Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Prisutdelning och valdebatt i Vårgårda

Prisutdelning och valdebatt i Vårgårda

Om 26 dagar är det val och för att ta temperaturen på sina lokala politiker anordnade Företagarna Vårgårda en valdebatt. Med nästan 200 deltagare och en prisutdelning av Årets Företagare blev det en lyckad kväll i Tångahallen.

Kvällen började med att Östen Hallenbert och Joakim Claesson tilldelades utmärkelsen Årets Företagare i Vårgårda, ett pris som årligen delas ut lokalt, regionalt och nationellt. Hallenbert och Claesson har tillsammans drivit Vårgårdabuss och med sina 220 anställda och 115 bussar bidrar de dagligen till utvecklingen av kommunen.
−Det känns väldigt roligt och hedrande att få denna utmärkelse av företagarna i Vårgårda, sa Östen Hallenbert.

Efter utdelningen välkomnades kvällens moderator Johan Grip upp på scenen. Grip, som är nytillträdd chefsekonom på Företagarna, inledde debatten med en aktion där publiken fick vara med och gissa sig fram till intressanta företagarfakta. Några exempel: 97 procent av alla företag i Vårgårda är små- eller medelstora företag och 90 procent av dem har färre än 10 anställda. Dessa företag står för 46 procent av alla privata jobb i kommunen, eller 36 procent om man räknar in det offentliga.

Partierna representerades av Bengt Hilmersson (C), Robert Isberg (V), Tony Willner (S), Mikaela Engström (M), Christer Björnsson (L), Gunnar Lennermo (MP) och Arne Olsson (KD). En stor del av debatten tillägnades frågan om kompetensförsörjning och hur kommunen kan samverka med näringslivet för att få rätt kompetens till företagen. Politikerna diskuterade allt från bättre praktikmöjligheter, fler programråd, att elever borde träffa företagare varje termin och att fler elever ska kunna driva UF-företag. En annan viktig fråga som diskuterades var effektbristen som påverkar både näringsliv och civilsamhälle. I grunden en bredare nationell fråga men politikerna föreslog både mer lokal vindkraft och att sätta press på Vattenfall för att utöka kapaciteten som går in i kommunen.

Grip sammanfattade debatten med att lyfta att politikerna var överens om en hel del samt att det var glädjande att se att politiker från höger till vänster ser och förstår vikten av små- och medelstora företag och att man kan arbeta tillsammans för att skapa ett bättre företagarklimat.
− Nu har politikerna fått med sig många nya argument till varför det är viktigt att fortsätta utveckla Vårgårda mot en ännu mer företagarvänlig kommun oavsett vilka som styr kommunen efter valet, sa Johan Grip.

Debatten avslutades med fika och deltagarna kunde tala med partiernas och Företagarnas företrädare.