Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Så tar du smartare skärmdumpar i Windows 10 och 11

Så tar du smartare skärmdumpar i Windows 10 och 11

Det har blivit ännu lättare att ta en skärmdump på specifika ytor i både Windows 10 och Windows 11.

Du kan använda Windows-tangenten + Skift + S för att få upp en ruta som du själv kan justera för att bestämma vilken del av skärmen som ska avbildas – både i form av rektanglar och mer fristående former. Efter att du markerat det du vill avbilda kan du även redigera bilden och det finns verktyg för att dela dina skapelser.

Så fungerar Klipp & skissa i Windows

Det var 2018 som verktyget Klipp & skissa (kallas Skärmklippsverktyget i Windows 11) lanserades, och du hittar det i Start-menyn eller ännu enklare genom att bara klicka på sökverktyget till höger och börja skriva programmets namn. Så här använder du det:

Klipp och skissa skärmdump
  1. Klicka på Nytt i programmets övre vänstra hörn för att ta en bild av skärmen. Du kan välja på att ta bilden omedelbart eller att vänta tre eller tio sekunder. I Windows 11 kan du även välja fem sekunders väntan – och här hittar du dessa valmöjligheter till höger om Nytt-knappen.
  2. I en liten verktygsruta högst upp kan du nu välja att göra ett rektangulärt klipp, friformsklipp eller ett klipp av hela skärmen. Även detta val hittar du till höger i Windows 11.
  3. I de två första fallen presenteras en markör i form av ett kryss som du använder för att rita upp området du vill fånga.
  4. Din bild hamnar i programmet, där du har tillgång till enkla antecknings- och redigeringsmöjligheter, samt knappar för att spara och dela.

Extratips 1: Ytterligare ett sätt att starta programmet är som sagt att använda med tangentkombinationen Windows + Skift + S. Du kommer då direkt till Steg 2 och den bild du tar hamnar i urklipp. Du kan klicka i rutan nere till höger för att öppna den i programmet.

Extratips 2: I Windows 10 kan du även öppna Åtgärdscenter längst ned till höger i aktivitetsfältet och klicka på Skärmklipp

Extratips 3: Vill du ha ännu ett sätt att starta programmet, klicka på de tre prickarna och välj Inställningar. Klicka på Använd PrtScn-knappen för att starta skärmklipp. Godkänn appväxlingen och ställ reglaget vid Print Screen-genväg i läge . I Windows 11 gör du det genom att trycka på de tre prickarna och välja Inställningar, Print Screen-genväg, Ändra i inställningar.


3 klassiska sätt att ta skärmbilder:

Att använda de ”nya” verktygen är inget måste – du kan fortfarande använda de klassiska sätten för att ta en skärmbild:

  1. Windowsklassikern är tangenten Print Screen (ibland PrtScr). Tryck på den, öppna valfritt ritprogram (Paint går bra) och klistra in med Ctrl+V.
  2. Om du har flera skärmar, är en variant är att använda tangentkombinationen Alt + PrtScr för att bara ta en bild av det aktuella fönstret.
  3. Med kombinationen Windows + PrtScr sparas bilden direkt i mappen Bilder/Skärmbilder.