Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Så funkar Editor – Microsofts nya språkverktyg för Word och Edge

Så funkar Editor – Microsofts nya språkverktyg för Word och Edge

Att skriva korrekt handlar inte bara om att undvika stavfel. Många gör exempelvis även grammatiska misstag, som att blanda ihop ”de och dem” och ”egen och egna”. Ett annat vanligt fel är att använda talspråk även i skrift, till exempel genom att skriva ”våran” i stället för ”vår”.

Den här sortens språkfel försvårar läsningen och leder till missförstånd, och de kan även skapa andra problem. Många tycker att en dåligt skriven text signalerar lättja – och i värsta fall bristande intelligens. Det här kan vara förödande oavsett om man söker ett jobb, skriver ett försäljningsbrev eller varför inte messar med en framtida dejt…

Inte bara Word

Ordbehandlingsprogram som Word har länge haft en inbyggd stavningskontroll och de senaste åren har den blivit alltmer avancerad. Den markerar numera även grammatiska fel och talspråkliga uttryck. Verktyget, som heter Microsoft Editor, tar till och med hjälp av artificiell intelligens för att förbättra ditt språk.

Nyligen flyttade funktionen även in i webbläsaren. Med hjälp av tillägget Microsoft Editor kan du använda språkverktyget även när du mejlar, chattar, skriver statusuppdateringar – eller på något annat sätt skriver text i webbläsaren. Det fungerar inte bara för Microsoft Edge utan även för Google Chrome.

Till skillnad från liknande verktyg som Grammarly fungerar Microsoft Editor inte bara för engelska utan även för svenska – och ett 20-tal andra språk.

Grundfunktionerna är gratis, men för att få tillgång till de avancerade språkverktygen krävs en Microsoft 365-prenumeration som kostar från 840 kronor per år. Den ger dig även full tillgång till Office-paketet och 2 TB lagring på Microsoft Onedrive.


Använd Editor i Microsoft Edge

Microsoft Editor

1. Lägg till i Edge…

Öppna Microsoft Edge, tryck på de tre punkterna uppe till höger och välj Tillägg, Öppna Microsoft Edge Tillägg. Sök efter Microsoft Editor och välj det tillägg som kommer från Microsoft Corporation. Tryck därefter på Hämta, Lägg till tillägg.


Microsoft Editor

2. … eller Chrome

Microsoft Editor finns även för Google Chrome och du hämtar det genom att surfa till chrome.google.com (i Chrome). Sök efter Microsoft Editor från Microsoft Corporation. Välj tillägget och tryck på Lägg till, Lägg till tillägg.


Microsoft Editor

3. Logga in

Du måste nu logga in med ett Microsoft-konto, exempelvis en Outlook-, Live- eller Hotmail-adress. Om du redan är inloggad med ett sådant konto visas det längst ned – och du kan klicka här för att komma igång. I fortsättningen loggas du in automatiskt.


Microsoft Editor

4. Öppna inställningar…

Första gången du startar Editor visas mer information. Det skapas även en ikon till höger om adressfältet. Klicka på den för att välja språkverktyg och för att tillfälligt slå av tjänsten. Här når du även Editors inställningsmeny (kugghjulet).


Microsoft Editor

5. … och lägg till språk

Editor har stöd för tre språk samtidigt och du lägger till nya språk och ändrar prioritetsordningen med pilen längst ned. Välj Hantera språk, Lägg till ett annat språk och leta upp önskat språk i listan. Tryck på Lägg till, Klar.


Microsoft Editor

6. Inaktivera

Du kan permanent koppla bort Microsoft Editor från de sajter där du inte vill ha tjänsten. Det här gör du genom att surfa till sajten i fråga, trycka på Microsoft Editor-ikonen och välja Inaktivera Editor längst ned. Nu används Editor inte på den sajten.


Microsoft Editor

7. Använd Editor

När du skriver text på en webbsida så aktiveras Editor automatiskt, och dina fel markeras med olika understrykningar beroende på feltyp (stavfel, grammatiskt fel, talspråk etcetera).
Vänsterklicka på ordet så får du ett förslag på korrigering. För att korrigera är det förstås bara att klicka på det korrekta förslaget. Vill du slippa fler påpekanden väljer du Ignorera alla. Du kan också trycka på de tre punkterna för att lägga till ordet i ordlistan och göra fler saker.


8. Lös problemen

Fungerar inte Microsoft Editor kan det bero på att du har något liknande tillägg igång, exempelvis Grammarly. Tryck på de tre punkterna uppe till höger och välj Tillägg, Hantera tillägg så kan du ta bort det.


Så kör du Editor i Word

Microsoft Editor

1. Redigerare

Byt till fliken Granska i ditt Worddokument. Klicka på Redigerare längst till vänster.


Microsoft Editor

2. Editor

En panel med titeln Editor öppnas till höger. Vänta medan dokumentet läses igenom och frågeställningar visas.


Microsoft Editor

3. Stavning

Klicka på Stavning. Acceptera eller ignorera den föreslagna korrigeringen. Nästa fel kommer att visas med samma alternativ. Upprepa tills alla stavfel är borta.


Microsoft Editor

4. Upprepa

Du kan följa samma procedur för de övriga förbättringsförslag som har presenterats. Du kan också söka efter likheter på nätet för att undvika att plagiera. Det är dock oklart hur detta görs.