kopplas till.


Philips Hue

2. Hur lägger jag till fler lampor?

För att lägga till fler lampor eller andra enheter öppnar du appen och trycker på Inställningar. Välj Belysning och tryck på plus-ikonen uppe till höger. Starta en sökning eller fyll i serienumret och följ instruktionerna.

Du kan till och med styra lamporna på distans. Det här gör du genom att i inställningsmenyn välja Kontroll utanför hemmet.


Philips Hue

3. Hur programmerar jag…

För att programmera lampor trycker du på ikonen Automatisering och sedan på plus-ikonen högst upp. Du kan exempelvis välja Timer, Väckning med ljus eller Komma hem. Nu startar en guide där du får göra dina val.

För mer avancerad programmering kan du trycka på Hue Labs.


Philips Hue

4. … och hur ändrar jag det?

När du trycker på Automatisering visas all programmering du har gjort. Du gör funktionen aktiv med reglaget till höger och redigerar den genom att trycka på en aktivitet.

Du kan då även trycka på Ta bort för att helt radera aktiviteten.


Philips Hue

5. Hur styr jag Philips Hue med rösten?

Du som använder Google-högtalare kan koppla in Philips Hue för att styra lampor med rösten.

Du gör det genom att öppna Google Home-appen och välja Inställningar. Gå till Tjänster, Fungerar med Google. Här ser du en lång lista över tjänster. Leta upp Philips Hue och länka ihop systemen.