Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Så läser du dolda informationen som finns i bildfiler

Så läser du dolda informationen som finns i bildfiler

De flesta bilder tas idag med smarta telefoner. Kameran i en telefon lagrar mer än en bild när den tar ett foto. Kameran har tillgång till telefonens många sensorer, data och enhetskonfiguration och mycket av denna information ingår när ett foto tas. Om du till exempel vill se om ett foto har tagits med en Iphone eller en Androidtelefon kan du normalt kontrollera det genom att titta på fotografiets exif-data.

Exif står för exchangeable image file format och är en standard som bland annat specificerar hur metadata ska lagras i bilder. Exif-data lagras av alla digitala kameror, inte bara de som finns i våra telefoner.

Professionella kameror sparar till exempel information om kamerainställningarna som använts för att ta ett foto. Telefonkameror har tillgång till mer information och sparar därför exempelvis även platsdata i form av longitud och latitud.

Det finns många program som kan visa och redigera exif-data i en bild, men du kommer ganska långt bara med Windows.

Exif
  1. Högerklicka på önskad bild i Utforskaren och välj Egenskaper.
  2. Byt till fliken Information.
  3. Du hittar nu den information som finns sparad i bilden.

Utforskaren i Windows låter användare visa egenskaper för en fil. Detta är en grundläggande översikt och kanske inte visar all data som sparas för en bild. Det är ett snabbt sätt att visa bild EXIF -data.

En hel del av uppgifterna går att ändra. Det är bara att klicka på informationen i högra kolumnen.

Att ändra eller ta bort information kan vara användbart för bilder som du ska dela med dig av, där du inte vill avslöja för mycket.