Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Så blev röstfördelningen i Skåne och Blekinge

Så blev röstfördelningen i Skåne och Blekinge

Publicerad 21 sep 2022

En del politiska skiften har, och kommer ske på såväl kommunal- som på regionnivå. I Skåne plockade S in flest röster följt av M, SD, V, KD, L, C, MP och övriga partier. I Blekinge var det S som fick med sig flest väljare i valet, därefter SD, M, KD, C, V, L, MP och övriga partier.

År 2018 var röstfördelningen i Skåne fördelad snarlikt årets röster. KD är det enda partiet i Skåne som har tagit sig förbi ett par andra i valet till regionfullmäktige. Även i Blekinge har ordningen efter röstantal sett snarlik ut efter de två senaste valen. SD har gjort det största språnget framåt med en ökning på 3,4 procent medan M och C sjönk med omkring två procent vardera.

Vem som kommer sitta på vilken post och vilka som vill samarbeta med varandra är ännu inte skrivet i sten. I takt med att rösterna räknas så går det att konstatera att vissa förändringar kommer att ske.

Så här ser mandatfördelningen ut i din hemkommun. 

Regeringsbildningen är inte färdig än men det har redan skett några förändringar. Sverigedemokraterna gick om Moderaterna, detta medan Socialdemokraterna fortsatt är det största enskilda partiet. Magdalena Andersson (S) lämnade in sin avskedsansökan från statsministerposten kort efter valet och även Annie Lööf (C) har meddelat att hon kliver av sin roll som partiledare efter elva år. Riktigt vad det hela innebär för befolkning och företag i landets sydliga delar att vissa rockader sker återstår att se. På Företagarna fortsätter arbetet mot ett enklare och bättre företagarsverige. Politikerna kommer inta nya roller och på en del kommunhus kommer företagare att mötas av nya handläggare.