Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Så surfar du med zoom i Chrome, Edge och Firefox

Så surfar du med zoom i Chrome, Edge och Firefox

Ibland är en webbsida svår att läsa. Orsakerna kan vara många, kanske har du lite problem med synen, skärmens upplösning kanske inte är idealisk eller så har webbmakaren helt enkelt valt ett alldeles för litet teckensnitt.

Det finns flera sätt att optimera läsupplevelsen när du använder en webbläsare. En variant är att zooma in och göra texten, bilderna och ikonerna större på de webbsidor som du vill läsa. Ibland kan det också vara intressant att göra det omvända, att zooma ut. Detta gör ju mer av sidan synlig och du får en bättre överblick utan att behöva skrolla.

Det här är ett enkelt tips som du kanske redan känner till. Vi visar som hastigast hur det går till – metoden är densamma i alla webbläsare. Men att zooma in och ut ändrar storlek på hela innehållet på webbsidor, inklusive bilder. Om du bara behöver ändra storleken på texten utan att påverka andra element är det också möjligt, men där skiljer sig metoderna åt. Vi går igenom det också i steg 2 till 4. Observera att detta kanske inte fungerar med alla webbplatser.


Webbläsare

1. Zooma i alla läsare

Håll ned Ctrl-tangenten och tryck samtidigt på + eller för att zooma in eller ut. Samma resultat erhålls om du håller ned Ctrl och rullar med mushjulet. För att återställa, klicka på den ikon som dykt upp i menyfältet (eller tryck Ctrl + 0).


Webbläsare

2. Textförstoring Chrome

Klicka på de tre prickarna och sedan på Inställningar. Rulla ned till Utseende och välj önskad textstorlek vid Teckenstorlek. Denna inställning blir permanent och gäller tills du ändrar igen.


Webbläsare

3. Textförstoring Edge

Klicka på de tre prickarna och sedan på Inställningar. Klicka på Utseende i panelen till vänster och rulla ned till Teckensnitt. Välj önskad textstorlek vid Teckenstorlek. Denna inställning blir permanent och gäller tills du ändrar igen.


Webbläsare

4. Textförstoring Firefox

Klicka på de tre strecken och sedan på Inställningar. Under Språk och utseende, klicka på Avancerat. Vid Minsta teckenstorlek kan du välja den minsta storlek du vill tillåta. Denna inställning blir permanent och gäller tills du ändrar igen.