Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Så vill Axel Josefson ge dig en tryggare företagarvardag

Så vill Axel Josefson ge dig en tryggare företagarvardag

Ordningsvakter, trygga hyreskontrakt och någon att vända sig till när det värsta har hänt. Så vill Axel Josefson hjälpa Göteborgs företagare till en tryggare tillvaro. Men han har också flera idéer om hur företagen kan bidra till en tryggare framtid för staden.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefsson (M) och Jakob E Saternus, ledamot Företagarna Göteborg

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) är först ut i vår serie inför kommande valår. Vi frågar ut partiledarna i staden kring företagarnas viktigaste frågor, en av dem är trygghet och brott mot företagare. I en tid där företag riskerar att utsättas för allt från snatteri och skadegörelse till utpressning, bluffakturor och osund konkurrens, är det viktigt att samhället uppmärksammar, förebygger och stöttar.

Vi ber Göteborgspolitikerna svara på både vad staden kan göra för företagarna och hur företagen i sin tur kan bidra till en tryggare stad. Så här svarar Axel Josefson och Moderaterna.

Vad är de 3 viktigaste åtgärderna Göteborgs stad bör göra för att öka tryggheten för företagare?

”Först och främst att jobba med hyreskontrakten vi har i staden för att säkra att man kan bedriva sin verksamhet på ett tryggt sätt.

Det andra är att se över våra torg, rusta upp dem, få in ordningsvakter och skapa trygghet på det sättet.

Det tredje, som jag tror är nästan det viktigaste, handlar om att säkerställa att våra företagare kan vända sig till någon om de utsätts för brottslighet. Att man har någon att prata med. Det är inte alltid man kan vända sig till polisen, även om jag tycker att man ska göra det. Jag tror att vi behöver skapa samhörighet och arbeta tillsammans för att kunna knäcka detta.”

Vilken eller vilka roller anser du att företagare har kopplat till trygghet i Göteborgs stad? 

”Företagen här i Göteborg har en mycket viktig uppgift för att bekämpa kriminaliteten. En del är att ge våra ungdomar sommarjobb och praktikplatser. Det är väldigt viktigt att man får en fot in i näringslivet, får se hur det fungerar på en arbetsplats och får in rutinerna att gå till ett jobb.

Det andra är drogbekämpningen, ett samhällsproblem som våra företagare blir utsatta för. Här behöver vi gemensamt ha nolltolerans och bekämpa droganvändningen. Både ute på gator och torg men även i företagen.

Det tredje är att vara villig att anmäla brott. Det är oerhört väsentligt. Där tror jag att vi som kommun och organisationer kan hjälpa till med att stötta företagen, att vi gör det gemensamt. Det är många företagare där ute som är ensamma och behöver känna att de har hela samhället och företagar-Sverige bakom sig i det här viktiga arbetet.”

Lyssna på intervjun med Axel Josefsson här

Följ kommande delar i serien här på webben och i våra sociala medier. Näst på tur är Socialdemokraternas Jonas Attenius.