Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Så ger du datorns avstängningsknapp nya funktioner

Så ger du datorns avstängningsknapp nya funktioner

Har du någon gång av misstag råkat stänga av din dator med strömbrytaren och kanske dessutom därmed förstört något pågående arbete som du inte sparat? Risken är kanske större med en bärbar dator, där brytaren sitter i anslutning till tangentbordet, än en stationär. Men det finns ju också tangentbord till stationära datorer med knappar för av och på eller viloläge.

Om du lider av detta problem eller av annan anledning tycker att det vore bra att kunna inaktivera strömbrytaren finns det ganska enkla möjligheter till detta i Windows. Vill du hellre går det i stället att få den att göra något annorlunda. Du kan också styra din vilolägesknapp om datorn har en sådan.

Att ändra hur datorns strömbrytare fungerar i Windows 10 finns kvar i de gamla inställningarna, det vill säga i Kontrollpanelen, som fortfarande lever kvar i det fördolda. Faktum är att det fortfarande gäller i nya Windows 11.

När du kommit till rätt inställningar i steg 4 har du flera olika val för varje knapp. Är datorn bärbar finns dessutom olika val för batteridrift och nätdrift.


Ström

1. Inställningar

Klicka på Start-knappen och välj Inställningar. Klicka på Energialternativ.


Ström

2. Fler inställningar

Rulla ned en bit och klicka på Fler energiinställningar.


Ström

3. Kontrollpanelen

Nu har du hamnat i gamla Kontrollpanelen: Klicka på Ange hur strömbrytarna ska fungera.


Ström

4. Ändra

Nu kan du göra dina val för hur vad som ska hända vid tryck på knapparna.