Hoppa till innehåll
Hem » Blog » RTX 3050 Gaming X – enkelt grafikkort för gaming i 1080p

RTX 3050 Gaming X – enkelt grafikkort för gaming i 1080p

Grafikkortsbristen består, men trots det lanserar både Nvidia och AMD nya grafikprocessorer på löpande band. Den senaste är Geforce RTX 3050, Nvidias hittills enklaste och billigaste grafikkrets i RTX 3000-serien, inriktat på spelande på 1080p-skärm. Den som är uppmärksam kanske hajar till här. Vänta, finns inte RTX 3050 redan sen länge? Jodå, men bara i laptops. Och där var den allt annat än imponerande.

Betyg 4 av 5

Omdöme

RTX 3050 presterar bättre här än i laptops, ännu mer i spel än i syntetiska benchmarks. Men så är det ju inte heller samma hårdvara. MSI:s välbyggda och lätthanterliga kort förvaltar grafikprocesorn väl, speciellt med väl dämpad kylning.

Positivt

  • Utmärkt prestanda för 1080p
  • Klarar nu även strålspårning godkänt
  • Sval och tyst drift

Negativt

  • Fortfarande allt annat än billigt
  • Ingen rgb-kontroll?
PC för Alla rekommenderar

Blir det samma mediokra intryck i desktopversionen? Långt ifrån. Vi tycker det minst sagt blir missvisande att de två har samma namn, då de skiljer sig påtagligt åt tekniskt. Desktopversionen har fler kärnor för rendering, fler enheter för texturhantering markant mer resurser för strålspårning, och högre klockfrekvens överlag, både för bas- och boostfrekvens. Dessutom får vi en dubblering av grafikminnet, från fyra till åtta gigabyte.

Allt detta bidrar till att höja prestanda i spel från knappt hanterbart till riktigt behagligt. Syntetiska mätresultat i 3D Mark ser inte så imponerande ut. Bättre än laptop-versionen, men inte markant. Upplevelsen i spel är dock påtagligt bättre. I alla fall om du spelar på 1080p-skärm och nöjer dig med att ha 60 bilder per sekund som mål.

Då kan du i många spel köra på med alla inställningar på max och fortfarande få en jämn och snabb upplevelse. Strålspårning hanterar den dugligt, i alla fall i spel som kan kombinera det med effektiv dlss, men i en del tyngre titlar kan det finnas orsak att stänga av just det för att vara säker på att få bibehållen hög frekvens.

En del spel vi testar, som Horizon Zero Dawn, Battlefield V och Borderlands 3, går till och med bra att köra på 1440p-upplösning med endast minimala grafikkompromisser. Men räkna inte med det. Det här är ett kort främst för full hd-skärm. 

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G
Tre displayport och en hdmi. Det verkar vara standard på Geforce-kort numera.

Kostsamt och kompakt

Här testar vi ett MSI-kort, MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G heter det. Med ett pris på mellan 4 990 och cirka 5 500 kronor i de flesta butiker där det går att beställa, är det ett ytterligare bevis på den galna inflation i grafikkort som skett senaste åren, dels på grund av komponentbrist och logistikstrul, dels på grund av ökad efterfrågan från kryptogrävande. Nvidia själva pratar om RTX 3050 som ett 250-dollarskort, men det är mycket få modeller kommer i närheten av så lågt pris.

Gaming X-korten från MSI har vi testat förr, och har då anmärkt på att de är väldigt stora i måtten, vilket kan vara ett problem om din datorlåda inte har de rätta dimensionerna. Det behöver du inte oroa dig för här. Kortet har bara två fläktar, de är i och för sig stora i diametern, och totalt är kortet ändå relativt kompakt. Fläktarna är av MSI:s Torx-design som är både effektiv för luftflödet och inte alltför högljudda när de spinner upp.

Det gör de dessutom mycket sparsamt, för RTX 3050 är varken energislukande eller alstrar mycket onödig värme. Kortet drar enligt uppgift 130 watt vid drift och du rekommenderas ha ett 550 watts kraftaggregat i datorn. En extra strömkabel från kraftenheten behövs för att driva kortet.

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G
Elektroniken äv välskyddad och extra svalkad av en massiv plåt på baksidan.

Få saker att ställa in

I plasthöljet runt fläktarna sitter en MSI-logo som bjuder på rgb-ljusspel i regnbådens alla färger. Vi hittar inget sätt att enkelt kontrollera denna. Det program som anges ska göra det, en plugin i kontrollprogrammet MSI Center, vill inte aktiveras. Det gör å andra sidan inte så mycket, för dioderna i fråga är allt annat än ljusstarka och kan lätt ignoreras. Andra funktioner i MSI Center som fläktstyrning och speloptimering, fungerar däremot precis som de ska.

Du får ingen detaljkontroll på fläktarna, men kan välja mellan halvpassivt och tyst läge och mer aktivt. Standard är diskreta läget, och då det skalar upp kylningen bra vid behov och vi inte märker någon avsevärd prestandaskillnad, håller vi oss till det.

Den nya budgetklassen på grafikkort är allt annat än budget, men i fallet med Geforce RTX 3050 kan vi i alla fall glädja oss åt att den faktiskt levererar en bra spelupplevelse, och detta enkla och väl kylda kort är ett bra exempel på vad du kan förvänta dig. Vi hade till en början avfärdat RTX 3050 efter att ha sett laptopmodellen, men vi är glada att vi gav det en andra chans.

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G

Specifikationer

Produktnamn: MSI GeForce RTX 3050 Gaming X 8G
Testat: Januari 2022
Produkttyp: Grafikkort
Tillverkare: MSI
Grafikprocessor: Nvidia Geforce RTX 3050
Gränssnitt: Pcie 4.0 x16
Anslutningar: 3st displayport 1.4a, 1st hdmi 2.1
Minne: 8 GB gddr6
Extra programvara: MSI Center
Längd: 277mm
Pris: 4 999 kr på Netonnet

Prestanda (I dator med i9-9900K/16 GB ram)

Geekbench 5 (Open GL): 65 106 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 6 688 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 14 768 poäng
3dmark Port Royal (RTX strålspårning): 3 573 poäng