Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Så kontrollerar du signalstyrkan på ditt hemmanätverk

Så kontrollerar du signalstyrkan på ditt hemmanätverk

Det här med trådlöst nätverk har vuxit enormt, var du än är ansluter du oftast via wifi. Bara stationära datorer är som regel trådanslutna, även om trådlöst förekommer även där.

Men kvaliteten på trådlösa nätverk kan ju variera och påverkas dessutom av avstånd, möbler, väggar och annat. Med din bärbara dator och Windows 10 har du tillgång till några enkla sätt att kontrollera styrkan på din uppkoppling, mer eller mindre exakta.

Trådlösa signalstyrka, som wifi, mäts normalt i dBm (decibel-milliwatt), där sifforna är negativa och ska vara så höga som möjligt. Ett värde på -30 dBm innebär en mycket bra signal, medan -90 dBm betyder en riktigt usel signalstyrka.

Windows kan dock inte mäta signalstyrka, utan där används i stället ett värde för signalens kvalitet som en procentsiffra mellan noll och 100, där 100 är bäst.

Det finns några olika metoder att kolla detta i Windows, mer eller mindre grova. Oftast inte särskilt exakt, med andra ord, men det kan ge dig en hyfsad uppfattning om din anslutning.

Signalstyrka

1. Meddelandefältet

Allra enklast är att bara kasta ett öga på wifi-ikonen i meddelandefältet. Den visar fyra koncentriska kvartscirklar (eller egentligen tre plus en punkt), där varje sådan motsvarar en kvalitet på 25 procent. Ju fler, desto bättre.


Signalstyrka

2. Inställningar

Du kan också gå till Inställningar. Klicka på Nätverk och Internet och sedan på Status. Där finns samma ikon med samma grova 25-procentiga skala, men större och lite tydligare.


Signalstyrka

3. Kontrollpanelen

Aningen finare skala får du om du går till gamla Kontrollpanelen. Klicka på Nätverks- och delningscenter i Status-fönstret i steg 2. Här hittar du också en ikon, men med fem staplar i stället. Varje stapel innebär 20 procent.


Signalstyrka

4. Kommandotolken

Den mest exakta angivelsen får du med Kommandotolken. Högerklicka på Start-knappen och välj Kommandotolken. Skriv netsh wlan show interfaces | find ”Signal”. Du får en precis siffra angiven i procent.